Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 17 augusti 2013

Politiker på Ölands Djurpark


Förra lördagen - samma dag som tidningen Östran hade stora rubriker om folk som blivit sjuka av korven som dom köpt på Ölands Djurpark, så inträffade det årliga jippot Pensionärernas dag på Ölands Djurpark. 
Vi gamlingar som fyllt 65 år - d v s en tredjedel av invånarna i Borgholms kommun samt alla pensionärer i Mörbylånga kommun - ska då med fri entré lockas att besöka Ölands Djurpark och vistas där hela dagen. Vi förväntas naturligtvis att under dagen bli hungriga och då bidra till Djurparkens klirr i kassan genom att köpa av den dyra skräpmaten som tillhandahålls på Djurparkens "näringsställen". 
Olustigt var att personalen på dessa "näringsställen" inte hade en aning om korvens innehåll och inte ens hade informerats om att folk hade insjuknat. Sen visade sig att Djurparkens VD, Barbro Hägg, Häxan kallad (egentligen "Häggsan") inte heller visste vad korven innehöll. I varje fall inte när jag frågade henne.
De båda ölandskommunerna bidrar till detta årliga jippo med personlig inbjudan till alla på Öland mantalsskrivna som har fyllt 65 år samt portokostnaderna, och i gengäld får Ölands båda kommunalråd tillgång till en scen där de inför bänkade pensionärer kan få breda ut sig om den egna och kommunens förträfflighet. Tidigare tilläts åhörarna därefter ställa frågor vid en avslutande liten frågestund. Det tillåts inte längre. Inte sedan Lisbeth Lögnartsson för ett par år sedan fick känsliga frågor om Rällaskogen och Ekerum.
För att få oss pensionärer att verkligen komma till politikernas scen när dom ska tala, så får vi oss tilldelade varsin kaffekupong vid ankomsten till Djurparken och ett blad där det står att gratiskaffet med kakor delas ut precis innan det är dags för kommunalråden ska äntra scenen. Och som om av en tillfällig slump så sker fikautbespisningen just intill politikerscenen där det också finns lämpliga sittplatser. 
I år var dock Lisbeth Lögnartsson (c) någon annanstans (det är ju inte valår) och i hennes ställe dök Eddie Forsman (m) upp på scen, med den självpåtagna titeln "vice kommunalråd". Det var ingen hejd på allt stort som hände i Borgholms kommun, när Eddie fick lägga ut texten, och det var cykelleder hitan och ditan, men ingenting som berörde hur det är att bli äldre i vår kommun eller om besparingarna inom äldreomsorgen. Hela tiden medan Eddie talade stod han och vickade på höfterna som den värsta Hulahula-flicka, så det blev nog riktigt underhållande för många åhörare. 
Senare när politikerstunden är klar blev det sedvanlig eftermiddagsdans till Lasse Trofasts orkester, något som väl var dagens höjdpunkt för dom flesta. 
Vill Du se Eddie Forsman som Hulahula-flicka och höra min intervju med honom och med Kent Ingvarsson efteråt och träffa Häxan så kan Du klicka här och falla i trance en stund! 
 --------------------
Lions-föreningarna, som ordnar med arrangemanget, ska ha all heder för att dom vill göra något för oss gamlingar. Men måste Pensionärernas Dag alltid vara på Ölands Djurpark?! Alla pensionärer är kanske inte så roade av att se dessa plågade djur i sina nedtrampade allt för små utrymmen. Det finns väl ändå andra ställen på Öland med dansbanor och möjligheter till att bjuda på fika!
Och om kommunala medel fortsättningsvis ska användas i sammanhanget för inbjudningsbrev och porton, så ska det inte få vara bara ensidig information från vissa partiers företrädare. Isåfall ska istället företrädare för samtliga partier i varje kommun få ge sin syn på aktuella frågor. Annars ska det inte vara någon politisk information alls!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar