Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 20 augusti 2013

Dyr och onödig utbyggnad av Gärdslösa skola kan leda till nedläggning


Kvällens stora debatt gällde utbyggnaden av Gärdslösa som beräknar sig på att samtliga elever från Runsten och Långlöt skulle söka sig dit. När verkligheten nu är en helt annan, så behövs inte denna stora utbyggnad. Tvärtom så är risken stor att utbyggnaden blir så kostsam att man efter känt mönster inte kommer anse sig ha råd att ha kvar skolan!
En grundlig redogörelse från den mångårige centerpolitikern Peder Svensson av alla bitar visade att den totala vinsten för Borgholms kommun med att lägga ner skolan i Runsten skulle bli högst 200.000:- per år - förutsatt att utbyggnaden av Gärdslösa inte skulle bli ännu dyrare än beräknat. Om man därtill lägger förlusten av två nyinflyttade familjer i Runsten som flyttat därifrån p g a förra höstens (numera upphävda) beslut om skolan så finns det inget plus alls. Istället blir det ett minus på en kvarts miljon! 
Det blir alltså ingen ekonomisk besparing utan ett rent minus i kommunens kassa med att lägga ner en av kommunens skolor. Utöver att man mer eller mindre tar bort framtiden för en hel bygd. 
Att Peder Svensson trots sin sakliga framställning blev helt överkörd av sitt eget parti visar dels att Borgholmscentern helt har fjärmat sig från den tidigare centerpolitiken om ett decentraliserat samhälle med en levande landsbygd och Peder är alldeles för bra för att vara med i centerpartiet! 
En annan politiker som utmärkte sig under debatten - fast på ett mindre lyckat sätt - var socialdemokraten Birger Palm som beskyllde medborgarna från den södra kommundelen för "inrotat agg" och vräkte ut sig: 
"- Vill ni tillhöra Mörbylånga så vore det kanske det bästa!" 
Är det med att sparka ut sina medborgare i söder som Borgholms socialdemokrater tänker inleda sin kommunala valrörelse?  
Vill Du se och höra kommunfullmäktigekvällens stora debatt och hur det beslutades - samt återstoden av mötet - klicka här!
   
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar