Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 26 augusti 2013

Vem ska betala besöksnäringens kostnader? Kommunerna eller besöksnäringen själv?


Min tredje reservation gällde den strategi för den öländska besöksnäringen som en anlitad konsult (betald av kommunala skattemedel) förra året och som bl a resulterat i den omdiskuterade nya loggan.
  
Av någon obegriplig anledning har det dröjt ett helt år innan kommunfullmäktige fått ta ställning till det, men nu var det således dags. Ett i och för sig välskrivet dokument på en himla massa sidor men efter lusläsning ville jag ha ett viktigt tillägg: att kommunerna inte ska behöva stå för turistnäringens gemensamma kostnader. Men kommunfullmäktige valde dock att godkänna den framtagna strategin utan detta tillägg.
  
Fyra ledamöter, bl a Senad Mujcin (s), höll med mig vid omröstningen men ingen av dem reserverade sig emot beslutet. Bland dom sex som lade ner sina röster märktes bland andra Peder Svensson (c), Sune Axelsson (s), Peter Bengtsson (m) och Bertil Lundgren (mp). 

Märkligt nog deltog både Marcel van Luijn (m) och Sofie Jakobsson (kd) i omröstningen (och röstade emot mitt förslag) trots att dom är högst inblandade i besöksnäringen (med pensionat Hagaborg i Köpingsvik resp. Cafe´ Svea på Skäftekärr och Kalk i Löttorp) och således jäviga!
  
I min reservation skrev jag så här:
  

Besöksnäringen är av mycket stor vikt för Öland. Det är därför synnerligen angeläget att denna kan utvecklas på ett bra sätt. Det behövs därför en väl genomtänkt strategi för detta ändamål.  
Det finns däremot ingen anledning att detta ska finansieras med kommunala medel. 
Besöksnäringen på Öland omsätter årligen betydande summor pengar. Bara en ringa del av vinsten hamnar dock på Öland. Det mesta hamnar hos bolag som varken betalar skatt till Ölandskommunerna eller till Ölands kommunalförbund. 
Därför måste det vara besöksnäringen själv och inte kommunerna som ska stå för näringens samtliga gemensamma kostnader. 
Ingen annan näringsgren får sina gemensamma kostnader finansierade av de kommuner där verksamheten bedrivs. 
Jag reserverar mig därför mot kommunfullmäktiges beslut att inte bifalla mitt tilläggsyrkande beträffande finansieringen. 
Per Lublin

Vill Du kommentera, klicka här!

4 kommentarer:

  1. Du anklagar mig av jäv, för att jag är "högst inblandad i besöksnäringen". Låt mig vara öppen och berätta lite om oss småföretagare. Det stämmer att vårt företag, Hagaborg Traject HB, som jag driver tillsammans med min fru, sysslar delvis med rumsuthyrning och annan turistverksamhet. Vår marknadsföringsbudget är årligen kring 30 tkr. Att reservera mer vore ansvarslöst - vi tar inte ut lön och vår inkomst är alltså företagets resultat, som var 285 tkr/år i genomsnitt sedan vi flyttade till Öland 2007. Alltså en inkomst på mindre än 145 tkr per person, före skatt (som vi betalar i Borgholms kommun).

    SvaraRadera
  2. Hej Marcel!

    Jag anklagar naturligtvis inte Dig för något fuffens eller för att vara inblandad i något skumt, så Du behöver inte komma med någon redovisning.

    Jag kunde bara konstatera att Du och ytterligare någon ledamot deltog i ett ärende där ni var jäviga. Lever man till viss del på den öländska besöksnäringen så är man naturligtvis - oavsett årsresultat - jävig när det ska beslutas om kommunal finansiering i samband med marknadsföring av Öland som besöksmål.

    Sen kan jag berätta något annat för Dig om just ert Hagaborg. Sommaren 1947 kom jag - tillsammans med mina föräldrar - för första gången till Öland (det var med Sveabolagets ångfartyg Aeolus) för att bo på just Pensionat Hagaborg. Till saken hör dock att pensionatet visade sig vara fullt när vi kom dit så vi blev inkvarterade i ett rum hos en familj på Sandgatan (nuvarande Jätten Tings gata) i det lilla samhället, men våra måltider intog vi på pensionatet tillsammans med de andra pensionatsgästerna. Man kan nog säga att hade inte Hagaborg funnits så är det inte säkert att jag någonsin hade råkat hamna på Öland eftersom vi vid den tiden inte hade någon öländsk anknytning.

    SvaraRadera
  3. Vi beslutade inte om kommunal finansiering, vi beslutade att anta turiststrategin. Jag vill påstå att det är väldigt få i vår kommun som direkt eller indirekt inte "lever till viss del på den öländska besöksnäringen", som du uttrycker det. Hur många fullmäktigeledamöter har inte släkt/vänner som faller in denna kategori?

    SvaraRadera
  4. I turismstrategin står det på sidan 45 att "I första hand vill vi peka ut följande förväntningar på kommunerna" varefter som andra punkt står "Att ta ekonomiskt ansvar för turistbyrå och samordning av turismen på Öland". Är inte det kommunal finansiering, om jag får fråga?

    Kommunerna har också fått finanisera den nye heltidsanställde "Destinationsutvecklaren" och vad jag förstår även fått betala notan för den nya loggan, ett missfoster som någon träffande nog har liknat vid en illa byggd gärdsgård, en grej som bygger på den nu antagna turismstrategin.

    I en annan punkt på sidan 45 förväntas att kommunerna tar ansvar för att utemiljön hålls ren och fräsch. Vilket bl a innebär att Borgholms kommuns invånare ska betala för att städa upp skiten efter Strands söndagsjippon med fulla tillresta ungdomar. Den uppstädningen i kvarteren runt Strand borde faktiskt Strand själv svara för!

    Jag vidhåller att besöksnäringen bör stå för alla sina kostnader.

    Tyvärr beslutades det inte som jag önskade i kommunfullmäktige och Du var en av dem som - istället för att förklara Dig jävig och avstå från att delta i ärendet - röstade emot mitt tilläggsyrkande.

    SvaraRadera