Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 26 augusti 2013

Utan kommunalskatt lär det nog bli tvångsförvaltning av Borgholms kommun


Min andra reservation gällde skattesatsen. 

Skattesatsen för 2013 har under sommaren blivit upphävd av förvaltningsrätten på grund av att ordföranden Jan Erici strulat till det genom att inte ens klarar av att genomföra en votering på rätt sätt. 

Nu beslutade man att ta om samma beslut igen, nämligen att ha samma skattesats för i år som man hade förra året. Emellertid hade jag föreslagit en differentierad skattesats beroende på tillgången till grundläggande kommunal service såsom skola i respektive socken. Därför reservade jag mig emot beslutet och så här har jag nu skrivit i min skriftliga motivering:

Folk på norra Öland har ofta hävdat att de borde ha samma rätt till kommunal service som dom som bor i centrala Borgholm eftersom som dom betalar lika hög kommunalskatt . Samma sak har nu hörts från östra sidan i samband med protester mot den senast aktuella skolnedläggelsen: Varför ska dom drabbas av sämre kommunal service där när dom betalar lika hög kommunalskatt där som man gör i kommunens centralort med omgivning? 
Sådana argument har politikerna sällan lyssnat på. Den kommunala servicen har blivit alltmer ojämnt fördelat geografiskt sett. Centralorten har fått allt mer av den gemensamma kakan. Orterna i kommunens ytterändar har fått allt mindre. Befolkningen uppe i den nordligaste änden satte för några år sedan i protest upp en skylt över väg 136 vid rondellen vid Böda Sand med texten: Här slutar kommunal service! I själva verket blir den kommunala servicen redan norr om Köpingsvik.Nu är det den sydligaste änden av kommunen som borgholmspolitikerna vill ta ifrån den kommunala servicen. 
Det är kanske dags att tänka annorlunda och göra kommunalskatten olika hög i olika delar av kommunen. 
Låt oss följa dom gamla sockengränserna och se hur den kommunala servicen är i respektive socken och sätta den kommunala skattesatsen därefter! Då kanske så småningom olika delar av kommunen kan bli mer jämställda beträffande den kommunala servicen, vilket naturligtvis vore önskvärt. 
En naturlig värdemätare på den kommunala servicen är förekomsten av grundskola i socknen. I ett första led borde kommunalskatten vara lägre, förslagsvis en skattekrona lägre, i de socknar där grundskola saknas.
På norra Öland skulle den då bli den kommunala skattesatsen vara en krona lägre i alla socknar utom Högby socken (där Åkerboskolan ligger). Så även i de socknar på östra sidan av kommunen som saknar grundskola.
 
En annan fråga som jag funderar lite över är om kommunfullmäktige nu alls kan fastställa någon skattesats för år 2013 eftersom ett sådant beslut måste tas senast i november månad året innan. Vad händer om beslutet skulle upphävas p g a att det är olagligt? Skulle kommunens medborgare slippa betala kommunalskatt för år 2013 och hur skulle detta isåfall påverka kommunens ekonomi? Går det isåfall att förvänta sig att svenska staten då tillskjuter resterande medel så att kommunen ka 
Blir vår misskötta kommun isåfall satt under tvångsförvaltning under resten av mandatperioden tills ett nytt kommunfullmäktige hunnit väljas som kan utse ny kommunstyrelse och nya nämnder som bättre kan ta ansvar? 
Jag ska fundera lite till. 
Per Lublin 
Och nu borde även kommunledningen få något att fundera över. Tvångsförvaltning kanske kan innebära att både kommunalråd och kommunstyrelse blir överflödiga 
Något års tvångsförvaltning kanske är det bästa för en vanstyrd kommun!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar