Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 3 augusti 2013

Kanske en molinare om "Skolstriden".


Det är verkligen synd att den gudabenådad författaren och filmregissören Lars Molin (1942 - 1999) inte längre finns i livet. 
Idag hade han kanske skapat en berättelse om den elake skolchefen som kommer ny till en kommun och vid sitt första med lärarna talar om att han tänker ta bort två av kommunens skolor. Han blir påhejad av politiker som visserligen högtidligt lovat sina väljare före valet att behålla båda skolorna, men som nu låter sig inbillas att dom kan spara pengar på att lägga ner dessa skolor och då gäller inga vallöften. 
I nästa akt ser vi hur politikerna har lyckats skapa osämja mellan de olika berörda socknarna om vilken skola som först ska läggas ner. 
Sen ser vi ett förvirrat kommunfullmäktigemöte där man till slut kastar krona och klave om vilken skola som man ska lägga ner. Den skolan som då klarar sig ska man kosta på en stor utbyggnad för att kunna ta emot alla barnen, men sen tänker den elaka skolchefen lägga ner även den. Vänta bara, tids nog är det dags, tänker han. 
Därefter ser vi hur dom flesta föräldrarna väljer att att flytta sina barn till en skola i en annan kommun, som kommunen med den elaka skolchefen då måste betala mycket mer pengar till än vad dom skulle spara genom skolnedläggningen. På den nedlagda skolan hänger flaggan på halv stång. 
I sista akten ser vi kungen komma på besök. Han har förstått att det hela inte har gått rätt till. Därför upphäver han kommunens beslut och den nedlagda skolan måste öppnas igen. Den elake skolchefen blir bortjagad. Politikerna tvingas avgå. Socknarna blir vänner igen och ställer till med en stor fest i dagarna tre. Storken kommer med fler barn och aldrig mer ska det bli tal om att lägga ner någon skola. Slutet gott allting gott!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar