Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 8 januari 2014

Mer under fötterna

Eddie Forsmans fotvandring i lördags var på hela åtta mil! 
Därmed slog han mitt eget rekord som sedan länge stannat vid sex mil på en dag! Men då handlar det om fotvandring på mjuka skogsstigar och i terräng, vilket trots allt är betydligt behagligare - och trevligare - än att trampa asfalt på 136:an. Som t ex kors och tvärs några gånger med upptäckarögon genom den öländska mittlandsskogen. 
Men Forsman har ju sina landsmän - eller kanske rättare: landsmaninnor - att brås på. Dalkullornas arbetsvandringar förr i tiden är ju ryktbara. Dom vandrade till fots uppifrån Mora, Gagnef, Malung eller var det kunde vara ner till Stockholm för att säsongsarbeta som mursmäckor* på byggen eller andra tunga arbeten för att sedan vandra tillbaka hela vägen hem när säsongen var över. Själv har Eddie Forsman sina rötter bland rumpmasarna** i Ludvika. 
*) Fotnot 1: Mursmäckorna bar med ok över nacken upp murbruket i tunga spann under murningsarbetet, ofta under livsfarligt balanserande på byggnadsställningar. 
**) Fotnot 2: Rumpmasar kallas dom dalmasar som bor i de södra gränstrakterna av Dalarna ner mot Bergslagen, som t ex Ludvikatrakten. Dom räknas inte som "äkta" masar av dom som bor i övriga Dalarna, t ex i Siljanstrakten. 

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar