Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 23 januari 2014

Upprörande besparingar på pensionärsmaten!

Vad är det dom håller på med kan man ju undra när man läser kalmartidningarnas ölandssidor idag och kommer till artiklarna under rubriker Köksbiträden har sagts upp och Mat ska inte längre köras ut till äldre
Nu är det två år sedan som socialnämnden beslutade att den som vill ha hem pensionärsmat måste ha en "varjedagsprenumeration" och inte få göra uppehåll dagar som han eller hon vill äta någon annanstans eller dagar som det på veckans matsedel står mat som han eller hon inte tycker om! Det var bara Ölandspartiets Ingrid Stark som reserverade sig mot beslutet i nämnden. 
Nästa grej var när socialnämnden för ett år sedan beslutade att pensionärerna i Köpingsvik med omnejd inte längre skulle få daglig mat från kommunens kök, utan att hela veckans matbehov skulle komma hem till dem en gång i veckan portionsvis färdigpytsade från en livsmedelfabrik i Västerås. Den grejen upphörde lyckligtvis efter några månader och man återgick till tillagning i Ekbackaköket och att köra ut maten dagligen även till pensionärerna i Köpingsvik.
Nu kommer nästa slag mot pensionärsmaten. Den ska tydligen helt och hållet upphöra för alla som inte har daglig hemtjänst. Dom som annars kan klara sig själva hemma kommer inte att kunna få någon mat hemskickad. Vad ska då dom ta sig till som inte är tillräckligt dåliga för att få daglig tillsyn men som ändå inte klarar av att ge sig ut och handla mat och laga till den som man ska. Ska dom leva på bröd och vatten? Och möjligen kaffe. 
Det här är upprörande! 
Sen ska tydligen hemtjänstpersonalen laga maten till dom är så skraltiga att dom har daglig tillsyn. Det låter kanske bra. Få maten lagad hemma hos sig på den egna spisen verkar ju inte så dumt. Men ska det ske under tidspress? Det verkar så. Vad blir då för mat? 
Det här är alltför allvarliga saker för att besluten ska få tas i smyg bakom dom stängda dörrarna hos socialnämnden och Borgholm Enenergi. Innan några förändringar sker med pensionärsmaten måste sakerna upp till öppen behandling och avgörande i det folkvalda kommunfullmäktige! 
Det måste även i fortsättningen gå att få mat hemkörd för alla pensionärer som så önskar!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar