Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 26 februari 2014

Behovet av polis på norra Öland tyvärr inget som kommunfullmäktige vill understryka

För mer än ett år sedan - i januari 2013 - en tid efter det fasansfulla dubbelmordet i Flakeböle - föreslog jag i en motion kommunfullmäktige besluta
  • att understryka behovet av närpolis i Löttorp  
  • samt att uppdra åt kommunstyrelsen att med kraft verka för en sådan polisetablering.
Detta är det ordagranna förslaget men dom svarta plupparna och understrykningarna har jag till nu för att förtydliga lite extra här i blogginlägget
Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska inlämnade motioner beredas på ett sådant sätt att dom kan avgöras genom beslut i fullmäktige inom ett år från det att dom väcktes. 
Men kommunledningen är ju expert på att förhala, i synnerhet sedan den nya "kommunchefen" Christina Madeling fått för sig att hon ska ha en egen "tjänsteskrivelse" med till varje motion innan den kan beredas i kommunstyrelsen. Så vad hände nu med motionen? 
Det som normalt borde vara klart från ena dagen till den andra tog fru Madeling drygt tio månader att göra! 
Hon ville nämligen först höra vad Räddningstjänsten tyckte, precis som om den skulle behöva ha synpunkter på behovet av polis på norra Öland! Behovet av polis blir väl inte mindre för att det finns en brandstation!
Med ovidkommande uppgifter om vad brandkår och ambulans kan göra "i väntan på polis" och med antydan om att den polisbuss som under några eftermiddagar stod parkerad i centrala Löttorp medan utredningarbetet efter det senaste dubbelmordet pågick skulle kunna betraktas som en tillräcklig "brottsförebyggande åtgärd" lyckades hon få ihop en tjänsteskrivelse på inte mindre än en dryg A4-sida på tio månader! Strålande! 
Förlåt min ironi, men ledamöterna i kommunstyrelsen borde väl kunna bereda en motion utan en massa trams från en chefstjänsteman. Likadant som att den folkvalda kommunfullmäktigeförsamlingen bör tillmätas att kunna ta ett avgörande till en motion utan att behöva ha ett tjänsteutlåtande som inte verkar ha något annat syfte än att förlänga beredningstiden.
Tjänsteskrivelsen (som finns med i kallelsen på sidorna 64 - 65) slutar ungefär med att det här är inte kommunens bord men att kommunledningen redan idag påtalar behovet av polisbemanningen i kommunen vid kontakter med Polismyndigheten i Kalmar. 
Jaså, då kan man ju undra lite över kommunledningens "påtalande" om kommunen inte skulle ha med polisbemanningen att göra?! 
Även om polisen är en statlig angelägenhet så har kommunerna ett ansvar för att verka för sina invånares trygghet och då kan det inte vara fel att kommunfullmäktige understryker behovet av närpolis på norra Öland!!! Ett bifall till motionen hade heller inte medfört några kostnader för kommunen, till skillnad från så mycket annat! 
Kommunstyrelsens trojka (Lisbeth Lennartsson, Ilko Corkovic och Eddie Forsman) hade motionen på sitt bord i början av november och gick helt på tjänsteskrivelsen och föreslog avslag på motionen! Så gjorde även en enhällig kommunstyrelse två veckor senare. Ärendet kunde rimligen ha avgjorts av kommunfullmäktige redan i december, men på grund av dålig planering från presidiets sida blev det avgjort först i måndags. 
Chansen att motionen skulle bli bifallen var väl knappast så stor i vilket fall som helst, när en enhällig kommunstyrelse föreslagit avslag. Men det blev trots allt tolv kommunfullmäktigeledamöter som tänkt till under debatten, däribland åtta socialdemokrater som Ilko inte lyckades tygla.
 ---------------------------------------------------- 
Ett av de mera korkade inlägg som förekommit i kommunfullmäktige på väldigt länge - detta enligt en oberoende ledamot - kom från centerpartisten Mikael Larsson, som förklarade varför han inte kunde stödja motionen, för då skulle det efter ett halvår komma en interpellation från mig om varför Lisbeth Lennartsson inget gjort! Herr Larsson förutsätter alltså att kommunledningen skulle sitta med armarna i kors i ett halvår om kommunfullmäktige beslutade att uppdra åt kommunstyrelsen att med kraft verka för etablering av närpolis i Löttorp! Klicka här och kliv in i debatten (på cirka 1:04.15/ på tidsskalan som dyker upp) och hör själv! 

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar