Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 12 februari 2014

Ett öländskt Pompeji på gamla Borgholmsbiografen

Dom som trodde att det knappast skulle bli så många som skulle kosta på sig att gå och lyssna när Helena Victor från Kalmar Läns Museum skulle berätta om Sandby borg i Borgholms Bio igår, eftersom folk ju redan hade hört henna berätta om samma sak på TV kvällen innan i Vetenskapens Värld* kunde inte ha haft mer fel. TV-programmet gav istället mersmak!
Det var i det närmaste helt fullsatt och biografinnehavaren Pelle Frylestam kunde gnugga händerna i förtjusning över ännu ett lyckat evenemang!  
Helena Victor tar sin publik med in i ett öländskt Pompeji
Helena berättade med stor inlevelse om sitt livs projekt som forskare och arkeolog och den enorma uppmärksamhet som Sandby borg på Öland har fått världen över. Hon avslöjade bland annat att det var Ölandsbladets Peter Boström som kom på att kalla borgen ett öländskt Pompeji.
En ohygglig händelse för mer än femtonhundra år sedan - som var överstånden på kanske en halvtimme - ligger bevarad i all sin dramatik under jordlagret i borgen vid Östersjöns strand. Bevarad i sitt skeende precis som Pompeji bevarats under lavan i vulkanutbrottets stund. Ingen har begravt de döda utan allt har bara lämnats som det var. 
Helenas berättelse följdes av en spontan frågestund där frågorna aldrig ville ta slut och där - även om frågetecknen ännu är många eftersom endast en liten, liten bråkdel av borgen ännu är utgrävd - svaren var betydligt bättre än dom brukar vara vid Allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige. 
Borgen var ganska ny när den blodiga massakern på dess invånare inträffade någon gång runt år 475. Det hemska har levat kvar i folkminnet och det finns något kvar att borgen nere vid stranden är "farlig", en plats som barn varnats för att vistas i. Fortfarande femtonhundra år senare. 
Har man undvikit borgen fram till nu så lär den från och med nu bli ett starkt dragplåster till Öland!  
*) Fotnot: En stor del av Vetenskapens värld i förrgår handlade om just Sandby borg på Öland och vill Du se det i repris, klicka här och sedan på pilen i filmrutan! 
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar