Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 19 februari 2014

Se till att ändra katastrofala beslut om inköp av skolskjutsar!!!

Vad tänker vissa personer med?? 
En bakre kroppsdel full av avföring verkar det som! 
Hur kan man annars tolka Borgholms kommuns beslut att ta ifrån ett lokalt bussföretag som Tomasbuss en stor del av sitt existensunderlag genom att ge skolskjutsarna för två distrikt - Köpingsvik och Gärdslösa - ja i princip hela Östra sidan nu när Runsten är borta - till ett företag på fastlandet (Bergkvarabuss)! 
Detta för att Bergkvarabuss låg 4 öre lägre i kilometerpris än Tomasbuss!!! 
Av anbudsunderlaget framgår att skolskjutsarna till och från Köpingsviks skola handlar om cirka 36 000 kilometer per läsår medan skolskjutsarna till och från Gärdslösa skola handlar om cirka 40 000 kilometer per läsår. Tillsammans handlar det således för dessa distrikt om 76 000 kilometer per läsår. Gånga nu  76 000 med 4 öre och det blir en skillnad på 3 040 kronor per år mellan anbudet från Tomasbuss och anbudet från Bergkvarabuss!!! För tre tusen kronor per år väljer man att köpa skolskjutsarna från andra sidan bron och istället för att välja ett bussföretag med bussar som står hemma inom de berörda skolornas upptagningsområde!
Nyligen kunde vi läsa att Tomasbuss har satsat på nya bussar, till glädje för dom som brukar åka Silverlinjen! Bussarna som vintertid går i skolskjuts kan sommartid sättas in på Silverlinjens utökade turlista mellan Öland och Stockholm! Det lönar sig naturligtvis inte för Tomasbuss att ha så många bussar om alla inte har arbetsuppgifter på vintern. Följden blir då färre bussar och färre turer på Silverlinjen på sommaren än det annars är då (trängre i bussarna och svårare att komma med) samt att personal måste friställas. 
Mer om detta står att läsa idag Kalmartidningarna under rubriken Ändring i bussbolag – Silverlinjen drabbas (klicka isåfall på rubriken här intill).
För tre ynka tusenlappar per år - i en kommun som omsätter mer än 500 miljoner kronor per år - är någon "på kommunen" tydligen beredd att rycka undan en viktig del av verksamhetsunderlaget för ett blomstrande företag i kommunen och göra så att flera i personalen - medborgare och skattebetalare i Borgholms kommun - kan bli av med sina jobb!
Vad är det för företagsvänlighet i Borgholms kommun när man inte värnar bättre om de företag som finns hemmahörande i kommunen? 
Se till att ändra beslutet och se till att Tomasbuss får tillbaka dom båda distrikten!

Vill Du kommentera, klicka här!

3 kommentarer:

  1. När ska någon ta dessa överbetalda oduglingar i örat och tala om vad som gäller.
    Före detta Ölänning.

    SvaraRadera
  2. Vem har skrivit upphandlingsunderlaget och satt utvärderingskiterierna?

    SvaraRadera