lördag 24 mars 2018

Ännu en gubbe i socialnämnden - "Snövit och dom åtta gubbarna"

Inte nog med att Borgholms kommun har utmärkt sig genom att sedan två månader tillbaka uteslutande ha gubbar på ordförandeposterna i samtliga sina nämnder och styrelser (vilket lär vara unikt bland Sveriges alla kommuner under tjugohundratalet). Detta sedan kommunfullmäktige i januari ju utsåg en gubbe som ordförande i socialnämnden, där ordförandeposten under det senaste kvartsseklet alltid har innehafts av kvinnor (Vivan Karlsson, Lisbeth Lennartsson, Eva Karlström och Gunilla Johansson).

Ännu en gubbe blev nämligen utsedd till ny ledamot i socialnämnden vid fullmäktigemötet i måndags efter att ledamoten Charlotte Håkansson van Luijn lämnat socialnämnden, bara två månader att efter hennes man - Marcel van Luijn (m) - förmyndarmässigt satt stopp för hennes möjligheter att kunna bli vald till ordförande i nämnden. Det räckte tydligen med en politisk karriär i den familjen. 
Från att vid årsskiftet 3 av socialnämndens 9 ledamöter var kvinnor är det nu bara 1 kvar. 
En kvinna och 8 gubbar! Man har ju hört om Snövit och de sju dvärgarna men detta med socialnämnden är faktiskt snäppet värre. Den åttonde gubben är förstås en partikamrat till Marcel. För övrigt en trevlig prick som jag inte har något emot. Men var det verkligen nödvändigt att utse ännu en gubbe när det blev en ledig plats? 
Och detta i en nämnd som bestämmer över en förvaltning som har ansvar för kommunens tyngsta verksamheter, där personalen till helt övervägande del består av bara kvinnor - både ute i verksamheterna och i förvaltningen och på chefsnivå. Över alla dessa kvinnor är det alltså en niomannanämnd med åtta gubbar som ska sitta och bestämma!!!
Snacka om könssegregering!!!
Bara gamla gubbar i lokalpolitiken, hade Ölandsbladet som rubrik på sin ledarartikel i torsdags. Inte utan att det ligger en hel del sanning i det. Åtminstone här i Gubbholms kommun!
Plats för kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

6 kommentarer:

 1. Ja tänk så mycket bättre allt var med "gummor" som Lisbeth Lennartsson... *ryyyys*

  Själv struntar jag i vad de styrande har mellan benen, det är vad de (inte) har mellan öronen som oroar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du det var SANNERLIGEN INTE bättre med Lisbeth Lennartsson, fast jag förstod din ironi :-)
   Det var ju sju resor värre med henne som kommunalråd - bortsett från det här med Gubbholm - men att hon var som hon var ska verkligen inte andra kvinnor behöva belastas för!

   Men JUST NU i verkar tyvärr som att det är vad gubbarna har mellan benen som styr vilka som ska styra och det kan inte vara bra. Tyvärr verkar det också vara ganska tomt mellan öronen på dessa personer och det oroar även mig. Man kan tro att de flesta folkvalda i vår kommun är robotar som kan instrueras till det mesta men som saknar förmågan att tänka själva!

   Får verkligen hoppas på ett valresultat i höst som ändrar på detta!

   Radera
 2. Det är ganska meningslöst att diskutera med en person som börjar med att fråga om varför man ljuger, d v s en ren anklagelse om lögn, så jag avstår gärna från att öda tid på det. Tycker också att (M)arcel kunde ha bättre saker för sig än att komma med sådana beskyllningar.

  SvaraRadera
 3. Det var ju en berättigad fråga. Du skriver att jag "förmyndarmässigt satt stopp för hennes möjligheter att kunna bli vald till ordförande i nämnden" trots att du vet att hon varken hade tillfrågats eller stod till förfogande. Eller tycker du att det är lämpligt att en tf enhetschef inom socialförvaltningen även sitter i socialnämnden?

  SvaraRadera
 4. Per kör ju allt själv i sitt parti. få tjejer som du släppt fram.

  SvaraRadera