Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 24 mars 2018

Goda råd kan vara dyra - även mindre goda råd som t e x "oppositionsråd"! Ett experiment som borde avskaffas!

Det talas så vackert om att beslutsfattande politiker ska ska sträva tillsammans mot gemensamma mål. Och det tror jag också vore värdefullt om det verkligen var på det viset. Men verkligheten är tyvärr en annan. Det ska käbblas och kivas och det sätts ständiga krokben från förslag - hur bra de än må vara - om de kommer från "fel" håll.
För fyra år sedan beslutade dåvarande kommunfullmäktige att införa titeln "oppositionsråd". Som någon sorts framtida möjlighet för kommunalråd som förlorar ett val och får lämna sin tron ändå kan få "sitta kvar" i Stadshuset med diverse förmåner - fast nu som oppositionsråd. 
Det systemet har man sedan länge haft i Kalmar - där den politiska debatten blivit närmast ett spel för gallerierna. Den som en gång kommit sig upp och in i maktens boning där kan bli kvar där så länge han eller hon vill med ett fett heltidsarvode - antingen som kommunalråd eller oppositionsråd - och kan således inte petas ut ur huset av väljarna. I Kalmar har det till och med blivit så "tätt" mellan kommunalråd och oppositionsråd att dom kunnat hamna i samma säng!
Riktigt så har det dock inte blivit i Borgholms stadshus. Här har istället oppositionsrådet sett som sin huvudsakliga uppgift att gnälla. Ofta gnäller han på beslut som som kommunalrådet har tagit - trots att han själv varit med om beslutet när det togs. Enligt honom själv så är allt han själv gör rätt och riktigt och allt annat är "mycket märkligt" och allra märkligast är då givetvis att han inte har fått ett eget tjänsterum i Stadshuset - som han så gärna hade velat ha.
 
Med facit i hand efter dessa snart fyra år borde väl alla med minsta lilla insyn i borgholmspolitiken inse att ska vi verkligen kunna leva upp till målet att arbeta tillsammans - ett mål som till och med har beslutats för ett par år sedan - så ska vi väl inte ha en person avlönad med kommunala medel för att opponera sig bara för opponerandet skull. Men det kunde politikerna - i varje fall 33 av kommunfullmäktiges 35 ledamöter - inte inse i måndags, eller så vågade dom inte det. Lyssna HÄR!
Kanske finns det en liten dröm hos många kommunfullmäktigeledamöter att kan man inte få bli kommunalråd så kanske man i alla fall kan få bli oppositionsråd efter ett val. 
Annars finns det väl ingen anledning till att vi ska fortsätta med experimentet med att hålla oss med "oppositionsråd" i vår kommun!
Själv är jag nöjd om jag kan få vara något av dom vanliga kommunmedborgarnas röst i Stadshuset och begär varken särskilt arvode eller eget tjänsterum för det! Eller att få heta "oppositionsråd". 
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar