fredag 2 mars 2018

Vilsen kung Bore samt "Gott nytt år" med ansvar för att förhindra framtida katastrofala översvämningar!

Den här månaden som romarna uppkallat efter den gamle krigsguden Mars och som inledde året i den romerska kalendern - ha ett gott nytt år förresten! - kallades i vår gamla svenska almanacka för Vårmånad, för det var då våren skulle anlända. Tro det den som vill i detta busväder! 
Kung Bore har uppenbarligen åkt vilse på sin Eriksgata. 
Arktiskt luft med kyla, snöoväder och hårda vindar ligger nu över oss, medan det regnar på Svalbard och är plusgrader på norra Grönland och Nordpolen. Samtidigt som dom högsta temperaturerna i Sverige för närvarande är i Naimakka och längst uppe i norr. Ur led är inte bara tiden utan även klimatet. Nordpolens istäcke smälter alltmer och uppvärmningen av havsvattnet - med isavsmältning och stigande havsnivåer som följd går snabbare än beräknat. 
Den tid när hela Borgholms innerstad kan vara invaderat av vatten torde ligga betydligt närmre än man tidigare trott, ifall vi ska se det ur ett lokalt perspektiv. Det här är något som vi folkvalda i vår kommun inte får blunda för, utan redan nu måste vi planera för hur något sådant kan förhindras - om det inte ska bli för sent! Och samma problem gäller naturligtvis annan lågt liggande bebyggelse i kommunen. Planera strandnära bostäder är i detta läge kanske inte det klokaste.
Kommentera gärna här om du tycker att jag har rätt eller fel!
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar