Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 1 mars 2018

Kommunstyrelsemöte med lite av varje. Bl a framgång - så här långt - för medborgarförslag om återgång av "sjätteklassarna"

Samma dag möte igen. Tisdagseftermiddagens kommunstyrelsemöte - som numera vanligen alltid är öppet - pågick i 4 timmar och var ruskigt segt i första halvan, där få verkade begripa vad man egentligen talade om. Två tappra åhörare blev sittande tålmodigt nästan ända till halvlekspausen. Ett tjugotal tittare följde mötet hemifrån via kommunens direktsändning.
Första halvlek (ärendena 1 - 9 i handlingarna) bjöd inte på några överraskningar. Den som orkar lyssna på dessa båda timmar kan klicka HÄR. 
Tyvärr beslutade kommunstyrelsen i ärendet 8 upplåta kommunens markstycke bakom Guntorp till ett privat byggföretag utan några bindande förbehåll för att de tilltänkta hyresbostäderna inte ska kunna förvandlas till bostadsrätter, vilket går att höra HÄR. 
Att försöka övertyga kommunstyrelseledamöterna om det olämpliga i att avhända sig marken utan sådant förbehåll visade sig dock tyvärr vara lika omöjligt som att lära en sågbock att rabbla Albert Einsteins relativitetsteori utantill. I synnerhet som ett par ledamöter tyckte att det borde vara helt fritt för en köpare att få få använda marken precis hur som helst. Utan minsta tanke på det ökande behovet i Borgholm av hyresbostäder med överkomlig hyra.
- - - - - - - - - - - - - - - - -  
I andra halvlek efter fikapausen (ärendena 10 - 18 i handlingarna)  blev det debatt om "Lyckås" - den gamla banvaktarbostaden vid Rosenfors - som ni kan höra HÄR samt debatt om medborgarförslaget om att sjätteklassarna ska få gå kvar i sina mellanstadieskolor istället för att flyttas till Slottsskolan - som ni kan lyssna på HÄR. 
Medborgarförslaget vann gehör med röstsiffrorna 7 - 6 och går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Förhoppningsvis under mars månad - så att återgången hinner införas lagom till höstterminens början så att vi slipper ytterligare tapp av mellanstadieelever till Mörbylånga kommun. 
Till slut diskuterades några motioner som ska avgöras av kommunfullmäktige, däribland en motion om att avskaffa oppositionsrådsposten, där ni kan höra diskussionen HÄR.
När kommunen för något år sedan har beslutat att ha ordet TILLSAMMANS som ledord, så är det frågan om man verkligen behöver ha ett person särskild utsedd till att bara gnälla och finna fel. Visst ska man vara redo att opponera sig mot förslag till dåliga beslut och samtidigt helst komma med förslag till hur sakerna kan göras bättre, och det är ju upp till varje folkkvald med ansvar att försöka göra. Men att ha en särskild person utsedd att opponera sig bara för opponerandets skull - sånt är inget vi behöver! 
Ju mer samarbete för att göra kommunen bättre. desto bättre är det!
Inget vi behöver!
Samt en motion om att kommunen själv ska sköta och ta hand om inkomsterna från ställplatserna vid Böda hamn, där ni kan höra vad som sades HÄR. 
Dem som vill höra hela andra halvlek kan klicka HÄR.
Plats för kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar