Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 22 maj 2010

Ett lyckat Ungdomsforum


Till dom politiker som ursprungligen tackat ja till att komma till Ungdomsforum igår - d v s centerns Asta Ivarsson och Lisbeth Lennartsson, moderaternas Ingegerd Lindström-Alderblom, miljöpartiets Karin von Hofsten (f.d.Kvarnbäck) och jag själv (ja, jag räknar mig faktiskt till de ursprungligen anmälda fast jag anmälde mig per telefon istället för via mejl) - sällade sig efter uppmärksamheten i pressen Ilko Corkovic (s),
Christina Ateva (c-märkt ordförande i utbildningsnämnden), Anders Marell (c), Daniel Nilsson (c), Lennart Ohlsson (c-ledamot i kultur- och fritidsnämnden), Annette Andreen (m-ledamot i utbildningsnämnden som inte hade fått någon inbjudan) och Arne Sjögren (kd).

Vi fick möta de samlade elevrådsrepresentanterna från hela högstadiet, d v s från alla klasserna 7 - 9 både från Slottskolan och Åkerboskolan, och dom var ganska många.
Gästföreläsare var Ida Östensson, en fräsig skateboardsfantast från Umeå som säkert bidragit till att Umeå har blev årets Ungdomskommun år 2008. Hon tog över ungdomsforumet helt och hållet, så utvecklingskonsulten Ann Boman som egentligen skulle leda det hela blev ganska överflödig men fick göra några inhopp på slutet när Ida var tvungen att ge sig för att hinna med ett tåg från Kalmar för sin återfärd mot Umeå. Bomanskan avslutade med fullkomligt onödigt fjäsk för Lisbeth Lennartsson, vilket vi gott hade kunnat vara utan.

Mycket av dagen bestod av bordsamtal i olika grupperingar som jag tror var givande för alla.

Ida ställde också några frågor för att testa våra kunskaper. Om politikerna brast i kunskaper rörande uttryck i ungdomsvärden, så visste ingen av högstadieungdomarna vem Lennart Hyland var och bara
en kunde säga vem Lisbeth Lennartsson var ("-Hon som bestämmer..."). Ingen av ungdomarna visste skillnaden mellan nämnd och förvaltning, och vad "motion" betydde var det en av ungdomarna som kunde svara på ("-Det är när man springer..."). Om man betänker att elevrådsrepresentanterna (två från varje klass) gissningsvis borde vara dom "smartaste" av högstadieeleverna kan man ju bli ganska frågande över hur samhällskunskapsundervisningen bedrivs. Kanske borde vi som engagerar oss för vad som händer och sker i vår kommun bli inbjudna till samhällskunskapstimmarna med jämna mellanrum. Jag ställer gärna upp!

Något som fanns på agendan vid bordsdiskussionerna frågan om dåliga allmänna kommunikationer (vilket är ett problem framförallt i den norra kommundelen och på östra sidan). Tankar framfördes på ett slags "anropsbussar" kvällstid, där man i förväg får anmäla sin resa. Något motsvarande "pensionärsturerna" som körs vissa dagar av Sättrabuss. Sådan kvällstrafik har t ex redan införts i Emmaboda kommun.

Något som naturligtvis engagerade många av ungdomarna var skateboardfrågan. Varför hade man forslat bort skateboardrampen vid lokstallarna till ett inhägnat oåtkomligt område i Köpings tall? D v s samma fråga som jag ställde som interpellation vid förra komunfullmäktigemötet och som ansvariga politiker ska få besvara vid nästa kommunfullmäktigemöte den 14 juni. Innan dess borde rampen kunna vara återställd på sin plats igen, redan i nästa vecka var vi överens om, i varje fall jag och ungdomarna.
Detta kan alltså göras redan nu, i avvaktan på vad som senare ska hända på det nu avskalade lokstallsområdet, och i avvaktan på den skateboardhall som nu faktiskt ska utredas tack vare ett medborgarförslag som avgjordes i kommunfullmäktige tidigare i år.

Ett förslag från "vårt" bord vann allmänt gehör, nämligen om att vi redan nu ska bestämma oss för att om fem år ska Borgholms kommun bli årets ungdomskommun. Det kommer verkligen bli förpliktande för vår del, så att Borgholms kommun gör stora satsningar för sina ungdomar under dom närmaste åren. Annars lär vi inte ha någon chans.

Jag kan väl avslöja att det var Anders Marell som kom med förslaget, även om Anders för egen del föredrar att vara blygsam i sammanhanget.

Hur som helst är det ett bra avstamp som gott kan börja med att skateboardrampen (som ungdomar själva varit med att bygga) redan i början av veckan transporteras tillbaka från Köpingstall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar