Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 11 maj 2010

Matfrågorna på G


Att matfrågorna engagerar är inte att ta miste på. Folk börjar ställa krav på maten. Man kräver att mat som serveras på restauranger, i skolkök och på ålderdomshem ska vara både näringsrik och god samt se aptitlig ut. I synnerhet har detta varit ett problem i många skolor och kanske framförallt på äldreboendena.

Vad är det för vits med att laga mat till dom äldre som är så oaptitlig att den inte blir uppäten? Äldre människor - som ofta har svårt med aptiten - behöver få mat som både luktar och smakar extra gott. Och ska skolbarnen kunna tillgodogöra sig undervisningen på ett bra sätt så fordras det att de får i sig bra mat vid skollunchen, annars blir dom trötta och rastlösa och fungerar dåligt. Att inte ge skoleleverna bra mat är verklig dumsnålhet eftersom kommunens utgifter för skolmaten bara är en liten bråkdel mot kostnaderna för skolundervisningen (som ju blir lidande om inte barnen får bra mat i skolan)!

Nu - när det är valår - börjar även politikerna att vakna till liv när det gäller maten. Och det är ju bra! Nu slåss dom till och med om att komma först med bra förslag. Inom centerpartiet i Borgholm lär det finnas stor irritation över att Eddie Forsman och moderaterna hann före centern med en motion om att kommunen ska "utreda" möjligheterna till att låta all kommunal mat lagas från grunden så nära kunden som möjligt. På senaste kommunfullmäktigemöte bifölls motionen enhälligt.

Låt oss nu bara hoppas att det också leder till mer än att man bara "utreder". Låta "utreda" är nämligen ett sätt som politiker ofta använder sig av för att inte behöva komma till skott med något som man kanske tycker är besvärligt.

En motion från min sida om att kommunen ska återta kosthanteringen från Borgholm Energi och sköta kostfrågorbna i egen regi var tydligen så känslig att blev nej från alla de övriga partierna i kommunfullmäktige, även från centern och herr Forsmans parti. Men frågan kvarstår: Är inte maten till skolorna och till dom äldre så viktig att den borde has om hand om andra personer än dom som som har hand om elstolpar, bryggor, gräsklippare? D v s personer som är särskilt utbildade för att laga god och bra mat!

I ett medborgarförslag från ett stort antal skolelever föreslogs närproducerad mat på skolorna, ett förslag som kommunstyrelsen med Lisbeth Lennartsson, Sune Axelsson och Eddie Forsman i spetsen ville att kommunfullmäktige skulle avslå. Men jag tyckte att förslaget var bra och ville därför att kommunfullmäktige skulle bifalla. Vid omröstningen fick jag med mig tretton ledamöter, däribland Eddie Forsman (som plötsligt hade ändrat sig) och samtliga moderater, kristdemokrater, folkpartiets och vänsterpartiets ledamöter samt en av de båda miljöpartisterna, en socialdemokrat (Bruno Pettersson) och en lika ensam centerpartist (Sven-Göthe Lidheim). Men det hjälpte inte mycket i denna sak, eftersom det fanns 22 nejsägare som gick i Lisbeth Lennartssons kölvatten.

Det finns oerhört mycket att göra när det gäller matfrågorna i vår kommun, men vi är på G.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar