Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 14 april 2014

Förändringar i kristallkulan mot för en månad sedan

  
Efter ytterligare lite puts på kristallkulan sedan förra månaden så ser det ut så här i dagsläget:
Socialdemokraterna (S) har väl inte gjort så mycket hit eller dit sen vi tittade i kulan för en månad sedan. Tappar en massa väljare på norra Öland till Framtid Öland när Bengt Jonsson (s) har gått över dit. Tipset blir nu åtta platser i kommunfullmäktige istället för dom nio som man kunde se i kulan för en månad sedan. 
Moderaterna (M) hade ett stormigt årsmöte som slutade i en polisanmälan för olaga hot. Tappar ytterligare en fullmäktigeplats mot spådomen för en månad sedan. Sex platser i kommunfullmäktige efter valet! 
Centerns (C) räddningsplanka har tidigare varit dom många lantbrukare som mer eller mindre har partiet i blodet sedan generationer. Allt fler centerpartister har nu fått nog och det interna bråket med anklagelser mot kommunalrådet om urkundsförfalskningsförsök m m gör inte saken bättre. Tappar ytterligare en plats i nya kommunfullmäktige mot hur det såg ut i kristallkulan för en månad sedan och får med nöd och näppe fem kommunfullmäktigeplatser efter valet.
Framtid Öland (FÖ) har just börjat presentera sig på allvar och lär komma att få minst varannan röst på norra Öland. Ser ut i dagsläget ut att få sju platser i nya kommunfullmäktige - mot förra månadens fyra - och bli kommunfullmäktiges näst största parti.
nya Ölandspartiet (ÖP) förutspåddes fyra platser för en månad sedan. Nya starka namn på valsedeln höjer spådomen till fem platser i kommunfullmäktige efter valet.
Sverigedemokraterna (SD) tippades förra månaden få två platser i nya kommunfullmäktige. Det ser likadant ut i kristallkulan idag.
Miljöpartiet (MP) ser ut att ha oförändrat läge mot för en månad sedan. En plats i kommunfullmäktige efter valet. 
Vänsterpartiet (V) såg också ut att få en plats i nya kommunfullmäktige när man tittade i kulan för en månad sedan. Det ser inte annorlunda ut idag. 
Kristdemokraterna (KD) förlorar många väljare i sitt starkaste fäste när deras förstenamn, Mikael Almqvist, efter interna motsättningar lämnar partiet och går över till Framtid Öland. KD förlorar därmed med största sannolikhet den enda plats som syntes för partiet i kulan för en månad sedan.
Folkpartiet (FP) är redan utdömt i kristallkulan och lär knappast synas där igen.
Det ser nu ut att stanna vid åtta partier i Borgholms kommunfullmäktige efter valet.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar