Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 18 april 2014

Om oönskade besökare och deras "gravplundrarnäring"

Vi har läst i tidningar och hört på radio om en mindre trevlig variant av "besöksnäring" på Öland, bestående av gravplundrare och andra skattsökare som kommer hit med metalldetektorer och avsöker vår fornlämningsmarker på "fynd", som dom gräver upp och far iväg med för att sälja på en stor illegal marknad. 
Senast har detta upptäckts vid Sandby borg, där gropar i marken vittnar om vad som tidigare nu i år har hänt där. 
Länsstyrelsen vädjar nu till allmänheten att rapportera till länsstyrelsen eller till polisen "om dom ser personer med metalldetektorer". 
Men hur ofta ser man sådant och vet alla hur en metalldetektor ser ut? Och tror länsstyrelsen att skattsökarna helt öppet går omkring med sina metalldetektorer?
Enkel metalldetektor
Lyxigare variant
Handvariant

Skattsökandet sker nog helst under skumtimmarna och när det inte finns folk i närheten som märker.
Allmänheten borde uppmanas att hålla ögonen öppna och skriva upp tidpunkt, registreringsnummer och signalement på alla okända bilar som kör ner i markerna vid sidan av allfarväg. Uppgifter som kan leda till gärningsmän blir haffade ska naturligtvis belönas och där bör länsstyrelsen naturligtvis vara generös. 
Den som mot förmodan skulle få se någon ute med metalldetektor ska naturligtvis ha rätt att blockera vägen med traktor, redskap eller på annat lämpligt sätt så den eller de mistänkta inte kan komma därifrån - och samtidigt larma polisen! 
Lite tuffare ska man kunna vara!

PS. Därtill är det på tiden att öländska fornfynd kommer tillbaka till Öland från skattkamrarna i Stockholm.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar