Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 12 april 2014

    
Oppositionsledaren:

Kalmar kommun visar vägen


För en vecka sedan kunde vi läsa om att Kalmar kommun i sina sydvästra tämligen glesbebybyggda delar rear ut villatomter för en sjundedel av värdet.  

På det viset försöker man hejda avfolkningen och öka inflyttningen i Påryd, Tvärskog och Hagby.
Här är Kalmar kommun på rätt väg. 

På motsvarande sätt skulle Borgholms kommun kunna hejda avfolkningen och öka inflyttningen i den mest avfolkningsdrabbade delen av kommunen.

 Genom att gå ett par små steg ytterligare kunde Borgholms kommun till och med föryngra (!) befolkningen i norr, som idag är oroväckande ålderstigen med fyra av tio över sextiofem år.

 Erbjud barnfamiljer som vill bygga och bosätta sig på norra Öland att köpa tomter av kommunen på riktigt förmånliga villkor, nämligen att när dom varit skrivna på fastigheten i tio så ska dom få tillbaka vad dom har betalat dels för tomten, dels för bygglov och dels för VA-anslutningen!

  

Att få tomtmark, bygglov och VA-anslutning gratis är ett lockbete som skulle kunna få barnfamiljer att stå på kö för att få bosätta sig på norra Öland.
 
Något som Borgholms kommun definitivt skulle tjäna på!
 
Men jobben då, vad ska alla dessa unga människor arbeta med? Det ena ger det andra, inflyttning ger utrymme för fler tjänster i servicesektorn, kommunen kan anställa fler inom äldreomsorgen så att de många gamla med hjälpbehov kan ges ett värdigt liv på sin ålderdom, fler kan anställas vid skolor och förskolor! En win-win-situation för alla!
   
Där unga människor vill bo, dit söker sig även arbetstillfällen inom det privata näringslivet.
  
Dessutom medför ju den moderna tekniken att man i väldigt stor utsträckning kan bo var som helst och arbeta hemifrån vid sin dator! Närhet till arbetsplatsen är inte längre ett måste. Men kommunen borde hjälpa till med bredbandsutbyggnaden.
  
Kalmar har gått före oss på den rätta vägen. Låt oss gå ett par steg längre på samma väg!


Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar