skip to main |
skip to sidebar
Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.
Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.
Ha en fortsatt skön sommar trots allt!
Per Lublin
Debattinlägg kan mejlas till olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka HÄR!
Närproducerat till påskbordet
Har inför Påsken passat på att förse mig med det som hör påskabordet till och där så varit möjligt valt sådant som är producerat här på Öland på rätt sida av kommungränsen.
Äggen kommer från frigående höns i Stacketorp och påskalammet från utegångsfår i Jordsläta, allt producerat inom en tolvkilometersradie från där jag bor i Borgholm. Väldigt närproducerat och nästan "härproducerat"!*
Stacketorpsäggen från höns hemmahörande vid den f d lanthandeln av raser som värper ägg i olika färger - turkosa, gyllena, rosa, olivgröna och bruna förutom de vita, alla med en kraftigt mörkgul gula, är väldigt välsmakande och jag brukar köpa dem vid bensinmacken när jag åker förbi.
|
Stacketorpsägg |
Lammköttet från gutelamm som går ute i Jordsläta och är slaktade på gårdsslakteriet där har jag köpt i den utmärkta köttbutiken i "gallerian" i Borgholm, inrymd i f d blomsterbutiken (Floras) vid Tullgatan.
Nu är det bara härodlad rosmarin och vitlök samt rätt ugnstemeratur som ska till för att göra lammsteken perfekt!
*) Fotnot: För "härodlat" eller "härproducerat" ska det vara odlat/producerat inom den egna socknen eller inom en radie av 10 kilometer.
Vill Du kommentera, klicka här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar