Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 5 april 2015

.

    
Opinionsledaren:
  





Prio nummer ett för Borgholms kommun

Påskdagen är vår kyrkas allra viktigaste dag och symboliserar uppståndelsen - en uppståndelse från de döda och ett nytt liv.
   
Även vår - alltmer avfolkade - kommun skulle behöva väckas till ett nytt liv.

Att vi år från år under lång tid blivit allt färre invånare i vår kommun är kanske en sak. En annan - minst lika allvarlig - är att andelen äldre (fyllda 65 eller äldre) blivit allt större och att andelen yngre minskar.

År 2002, det år då Lisbeth Lennartsson blev kommunalråd i vår kommun, utgjorde andelen äldre 24,2 procent av befolkningen i Borgholms kommun. D v s nästan var fjärde invånare i kommunen var ålderspensionär. 
   
Vid förra årsskiftet var samma andel hela 32,2 procent och nu vid senaste årsskifte hela 34,2 procent av befolkningen! Vilket innebär att mer än var tredje av kommunens invånare nu är sextiofem år eller äldre!
  
Värst är denna utveckling i dom fem nordligaste socknarna, där andelen äldre överlag överstiger 40 procent. Allra värst har det blivit i Böda socken, där andelen sextiofem eller äldre nu nått upp till hela 46,7 procent av befolkningen, nästan varannan invånare!!! 
  
Att denna utveckling betyder minskade skatteintäkter för kommunen och ökade utgifter för kommunens äldreomsorg och att hela den kommunala välfärden hotas är inte svårt att räkna ut.
  
Att försöka göra något åt den här allvarliga frågan var dessvärre bortprioriterat av den dåvarande centerdominerade kommunledningen.

Nu äntligen har vi fått en kommunledning som insett allvaret och den fullmäktigeberedningen - som länge har behövs för att över alla partigränser intensivt och förutsättningslöst arbeta med just denna fråga - har äntligen blivit tillsatt och kommit igång!
    
Med början på onsdag i Böda kommer nu ett antal sockenrådslag hållas i dom olika socknarna på norra Öland, där medborgarna får vara med och komma med förslag till vad som bör göras för att vända denna utveckling. För något MÅSTE göras! Inte bara ord utan tydliga och radikala åtgärder!
    
Detta får nu bli prio nummer ett för Borgholms kommun!

Vill du kommentera denna ledarartikel, klicka här!
  
Vill du fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

1 kommentar: