Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 26 april 2015


Opinionsledaren:
  





Starkt "varumärke" - en medalj med två sidor

  
Många svenskar - naturligtvis mindre allmänbildade sådana - har inte klart för sig att Öland är ett eget landskap utan tror att det är en del av Småland.
  
Men i verkligheten har ju Öland alltid varit ett eget landskap alltsedan urminnes tider oavsett om Öland har haft svenskar eller danskar översåtar eller om det en tid varit självstyrande.
  
Länsindelningar och nutida "regioner" må skifta men landskapen har alltid bestått.
  
Som Ölandsbladet så riktigt beskriver i sin ledare igår: Öland är ett starkt varumärke! Om man nu ska använda nyspråk. Och medan svenskarna normalt inte vill ha sina fritidshus längre bort än en timmes bilväg - så gäller inte detta för Öland och Gotland. Stockholmarna och andra från Mellansverige tar gärna på sig fem sex timmars bilresa enkel väg för att få ha sitt fritidsparadis på Öland.
  
Som väl dom flesta inser så innebär dom många fritidsboende att många lanthandlare kan hålla igång som annars skulle ha stängt igen för länge sen, vilket befrämjar servicen framför allt på norra Öland. Många fritidsboende väljer så småningom att bli åretruntboende, vilket sannerligen inte är att förakta. De många fritidsfastigheterna skapar också nästan obegränsad sysselsättning för hantverkare på Öland.
  
Men medaljen har också en baksida. Det ökade trycket på fritidsfastigheter gör att fastighetspriserna allmänt på Öland rusar i höjden. När permanentbebodda fastigheter står inför ett generationsskifte är det ofta att ingen av dödsbodelägarna har råd att lösa ut de övriga utan fastigheten säljs till högstbjudande som ofta är någon som bor på annan ort och bara kommer att använda den på sin fritid. 
    
Detta har länge varit utvecklingen i Borgholms innerstad och samma har börjat hända även ute i byarna, för inte att tala om där man har utsikt mot havet eller sundet. De upptrissade fastighetspriserna är sannerligen inte bra för utvecklingen på Öland.
  
Detta borde kunna stävjas lagstiftningsvägen. Man kan titta hur det ser ut på Åland där i princip bara ålänningar eller personer med åländsk anknytning kan köpa fastigheter. Andra är där hänvisade till att hyra. Det borde naturligtvis också finnas andra möjligheter att med lagstiftning hålla fastighetspriserna nere. Öland borde kunna bli ett försöksområde för sådan lagstiftning, varefter man kan utvärdera dom positiva effekterna för befolkningsutvecklingen. Kanske inte så kul för mäklarna men desto bättre för dom ölänningar som då har råd att bo kvar i - eller återvända till - sina barndomshem. Något sådant vore faktiskt värt att pröva!

Vill du kommentera denna ledarartikel, klicka här!
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar