Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 2 april 2015

Skärtorsdag

Den här häxan hade lyckats smyga sig med i en offentlig hälsning från Borgholms kommunledningkontor igår: 

 
Annars är det väl mer idag - Skärtorsdagen - som man kan råka på att se häxor på väg på kvastskaftet mot Blåkulla, den ödsliga ön mitt ute i norra Ölandssund. Såg för övrigt en liten "påskkäring" av modell yngre skymta förbi bakom den utbyggda ICA-butiken i Hållstubacken tidigare idag. 
Skärtorsdagsnatten är inte lika dramatisk längre och Skärtorsdagen är sedan länge struken ur raden av svenska helgdagar, medan den fortfarande är helgdag i Danmark, Norge och på Island. 
Häxorna dras inte heller på samma sätt till Blåkulla som förr*. På senare tid har det varit Östra sidan av Borgholms kommun som lockat. Och då ska det vara en nedlagd lanthandel nära en kyrka. 
På nittiotalet var det den statsbidragsberättigade - och numera bortflyttade - häxan Ulrika Hävre som flyttade in i lanthandeln nära Långlöts kyrka i samband med att den lades ner. Och idag kan vi läsa i både Ölandsbladet och Kalmartidningarna om hur häxan Luciana Bergström tillsammans med sin man har flyttat in i den tidigare lanthandeln mitt emot Runstens kyrka och bidrar till aktiviteterna vid Äggröran på lördag.  
Familjen Bergström välkomnas till vår kommun och det ska bli trevligt att träffa dem i övermorgon! 
 *) Fotnot: De påstådda "blåkullafärderna" var ett grymt sätt att anklaga, bestraffa och eliminera kvinnor som vågade avvika från den av kyrkan pådyvlade normen under den svenska stormaktstiden. Häxprocesserna med påföljande bestialiska avrättningar utgör en mörk fläck på det svenska rättsväsendets historia som Sverige aldrig har gjort upp med. 
dömde man kvinnor att brännas på bål, idag frikänner man rattfyllon med MER i framsätet.
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar