Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 12 april 2015

.


Opinionsledaren:
  






Profeters floskler

Floskler blir inte bättre av att dom upprepas.

Återigen har en profet uppträtt och förkunnat att turistnäringen måste styras med kommunala skattemedel. Som så många andra profeter tycker han att kommunerna ska "gå ihop" om detta och "utveckla destinationen" genom att anställa nya stjärnor.

Har vi inte haft nog av detta? 
   
Det tycker tydligen inte öns båda kommunalråd som redan tycks ha glömt både Waxegård och konsultskapade "annorlunda"-symboler och fallit i farstun för den nya förkunnelsen. Nu vill dom att miljonerna ska börja rulla över turistnäringen i stor skala och att dom öländska skattebetalarna snällt ska foga sig och bara betala.
   
Profeterna vill gärna att kommunerna ska gå samman om det nya projektet där även det tynande Glasriket och deras kommuner ska bakas in, ty det är lättare att snyta pengar ur näsan på en stor organisation, där medborgarna har svårare att ha koll, än från en liten.
  
Erfarenheten visar att dom ekonomiska fördelar som utlovas i samband med fusioneringar sällan blir verklighet och att det snabbt uppstår en växande byråkrati som - ofta med konsulters hjälp - tar hand om pengarna.

Nu läser vi att kommunerna "hand i hand" ska "satsa pengar och resurser" och "bilda en stor organisation som samlas under Ölands kommunalförbund" och som  i ett första skede ska ha hand om turismen. Känns tongångarna igen?
  
Det var ju faktiskt så som det av Ölands kommunalförbund ägda ÖTAB (Ölands Turist AB) bildades en gång i tiden, bolaget som kom att kosta dom öländska skattebetalarna en Herrans massa pengar innan diverse gökar med den dåvarande profeten Gustaf Öholm i spetsen drev det i konkurs.

Visst är besöksnäringen bra för Öland på många sätt, men den ska inte styras av politiker och kommunala bolag eller kommunalförbund. Den mår bäst av att utvecklas på egen hand med en naturlig inbördes samverkan som bara kan ske om politikerna och allsköns profeter håller fingrarna borta.
    
Kommunmedborgarnas medel ska gå till kärnverksamheter som skola och omsorg samt till nödvändig infrastruktur och inte till näringar som faktiskt kan stå på egna ben.
    
Profeternas floskler förblir floskler - hur mycket dom än upprepas!

Vill du kommentera denna ledarartikel, klicka här!
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

2 kommentarer:

  1. Bra och helt korrekt, men hur skall du lyckas få övriga att förstå detta?

    SvaraRadera