Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 30 april 2015

Det här med skriftliga reservationer - några färska exempel

Ni som kanske kollat lite på det senaste mötet kanske hörde att jag då och anmälde skriftlig reservation efter besluten. Det innebär att i dom besluten var jag inte överens med kommunstyrelsens majoritet. Man anmäler då reservation för att få antecknat till prokollet att man inte vill ta något ansvar för ett visst beslut. Om man inte anmäler att man reserverar sig är man nämligen medansvarig för besluten, inte minst inför kommunmedborgarna! 
Att reservera sig skriftligt är allra bäst. Då kan man nämligen motivera varför man inte vill vara medansvarig för beslutet så att man inte bara framstår som en nej-sägare, när man i själva verket vill något. 
Av dom närmare fyrtio ärendena vid det senaste kommunstyrelsemötet anmälde jag skriftlig reservation i åtta fall och skrev då bl a 
                  
  • när jag inte fick gehör i kommunstyrelsen för att ta bort ett förbud i den lokala ordningsstadgan som var riktat mot ambulerande handel, att 
för mig är det orimligt att förbjuda vad som kallas ”ambulerande försäljning” inom centrala områden i Borgholm och Köpingsvik, samtidigt som man tillåter tiggeri inom samma områden.
Antingen ska båda fenomenen tillåtas eller båda förbjudas, men att det ska vara tillåtet att sitta på gatan och tigga pengar utanför olika butiker, medan personen ifråga skulle riskera straff om han eller hon istället erbjöd t ex någon egentillverkad slöjdprodukt i gengäld mot pengarna – det är för mig obegripligt 
Ärendet kommer att avgöras när kommunfullmäktige senare i vår ska behandla förslaget om den nya ordningsstadgan,
---------- 
  • när övriga kommunstyrelsen tyckte att det är okej att flytta kommunens arkivverksamhet till Kalmar. att      
All överföring av lokala verksamheter från vår kommun till Kalmar är ur mitt – och förmodligen även de flesta kommunmedborgares – perspektiv en styggelse. 
Det gäller att behålla de arbetstillfällen och servicefunktioner som finns här inom den egna kommunen.
Jag motsätter mig således att kommunarkivet förflyttas till Kalmar!
 ----------
  • när övriga kommunstyrelsen utom Framtid Öland tyckte att det är okej att låta KLT ha hand om kommunens upphandling av skolskjutsa, att
Ur ett lokalt och kommunalt perspektiv är det angeläget med småskalig upphandling oavsett vad upphandlingen gäller. 

Att släppa den principen utan att ens diskuterar den frågan med berörda lokala företagare är enligt – och förmodligen de flesta kommunmedborgares – mening väldigt dåligt.


Vi behöver stödja våra duktiga lokala företagare så långt det är möjligt genom att i största möjliga utsträckning vid behov använda oss av tjänster från lokala företagare. I varje fall där prisskillnaden är försumbar.

 

Detta blir lättare om vi själva utför upphandlingen och kan formulera anbudsunderlaget.
 
Vi måste ha en allsidig diskussion om detta – där våra lokala företagare inom branschen får vara med – innan vi fattar beslut om framtida upphandlingar vad gäller skolskjutsarna. Nu känns det som att vissa i kommunledningen låtit KLT slå blå dunster i ögonen på sig.
Ärendet var en avsiktsförklaring från kommunstyrelsen och kommer inte till det folkvalda kommunfullmäktige i detta skede.
 ----------
  • när övriga kommunstyrelsen ville att kommunfullmäktige ska avslå Christina Atevas (c) motion om en bättre budgetmodell än den nuvarande missvisande så kallade "Borgholmsmodellen", att   
Jag tycker att motionärens förslag är klockrent. Vi får sluta med att jämföra äpplen med päron och därför kan inte behålla nuvarande modell för budgetarbetet. Motionen bör bifallas.
Ärendet kommer att avgöras när kommunfullmäktige senare i vår ska behandla motionen som har legat i långbänk alltför länge.
 ----------
  • när övriga kommunstyrelsen ville att kommunfullmäktige ska avslå min motion om att låta förvandla gamla vårdcentralen till hyresbostäder, att     
Här handlar det om att skona kommunen från en på sikt kanske onödig investering som skulle sluka en väsentlig del av kommunens investeringsbudget för flera år framöver och istället avyttra fastigheten på ett smidigt sätt till en intressent som förbinder sig att skapa och upplåta hyresbostäder på ett sätt som efterfrågas av såväl unga som äldre.
 
Här har kommunledningen uppenbarligen låtit sig vilseledas av den lobbyism som förekommit från visst tjänstemannahåll.
 
Motionen borde bifallas och hela projekteringen för att använda gamla vårdcentralen för kommunala förvaltningar avbrytas.
 
Politiker måste kunna släppa på prestigen, sluta vara fastlåsta och kunna tänka i nya banor!
Motionen ska avgöras av kommunfullmäktige senare i vår, då de folkvalda i kommunfullmäktige får välja vad de vill att kommunen ska prioritera:  
Vilka politiker kommer då att prioritera medborgarnas behov av billiga hyreslägenheter? Och vilka politiker vill istället prioritera chefstjänstemännens önskemål om glassigare lokaler för socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen?
 ----------
  • när övriga kommunstyrelsen ville att kommunfullmäktige ska avslå min motion om planering för nya äldreboende, t ex i Byxelkrok och i Sandvik, att     
Befolkningen på norra Öland blir bara äldre och äldre. Ska vi göra norra Öland attraktivt för permanentboende måste vi kunna erbjuda någon annan form av äldreboende än vad vi har idag och som snart kommer vara otillräckligt.
 
Vi måste planera för framtiden och det är just det som jag föreslår i motionen, ingenting annat! Det handlar bara om planering för framtida äldreomsorg.
 
Motionen borde bifallas.
Motionen kommer att avgöras i kommunfullmäktige senare i vår.
----------
  • när övriga kommunstyrelsen ville att kommunfullmäktige ska avslå min motion om utökning av öppettiderna för biblioteket i Löttorp till 41 timmar per vecka (samma som i Borgholm), att   
Det är rimligt att biblioteket i Löttorp får ha samma generösa öppettider som biblioteket i Borgholm.
 
Det skulle också bidra till att göra norra Öland mer attraktivt för åretruntboende.
 
Kostnaden borde inte vara något hinder då det till största del handlar om var befintlig personal skall vara placerad. Dom är tillräckligt många för att kunna finnas samtidigt både i Borgholm och Löttorp.
 
Motionen borde bifallas.
Motionen kommer att avgöras i kommunfullmäktige senare i vår.
 ----------
  • när övriga kommunstyrelsen ville att kommunfullmäktige ska avslå min motion om närpolis i Löttorp, att   
Stationerad närpolis i Löttorp skulle bidra till ökad trygghet på norra Öland och till att göra norra Öland mer attraktivt för åretruntboende.
 
Att verka för att närpolis etableras i Löttorp som komplement till polisstationen i Borgholm borde därför vara en given uppgift för kommunstyrelsen ändra fram tills att närpolis har etablerats i Löttorp.
 
Det är det som jag har föreslagit i motionen, ingenting annat.
 
Att avslå motionen skulle sända felaktiga signaler, både till allmänheten att kommunen har givit upp tanken och inte prioriterar norra Öland och till polisen att frågan inte är så viktig.

Motionen bör därför bifallas.
Ärendet kommer att avgöras när kommunfullmäktige senare i vår ska behandla motionen som har legat i långbänk alltför länge.
 
Tycker att det är viktigt att när man sitter med i kommunstyrelsen ska man inte bara sitta och nicka med i besluten utan även ha egna yrkanden för att besluten ska kunna bli dom bästa möjliga - som jag t ex hade och fick igenom när det gällde parkeringsfrågan i Borgholms innerstad (d v s att Borgholmsborna ska få yttra sig innan några förändringar beslutas) och kommunens kostpolicy. Liksom att man motiverar när man reserverar sig mot ett beslut - även om det medför lite extra möda.
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar