Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 1 april 2015

Butiksstöd bara till glesbygd på FASTLANDET?

Hörde på radion igår att en statlig utredare - Catharina Håkansson Boman - föreslår 35 miljoner kronor i statliga bidrag till landets glesbygdsbutiker i sin utredning "Service i glesbygd". Påstods att detta skulle kunna komma butiker på delar av Öland till dels. 
Men i utredningen föreslås en 15-kilometersgräns till nästa butik som gräns för att kunna få del av stödet. Med den inskränkningen lär dessvärre ingen butik på Öland kunna ha något statligt stöd att förvänta. 
Om utredningens syfte varit att rädda glesbygdens service verkar utredaren ha missat något. Norra Öland kan befolkningsmässigt definieras som glesbygd på samma sätt som stora delar av inre Norrland, även om avstånden inte är lika långa mellan byar och socknar. Andelen äldre av befolkningen är fullt jämförbar.
En lanthandel kan vara viktig för en ort även om det skulle råka finnas en lanthandel på en liten ort en mil längre bort. En åldring utan bil går knappast en mil fram och tillbaka med rullatorn.
Borgholms kommun måste ta strid för att glesbygdsbutiker även med mindre avstånd till närmaste grannbutik än 15 kilometer måste kunna ta del av stödet. I varje fall där andelen äldre utgör en så stor del av befolkningen som i vår kommun.  
Även våra mindre orter behöver den sociala mötesplats som den närliggande lanthandeln utgör!
Vill du kommentera, klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar