Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 28 februari 2016

.


Opinionsledaren:

  





Katastrofal LandsbygdsTrafik

                                                                   
Har ni också börjat undra vad KLT egentligen står för? Jo det kan jag förstå. Börjar tro att dom tre bokstäverna står för Katastrofal LandsbygdsTrafik. 
  
Turer dras in! Busslinjer försvinner eller kortas av! Hållplatser försvinner! Tidtabeller slutar tryckas! Informationen är urusel! Medan biljettpriserna stiger! Detta i kombination med KLT:s dåliga planering gör att stora gula KLT-bussar ofta kör i det närmaste tomma. KLT:s lösning tycks då vara att höja biljett- och kortpriser ytterligare och att dra in ännu fler turer.
  
KLT kan ses som ett misskött förlustföretag som bärs upp av skattemedel från landsting och kommuner (och numera även från Migrationsverket) men som saknar förmåga att leverera det som medborgarna har rätt att förvänta sig - en välfungerande kollektivtrafik till rimlig kostnad.
    
Med lock och pock har KLT "tagit hand om" kommunernas skolskjutsar runt om i länet, d v s KLT upphandlar dyr skolskjutstrafik som kommunerna får betala. Bolaget har lyckats lura skjortan av kommunalrådet Ilko Corkovic i Borgholm och om han inte velat låta KLT få fria händer med kommunens skolskjutsar så har KLT hotat med stämning. - Vi ses i rätten! har dom sagt och då har han fått stora skitskälvan och fallit till föga, trots att inte ett enda papper är underskrivet från kommunens sida.
  
Det är dags att kommunen slutar kröka rygg och drar sig ur allt som gäller KLT. Borgholms kommun kan själv ta hand om både den linje- och närtrafik och de skolskjutsar som vi behöver och själv upphandla anpassat till vad vi vill ha, inte till vad KLT vill ha! Det borde gå att få betydligt bättre kollektivtrafik till en lägre kostnad om kommunen låter sköta det hela lokalt.
  
Bilen har i dagens situation kommit att bli en nödvändighet om man ska leva och verka på den öländska landsbygden. KLT har inte blivit något fungerande alternativ till den egna bilen - som det var tänkt från början - utan har gjort bilen än mer oundgänglig. 

Ska vi få en välfungerande kollektivtrafik i vår kommun så att även personer utan bil och körkort framöver kan bo på landsbygden i vår kommun, så är det dags kommunen själv gör vad som behövs och klipper av allt samröre med KLT! Det finns mycket att göra när det gäller kollektivtrafiken och det GÅR att göra!
                                                                                                                              
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar