Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 23 februari 2016

Pinsammast för Ilko. Lade sig platt ner för KLT

Pinsammast idag var det nog ändå för kommunalrådet Ilko Corkovic, som med röstsiffrorna 8 - 3 förra året lyckades driva igenom ett beslut i kommunstyrelsen att förklara som kommunens avsikt att låta KLT sköta upphandlingen av skolskjutsarna i kommunen, detta dock med noll koll på vad konsekvenserna skulle komma att bli. 
För sent insåg Ilko att detta var ett stort misstag som skulle bli betydligt dyrare för kommunen än att kommunen själv upphandlade skolskjutsarna. Alla bussar skulle nämligen lackas om i KLT:s gula färger och förses med en massa utropsanordningar och annan specialutrustning som finns i linjetrafiken men som inte behövs i skolbussar. De lokala bussföretagen i kommunen skulle knappast kunna ha en chans i en sådan upphandling, eftersom dom inte har den sortens bussar. Dessutom fick vårt kommunalråd uppleva KLT:s nonchalans när det gällde linjetrafiken. I december beslutade således kommunstyrelsen i full enighet att avstå från att låta KLT ha hand om kommunens skolskjutsupphandling, vilket meddelades till KLT. 
Nu blev de dock fart på KLT - som tidigare inte reagerat på skrivelser från Borgholms kommunledning. KLT hotade kommunen med stämning och skadestånd på miljonbelopp. 
I detta läge borde kommunstyrelse ha behållit lugnet - eftersom inget avtal är tecknat med KLT angående skolskjutsupphandling - men istället har Ilko och hela kommunledningen gjort i byxorna av skräck för KLT:s nästa eventuella drag. 
Vid dagens kommunstyrelsemöte kom denna sak upp som sista punkt på dagordningen och avhandlades bakom lykta dörrar för att tittarna skulle slippa se Ilko och dom sju andra stå där med byxorna nere. D v s dom sju politiker som Ilko den gången fick med sig på en avsiktsförklaring att låta KLT sköta kommunens skolskjutsupphandling. 
För mer än en avsiktsförklaring var det ju egentligen inte. Sedan hade dom ju ångrat sig. Men nu kände sig hela högen inmålade i ett hörn. Så även Framtid Ölands Sofie Loirendal och Annette. Hemlin som den gången - liksom mig - hade röstat emot avsiktsförklaringen 
Nu hände så detta att kommunstyrelsen lade sig platt ner för KLT och beslutade att trots allt låta bolaget genomföra upphandlingen för kommunens räkning. I det beslutet deltog dock vare sig nyssnämnda Sofie och Annette eller jag. 
Tänk om Ilko och dom andra sju hade varit lite klokare den gången förra året! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar