Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 7 februari 2016

.


Opinionsledaren:

  



Politisk strutstaktik kring socialförvaltningens chefstrojka

Det var strax före Första Advent som Ölandsbladet avslöjade hur en chefstrojka styrde och ställde inom Socialförvaltningen genom att sätta skräck i sin personal med bestraffningar och förödmjukelser. En större grupp anställda hade då berättat för tidningen hur de upplevde sin situation. 
  
Socialchefen, verksamhetschefen för individ- och familjeomsorg och omsorgen om funktionsnedsatta samt en tredje - svårplacerad - chef (vars främsta merit i sammanhanget varit att hon för några år sedan i en internutredning pekat ut syndabockar och friat socialchefen från sitt ansvar efter skandaler kring ett gruppboende) utgjorde de tre som ingick i trojkan.
  
Socialnämndens ordförande - överstesossan Gunilla Johansson - sade i en kommentar till tidningen att hon skulle komma att ställa frågor. Ett möte med personalen anordnades, där den kritiserade socialchefen skulle sitta med (!). Vilka frågor ställde Gunilla Johansson egentligen och vilka vågade svara med socialchefen närvarande? För det ställdes väl inga skarpa frågor till socialchefen själv?
  
Ett par veckor senare ställde sig Gunilla Johansson upp i kommunfullmäktige - efter en interpellation från mig - och förklarade sig ha fullt förtroende för socialchefen och fick instämmande från Eddie Forsman (m), som uppenbarligen struntat i kritiken, trots att han sitter som ledamot i socialnämnden.  Motivet för att strunta i den massiva kritiken var att den hade framförts anonymt.                    
  
Med tanke på hur dom som tidigare vågat kritisera - och då bara internt - har blivit behandlade, så var det kanske inte så konstigt att dom som nu gått ut med kritik i media valt att få ha sin identitet skyddad.
   
Nu verkar det som att samtliga politiker i socialnämnden - som har det politiska ansvaret för hur verksamheten fungerar - valt att göra som strutsen och sticka huvudet i sanden och blunda i hopp om att problemen försvinner när de inte syns.
   
Det är synnerligen anmärkningsvärt att vid årets första sammanträde i socialnämnden så fanns arbetssituationen på förvaltningen - som borde ha varit det viktigaste ärendet att hantera - inte ens med på dagordningen! Den nämndes inte med ett ord! 
      
Två av de kritiserade cheferna i "trojkan" satt däremot med under hela sammanträdet, medan den tredje "saknades". Medan socialnämndens politiker satt runt bordet med sina huvuden nedstuckna i sanden! 
   
Om inte socialnämnden och dess ordförande förmår att hantera den allvarsamma situationen, så är det hög tid att den tas upp på en högre politisk nivå!
  
Det är inte dyra nya lokaler som socialförvaltningen behöver. Den behöver en ny ledning!                                                                                                                                
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar