Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 6 februari 2016

Fastslaget att IMORGON är det Fastlagssöndagen. Kommunens almanackor har felaktiga uppgifter!

I morgon inleds Fastlagen med Fastlagssöndagen. Det är allmänt vedertaget och fastslaget! Även om det står något helt annat i kommunens väggalmanacka.

Fastlagen består av dom tre dagar som föregår den sju veckor långa "Fastan" fram till Påsk.  Denne fasta är en gammal katolsk tradition, som i vårt land mest levt kvar till namnet. Men till själva Fastlagen tar vi in ris - i vart fall jag - och pryder det med granna fjädrar och på tisdag avslutas den med fettisdagsbulle med grädde och mandelmassa i en tallrik varm mjölk*, för då är det Fettisdagen. 
I en del katolska länder - framförallt i Sydamerika - firas fastlagen med stor karneval. Tror nog att dom flesta har hört talas om karnevalen i Rio, som kanske är den kändaste.
Låt er därför inte luras av kommunens almanacka, enligt vilken fastlagssöndagen skulle infalla först nästa söndag. Där står det fel.
Det är alltså nu som det är dags att ta fram fjädrarna och gå ut och skära riset!
Är det inte lite pinsamt att kommunen/BEAB år efter år trycker upp almanackor med felaktiga uppgifter som man sedan skickar ut till alla hushållen. Det är inte första gången som BEAB - som svarar för utgivningen - sprider felaktigheter på detta sätt. 
Är det inte dags att börja anlita någon som kan läsa korrektur innan almanackorna går i tryck?  
*) Fotnot: Min mjölk kommer definitivt inte från Arla och förhoppningsvis inte heller din!
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar