Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 21 februari 2016

Demokratin och jordbrukslandskapet mellan Kolstad och Borgholm

Vart tog demokratin i Borgholms kommun vägen? Det var rubriken på en högst läsvärd insändare i Ölandsbladet igår från lantbrukare Örjan Petersson på Solbacka. Den frågan kan ju faktiskt ställas ifall det nu skulle vara så att bebyggelse på åkermarken på Karlshöjd (som ingår i jordbrukslandskapet mellan Kolstad och Borgholm) kommer på tapeten igen. 
Trodde faktiskt att politikerna i stadshuset i Borgholm tagit sitt förnuft till fånga i denna sak och valt att lyssna mer på dom nästan två tusen undertecknarna av protestlistan än på ett husbyggarföretag i Eksjö-Vetlandatrakten som kommit över marken för en billig peng på ren spekulation. 
Så här skriver Örjan:
Vart tog demokratin i Borgholms kommun vägen?
Våren 2009 fick det ledande skiktet i Borgholms kommun en utmärkt* idé. Man tillsatte en utredning om en Genomfart Borgholm plus en planerad tomtbebyggelse på upp till 600 nya tomter på jordbruksmarken upp mot Kolstad by. 
Lisbeth och kompani tyckte väl till slut att idén inte var den bästa. Planerna skrinlades tillsammans med tilltänkt Airpark och golfbana på Borgholms kungsgård. 
I det fortsatta arbetet med översiktsplanen har arkitekterna tittat på andra områden för förtätning av bebyggelse. De har gjort ett utmärkt arbete och hittat områden som täcker behovet av bebyggelse för 25 år framåt. Allt frid och fröjd!
Vi får maktskifte i kommunen och då ska det bli ordning och reda. Under tiden har det stackars husföretaget Hjältevadshus (tidigare Vanliga hus etc) slitit sitt hår för att deras planer på att bebygga ett stycke bördig åkermark gick i stöpet. De hade ju köpt 10 ha mark för dyra pengar (1,2 milj kr) och bekostat en arkeologisk undersökning (där det bl a hittades 4000 år gamla lämningar). 
Efter ett snyftbrev till styrande i kommunen får de den nya trojkan, Ilko, Sofie och Marcel med sig. Nu går det nya direktiv till planarkitekterna att rita in tomter på Karlshöjdsåkern. Och där är vi nu! 
Glömda är nu 1871 namnunderskrifter som motsäger sig bebyggelse på Karlshöjdsåkern. Är detta demokrati? Ska man skapa ännu en spökstad av sommarhus (vi har ju redan flera i Dovreviken, Nya Prästhag etc) på produktiv åkermark i en kulturbygd? Eller ska man lyssna på kommunens invånare och värna om det vi ska försöka bevara – en levande jordbruksbygd i närheten av Borgholm till gagn för både kommuninvånare och turister? 
ÖRJAN PETERSSON 
SOLBACKA 

  •  JA till att bevara jordbrukslandskapet mellan Kolstad och Borgholm och att planerna på en förbifartsled över åkrarna för alltid hamnar i papperskorgen.
*) Fotnot: Ordet "utmärkt" får nog betraktas som ironi i detta sammanhang  :-)
                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar