Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 3 februari 2016

Socialnämndsmeny - inte så mycket som om ett knyst om förvaltningspersonalens missnöje med chefstrojkan!

Och så kommer här den gångna torsdagseftermiddagens tilldragelse i det stora Vita Huset vid Badhusgatan;
      
MENY
för föreställningen

Vårterminspremiär
för
SOCIALNÄMNDEN

på Socialteatern i Borgholm
torsdagen den 26 januari 2016

Medverkande:
Ordförande Gunilla Johansson, Jan Olof Forslund och Mikael Palmqvist – beslutsfattare (s)
Ulrika Lindh och Maria Sundin – beslutsfattare (c)Charlotte Håkansson van Luijn och Jörgen Jannerstrand – beslutsfattare (m)
Bengt Jonsson
– beslutsfattare (Framtid Öland))
Abdulla Zeuiter
– beslutsfattare (v)
samt följande tjänstemän hos kommunen:
Annelie Legell, Christian Pärnering och Annette Gren-Johansson (anhörigkonsulenter)
Ewa Ekman (socialchef)
Hillevi Österbo (verksamhetschef)
Maria Svanborg (verksamhetschef)Niklas Johansson (”ekonom”)
Therese Åhlander (sekreterare)

·         Entré på Socialförvaltningen –  cirka ½ minut


·         Upprop, val av justerare och övriga inledningsformalia – totalt cirka 5 minuter

·         Information om anhörigstödet.
Anhörigteamet Annelie Legell, Christian Pärnering och Annette Gren-Johansson informerade om sin verksamhet
– totalt cirka 23 minuter

·         Budget 2016.  
”Ekonom” Niklas Johansson informerade om socialnämndens tilldelade 256 miljoner kronor i 2016 års budget och dessa pengar är fördelade per enhet inom förvaltningen
– totalt cirka 3 minuter
    
·         Träffpunkt PRIO.
Socialchef Ewa Ekman informerade om PRIO Plan för Riktade Insatser inom Området psykisk ohälsa – och möjligheterna till statsbidrag för sådan verksamhet.
Beslutades att ge socialchefen i uppdrag att som sådan riktad insats starta upp en träffpunktsverksamhet på Strömgården i Borgholm för personer med psykisk ohälsa finansierat med 375 000 kronor statsbidrag för ändamålet
– totalt cirka 3 minuter

Socialchefen gjorde en till synes grundlig genomgång men lyckades ändå att undvika att beröra den hårt kritiserade arbetssituationen och kritiken mot ledningen på förvaltningen.
Nämnden beslutade godkänna berättelsen och "ta den till sig för det fortsatta arbetet"
– totalt cirka 11 minuter

·         Samarbetsavtal med Mörbylånga kommun gällande Personligt ombud, del I (cirka 5 ½ minut), del II (cirka 1 ½ minut filmat liggande) och del III (10 sekunder) 
Socialchefen informerade om att Mörbylånga kommun har sagt upp det samarbetssamtal gällande Personligt ombud som Borgholms kommun har haft med Mörbylånga.
Beslutades att behålla Personligt ombud i Borgholms kommun och ge socialchefen i uppdrag att återkomma med ett upplägg för Personligt ombud
– totalt cirka 7 ½ minut

·         Utdelning ur fonder 2015
Framkom att dom sex fonder med anknytning till socialförvaltningens verksamhetsområde som administreras av ekonomiavdelningen har förlorat avsevärt i värde under 2015 och givit väldigt dålig avkastning.
Beslutades att avstå från utdelning ur fonderna för året 2015 och efter ekonomiavdelningens förhandlingar med Ölandsbanken sedan avgöra hur det ska förfaras med fonderna i fortsättningen
– totalt cirka 2 minuter

·         Tillsyn Klinta korttidsboende. Kommunen hade redan innan förra socialnämndsmötet i december fått en förfrågan från Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) angående tillsynen på Klinta korttidsboende. Ett förslag till svar hade nu utarbetats av MAS (medicinskt ansvarig) på socialförvaltningen.
Beslutades att använda sig av det föreslagna som nämndens svar till IVO
– totalt cirka 2 minuter
  
Framkom att kostnaderna för korttidsvistelserna enligt LSS vilka för dom sex som blivit beviljade under de senaste båda åren skulle ha kostat drygt 2 ½ miljon kronor.
Uppdrogs åt socialchefen att försöka finna ett billigare alternativ till korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS
– totalt cirka 5 minuter

Socialchefen informerade – med rättelse av tidigare lämnade uppgifter om antalet platser på kommunens särskilda boenden att dom var földelade enligt följande (som framgick av en handling på bordet):
o   Strömgården: 17 demensplatser
o   Ekbacka 2: 12 demensplatser och 2 korttidsplatser
o   Ekbacka 4: 13 korttidsplatser
o   Ekbacka 5: 17 demensplatser
o   Ekbacka 6: 16 äldreplatser
o   Soldalen (Köpingsvik): 12 äldreplatser och 11 demensplatser
o   Åkerbohemmet (Löttorp): 16 äldreplatser och 16 demensplatser
– totalt cirka 1 ½ minuter

·         Information om verksamheten med ”ensamkommande flyktingbarn”, del I (4 ½ minut) och del II (cirka 3 minuter)
Socialchefen informerade bl a om att det f n finns 120 ensamkommande flyktingbarn i kommunen, varav 66 på kommunens olika boenden
– totalt cirka 8 minuter

·          Information om Lex Sarah-anmälan angående ”ensamkommande flyktingbarn”. Socialchefen informerade om kommunens Lex Sarah-anmälan mot sig själv bl a på grund av att kommunen inte klarar av att kontrollera dom HVB-hem som erbjuder platser för ensamkommande flyktingbarn
– totalt 4 ½ minut

·        Information om kommunens ansökan att få ha vakter med speciella befogenheter vid kommunens HVB-hem för "ensamkommande flyktingbarn". Socialchefen informerade om sin syn på situationenkommunens Lex Sarah-anmälan mot sig själv bl a på grund av att kommunen inte klarar av att kontrollera dom HVB-hem som erbjuder platser för ensamkommande flyktingbarn
– totalt cirka 2 minuter

·        Diverse extra om kommande planeringsdagar, utbildningsdagar och konferenser (med beslut att arbetsutskottet och socialchefen ska få delta i sistnämnda och hela nämnden i resten) 
– totalt cirka 8 minuter

Mötet avslutades sedan med en sluten del, där vare sig åhörarna som varit med i rummet tills nu -  bestående av besökande kommunalrådet llko Corkovic (som inte hade fått yttra sig under mötet fast han så gärna ville) och jag själv direktfilmande Per Lublin – eller ni webbtittare fick vara närvarande!

Snacka om tjänstemannastyrd tillställning! 
Inga yrkanden, inga omröstningar och inga avvikande synpunkter från tjänstemannaförslagen. Ingen – säger INGEN – av politikerna i nämnden vågade ta upp så mycket som om ett knyst om förvaltningspersonalens missnöje med chefstrojkan!
Kommentarer
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar