Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 19 juli 2020

Stänga av från allt tillträde?

Redan förra veckan har det varit rent ut sagt överfullt med folk i Borgholm och Köpingsvik och denna vecka har det varit om möjligt än värre! 
Det här har vi klippt från Expressen / Kvällsposten, som hade det på nätet i fredags:  




Här trängs badgäster: ”Aldrig sett mer folk”

Vid Köpingsvikpå Öland hade stora folkskaror samlats under fredagen. Foto:  KHALID ISAWI
Fredagens sommarvärme har inneburit rejält med trängsel på de sydsvenska stränderna.
Inte minst vid Köpingsvik på Öland var folkhavet påtagligt – trots den pågående coronapandemin.
– Vi har inga mandat att skingra folk, säger Christina Karlberg, kommunikationschef för länsstyrelsen i Kalmar. 
Efter en början på juli som saknat den riktiga värmen har solen hittat tillbaka över södra Sverige på nytt.
Men med värmen kommer även badsuktande besökare till stränderna – och på många håll har det varit trångt under fredagen. 
– Jag har varit här många gånger och jag har aldrig sett mer folk än vad här är nu. Det handlar väl om att folk inte kan resa utomlands, berättar Khalid Isawi från Kalmar, som liksom många andra besökte badstranden vid Köpingsvik på fredagen.  
I andra delar av södra Sverige har det larmats om ett rent parkeringskaos i anslutning till badstränderna. Felparkerade bilar kring Österlen har inte minst blockerat framkomligheten för räddningsfordon. 

”Åk till en annan strand” 

Christina Karlberg, kommunikationschef för länsstyrelsen i Kalmar, berättar att det inte finns några tillgängliga tvångsmedel att ta till för att skingra upp de stora folkmassorna vid badstränderna.
– Det är jättesvårt, vi har inga mandat att skingra folk. Det är upp till den enskilde att se till att hålla avstånd, säger hon. 
Länsstyrelsens uppmaning till badsugna sydsvenskar är dels att undvika de allra mest välbesökta stränderna.  
Dels att alltid hålla avstånd. 
– Det vi gör är att vädja att åka till en annan strand om det är fullt. Det är ett egenansvar och alla måste ta ansvar, säger Christina Karlberg, och fortsätter:
– Än har vi inte märkt att det blivit någon ökande smitta här nere, men det är en eftersläpning på några veckor. Regionerna är lite oroliga för vad som kommer hända. 


Vid klockan 17 hade folkhavet blivit avsevärt mindre vid Köpingsvik.Foto: KHALID ISAWI

”Försöker hålla avstånd” 

Även om fredagens sommarvärme innebar ett stort folkhav på Köpingsvik upplever Khalid Isawi att folk åtminstone har försökt förhålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Jag tror att folk försöker hålla avstånd och vara en bit från varandra. Men det är svårt när det blir så här mycket folk som samlas, säger han. 

Kan det bli mycket värre och när ska våra myndigheter med ansvar för smittskydd och människors liv och hälsa ingripa och varför blundar regeringen? 
Är det inte dags att göra något innan coronan slår till med en ännu värre andra våg? 
Vore inte det klokaste att helt resolut  stänga av stränder av detta slag från allt tillträde när det pågår en pandemi?
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar