Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 22 juli 2020

Munskydd - det verkar äntligen gå åt rätt håll.

Snart är det väl bara i Sverige, Finland och Norge som inte var och varannan bär munskydd. 
Idag var vi fått höra att till och med den amerikanske presidenten Donald Trump har svängt i frågan och nu rekommenderar amerikanerna att bära munskydd.
I Norge och Finland har man hittills klarat sig jämförelsevis väl under pandemin tack vare andra åtgärder och omständigheter. Men varför detta motstånd mot munskydd i Sverige? Kan det ha att göra med att man i Sverige för inte så väldigt många år sen lät göra sig av med och elda upp det mesta av sin lagerhållning skyddsutrustning? 
Kan detta faktum ha bidragit till att herr statstjänstemannen och folkhälsogurun Anders Tegnell länge framställde det som närmast skadligt att använda munskydd, t o m inom vården. 
Först sedan Tegnell i början av sommaren ändrade sig och gick med på att munskydd och visir kunde vara en något av en tillåten överkurs inom vården började visir i viss utsträckning komma till användning inom vården kommunalt och regionalt hos oss. Medan munskydd fortfarande har suttit hårt inne. 
Men munskydd är viktigt - för att skydda andra mot smitta och därför bör all vårdpersonal alltid bära munskydd vid kontakt med dem som ska ha vård eller undersökas. Vilket jag hävdat alltsedan pandemin kom till oss i våras. 
Många liv hade kunnat räddas inom äldreomsorgen om man hade lyssnat på munskyddsförespråkarna då.
Nu får vi hoppas på att munskydd blir obligatoriskt i samband med allt kollektivt resande även i Sverige och många andra situationer där folk kan tänkas bli utsätta för smitta. Även här i Sverige! Och det snarast!  
Det verkar äntligen gå åt rätt håll - när det gäller munskydd!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar