Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 23 januari 2010

Den "inre cirkelns" e-post


Efter mycket om och men (inklusive den JO-anmälan mot tjänsteman som jag tvingats att göra och som jag nämnt om i ett inlägg här den 12 januari) så har jag till sist kunnat ta del av en del e-postkorrespondens som "den inre cirkeln"* ägnat sig åt under utnyttjande av kommunens "server" för sin e-postboxar. Att denna e-post utgör offentlig handling hade de väl inte riktigt begripit.

Kommunalrådet
Lisbeth Lennartsson (c) skall enligt egen utsago nu inför detta ha ägnat nästan en hel dag åt att radera bort sådana mejl från sin kommuninnehavda e-postbox som hon inte ville att andra skulle få se, det är tydligen känsliga saker som hon skrivit som inte tål att ses i dagens ljus.

Eddie Forsman (m) "råkade" hastigt radera bort alla sin ut- och inkommande mejl som var mer än fyra veckor gamla, så man kan undra vad det var som så brådskande måste döljas.

Att på eget bevåg rensa bort i offentligt material är naturligtvis ett brottsligt förfarande, men det har de inte heller begripit.

Lars Frick, som är ansvarig tjänsteman för att offentligt material ofördröjligen lämnas ut när någon så begär, har ägnat timmar av sin arbetstid för att tillsammans med kommunförbundets jurister kunna finna på knep att försöka förhindra och försvåra att jag kunde få del av det offentliga materialet i e-postboxarna, som varje medborgare faktiskt har rätt att få ta del av

I stället för att vidarebefordra det utbegärda materialet direkt till mig via e-post , vilket var det som jag hade bett om och som hade kunnat göras med ett enkelt klick på datorn, så lät Frick göra utskrifter av en massa mejl, som naturligtvis är både dyrt och tidskrävande. Dessa pappersbuntar erbjöds jag sedan att under övervakning av en därtill avdelad tjänsteman komma in och titta på i stadshuset, samt att mot avgift á 2.- styck få kopior av.

Fricks onödiga krångligeri har naturligt också kostat onödiga pengar för kommunen i form av onödiga utskrifter och lika onödig "övervakning". Det hade varit gjort på ett par sekunder att mejla över hela materialet till mig istället och det hade inte kostat kommunen någonting.

Fricks motto tycks vara att
"Kan man krångla till nånting så ska man göra det! Och då är ingen kostnad för hög!"

Framöver tänkte jag i denna spalt bjuda på lite ur den e-post som dom missade att radera.

*) Fotnot:
Den "inre cirkeln" i den kommunala maktapparaten tycks bestå av Lisbeth Lennartsson, Eddie Forsman och Lars Frick (som i mejl kallar sig själv för "Chefen"). Sune Axelsson (s) får på nåder vara med i denna krets mot att han avstår från att kritisera dom andra tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar