Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 29 januari 2010

Rävaspel om Rällaskogen påträffat i politikers e-postgarderob


Borgholms kommunstyrelse har i veckan som gick beslutat att gå vidare med ett planförslag som går stick i stäv med en stor allmänhets uttryckliga önskan att bevara Rällaskogen fri från ytterligare exploatering.

Man kan ju faktiskt undra varför politikerna valde att lyssna mer på exploatörerna än på folkopinionen när det ju trots allt är valår. När det är valår brukar ju annars politiker i alla läger försöka flirta med folket och låtsas lyssna.

Av dom elva politiker från fem partier (c, m, s, fp och mp) som sitter med som ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen var det bara miljöpartiets representant (Maria Lindmark) som ville skydda skogen mot ingrepp från exploatörerna på Ekerum. Ölandspartiet har ju tyvärr inte lyckats få någon plats i kommunstyrelsen denna period och är därmed utestängt från diskussionen där, så vi har bara kunnat läsa protokollet efteråt.

Men genom att studera kommunal e-post i december månad kan vi se lite av det rävspel som ledde fram till kommunstyrelsepolitikernas ställningstagande. Men då börjar vi med att titta på en karta:


Överst på kartan har vi Område 1, d v s själva Ekerumsområdet med Ekerumsbadet, "Kalle Anka-byar", golfbanor och Ekerums huvudbyggnader med restaurant etc. De rosa bitarna inom Område 1 är det planerade hotellet (som bara finns på pappret än så länge) samt några nya väldigt lyxiga stugbyar ("av Anna Anka-modell") samt en del annat nytt inom själva Ekerumsområdet. Detta är inget som har väckt några proteststormar bland ortsbefolkningen.

Områdena 3, 2, 10, 11 och 12 är dom delar av Rällaskogen som Ekerums ägare vill exploatera till stugbyar m m. Område 3 ligger närmast Rälla gård. Område 2 och 10 ligger på var sin sida av skogsvägen från Rälla gård ner till stranden. Område 11 ligger strax nedanför minneslunden. På område 12 har Ekerumsbolaget tänkt sälja tomter för fritidsbebyggelse. Alla dom här områdena vill Rällaborna och föreningen Rällaskogens Vänner ha skyddade från all exploatering. Det har med all tydlighet framgått vid dom samrådsmöten som har hållits och i den rekordstora mängd av skriftliga yttranden som inkommit till kommunen under samrådstiden i somras.

Under hösten har anställda tjänstemän vid kommunens miljö- och byggförvaltning fått i uppdrag att mot bakgrund av alla yttranden mot det ursprungliga planförslaget komma med ett nytt. Den 1 december var detta färdigt och skickades ut till dom partier (c + m + fp + kd + mp å ena sidan och s å andra sidan) som Lisbeth Lennartsson och kompani beordrat att hålla partigruppmöten den 7 december. Det visade sig då bl a att Områdena 2 , 3 och 12 var kvar i förslaget medan Områdena 10 och 11 inte längre fanns med.

Detta fick tydligen Lisbeth Lennartsson att gå upp i taket. I ett upprört mejl till den kommunanställdeplanarkitekten Henrik Nordström på förmiddagen den 2 december beklagar hon att förslaget inte var "synkat" med henne innan det skickades ut. "Vi kunde möjligen tänka oss släppa område 11 men absolut inte område 10" och med "vi" avser hon då förmodligen sig själv, Lars Frick, Eddie Forsman och Sune Axelsson.

Redan vid middagstid samma dag mejlar Henrik Nordström tillbaka till Lisbeth och beklagar att hon missuppfattat planakitekternas uppdrag, som var att ta fram ett förslag som partigrupperna kunde diskutera, samtidigt att han tyckte det var bra att samtliga politiker fick veta tjänstemännens ståndpunkt. Det vill säga, det var inget som behövde "synkas" med Lisbeth Lennartsson först (min kommentar).

Vidare skriver Henrik N i mejlet:
"Om tanken på måndag är att tjänstemannasidan ska göra någon presentation kan vi vara extra tydliga med att det är vårat förslag och att det i det här läget, innan beslut, endast utgör ett diskussionsunderlag. Jag ber om ursäkt för att detta inte blev tillräckligt tydligt i utskicket. Vi kan också vara tydliga med att det i plangruppen rått oenighet om område 10, (11) och 12 och att det kan vara viktigt att diskutera just dessa områden för att nå en politisk enighet."
Lisbeth Lennartsson hade inledningsvis begärt att det på måndagskvällen den 7 december skulle vara tjänstemän med på både det "borgerliga" gruppmötet i Stadshuset och det socialdemokratiska gruppmötet i Folkets hus. Då var naturligtvis hennes tanke att dom i egenskap av tjänstemän skulle stödja att det blev som hon ville att det skulle bli. Hon var alltså inte nöjd med Henrik Nordströms svar utan mejlade omedelbart tillbaka och skrev bl a:
"Jag får höra vad Lars säger. Vi har problem eftersom förslaget är så känsligt. I en politisk organisation måste tjänstemännen stå upp och försvara de politiska besluten när dessa väl har tagits. Så som det ser ut nu så är risken uppenbar att tjänstemän och politiker ställs mot varann. Särskilt om/när förslaget når protesterande invånare/fritidsboende. Hela arbete blir isåfall mycket svårmanövrerat ochd et blir ännu svårare för oss i politiken att nå framgång gällande exvis strandskyddsdispens i de områden vi vill driva"
Avslutningsvis "hotar" Lisbeth L i förtäckta ordalag med att tjänstemännen kanske inte behövs vid deras flerpartigruppmöte och isåfall går miste om inkomsten från välbetalt övertidsjobb.

Inför detta backar Henrik Nordström och tjänstemännen på hans avdelning. Han skriver i mejl till Lisbeth Lennartsson nästa dag:
"Vi backar tillbaka till samrådsförslaget och beskriver varje område med för- och nackdelar. Jag bifogar presentationen som pdf så kan du ögna igenom den och säga vad du tycker."
D v s tjänstemännens presentation inför de stora grupperna politiker skulle i förväg passera Lisbeth Lennartssons nålsöga för godkännande.

Vid sidan av detta pågår en intressant e-postväxling mellan Lisbeth L och Eddie Forsman efter att "tjänstemannaförslaget" kommit ut den 1 december. Lisbeth skriver redan på förmiddagen den 2 december följande mejl till Eddie:
"Jag och Jan Erici (kommunfullmäktiges och miljö- och byggnadsnämndens orförande, min anmärkning) har pratat med Rolf Nilsson* i veckan. Vi kan sannolikt få bolaget att acceptera och förstå att vi måste släppa område 11 vid vattnet mitt i skogen. Område 10 däremot kan vara avgörande f hela Ekerums exploatering eftersom det kanske inte går att få rum med 300 byggrätter inne på övr mark.
Område 12 tvivlar jag ärligt totalt på eftersom såväl naturskyddsförening som geologer protesterar mot byggnation i sumpskogen. Men vi kör ett varv till med det så får vi se.
Hälsn Lisbey"
Eddie hade då strax innan mejlat till Lisbeth och undrat "När kan vi träffa Rolf Nilsson m fl från bolaget, helst före vår grupp väl? Jag pratar med Lars och övriga idag och återkommer"

Det var tydligen oro i den inre cirkeln som tydligen är helt inställd på att "bolagets" intressen ska gå före allt annat. Varför (?) kan det finnas skäl att undra! Vad är det egentligen som driver denna inre cirkel att så målmedvetet gå emot folkopinionen?!

Samma kväll har Eddie kommit på något klurigt. I ett mejl till Lisbeth skriver han:
"Jag tycker att alla områden skall vara med när vi visar kartan första gången, sedan plockar vi bort det som vi är överens om i KSAU. Sedan tar vi en diskussion om 10, 11 och 12. Jag pratade med Jan och han tycker vi ska visa kartan ograverad."

Presentationen i partigrupperna blev naturligtvis precis så som Lisbeth Lennartsson, Eddie Forsman, Jan Erici och Lars Frick ville.

Henrik Nordström har nyligen sökt och erhållit en tjänst i Södertälje och slutar i vår kommun nu under våren. Vi får önska honom lycka till och hoppas att han slipper att bli hunsad av någon korkad politiker på sitt nya arbete.

Kommunstyrelsens majoritet följde nu en månad senare exakt det som man kom överens om den där måndagskvällen den 7 december och allt går - än så länge - i "bolagets" ledband.

Men frågorna hopar sig:

Varför detta rävaspel bara för att till varje pris få politisk majoritet för att "bolaget" ska få sin vilja igenom till punkt och pricka? Varför ägna så mycket kraft åt att försöka lyckas att köra över folkopinionen helt och hållet? Vad kan det vara för belöning som väntar som kan göra det värt den uppenbara risken att begå politiskt självmord?

*) Fotnot:
Utgår från att denne Rolf Nilsson är någon slags potentat inom det Ekerumska ägarbolaget. Rätta mig om jag har fel!


6 kommentarer:

  1. Rolf Nilsson är Ekerum Golf & Resorts representant som i den här frågan upprätthåller kontakten med kommunen.

    SvaraRadera
  2. Tack för Din info om Rällaskogen. Ar det Du skrivit helt sant så är det ju häpnadsväckande och skrämmande. Detta borde Du låta media ta del av. Vems ärenden går den lilla "hoppetossan"? Har hon glömt vilka som valde henne,

    SvaraRadera
  3. Hej Du anonyme kommentator!

    Kul att det kommer in nya kommentarer även på gamla inlägg! Jag tror och hoppas att media läser min blogg.

    Om Du med den lilla "hoppetossan" avser kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, så verkar det tyvärr som att hon går Ekerums ärenden, och jag undrar fortfarande VARFÖR.

    Vi får väl hoppas att dom som valde henne vid senaste valet inte gör om misstaget att rösta på centerpartiet i kommunvalet i höst, för i DET partiet lär det även i fortsättningen bli hon som ställer och styr, det visade ju tydligt den deras medlemsomröstning nyligen.

    SvaraRadera
  4. Per, kan du inte vara snäll att lägga ut ALL e-post du har fått ta del av för nedladdning här på din hemsida? Om var och en av oss skall begära ut handlingarna från kommunen så blir det dyrt och långsamt, och antagligen inte gjort alls.

    Jag är nog inte ensam om att vilja delta i jakten på smuts och ytterligare bevis för "gynnande av enskild".

    "Given enough eyeballs, all dirt is easy to spot", för att parafrasera Linus Torvalds.

    Lokaltidningarna skiter ju i att granska Lisbeths et al:s wheelande och dealande med Holiday Club och deras konsulter. Det behövs alltså medborgarjournalistik.

    SvaraRadera
  5. Hej konservator!

    Jag får inte del av mer e-post än andra medborgare, och tyvärr är det så att den makthavande inre cirkeln gör vad dom kan för att hindra allmänhetens insyn, t ex genom att göra insynen krångligare och besvärligare.

    Det är ju fullkomligt vansinnigt att dom e-posthandlingar man vill ta del av inte kan MEJLAS över, vilket är bekvämt och enkelt för alla som har tillgång till internet och som dessutom inte kostar något.

    Nej istället har tjänstemannen Lars Frick (som är sammansvetsad med politikernas innersta cirkel i Borgholms kommun) hittat på att begärda handlingar ska tryckas ut i pappersform och sen får man komma till Stadshuset och titta på dem eller mot betalning få kopior.

    Ett bra tips till den som har tillgång till digitalkamera. Gå dit och fotografera alla e-postutskrifter som kan vara av intresse, så slipper Du att betala för kopior! Och stadshuspersonalen slipper besvär med kopiering.

    Jag försöker lägga ut den e-post som jag kommer över som verkar intressant i samband med att jag skriver på bloggen.

    Skulle jag lägga ut ALL den offentliga e-posten i Borgholms kommun skulle jag nog inte hinna med att göra något annat, för det är väldigt mycket.

    SvaraRadera