Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 23 januari 2010

Vi måste ta matfrågorna på allvar !!!


Nu är det dags att vi sätter matfrågorna högt på agendan i Borgholms kommun. Det kan inte vara vettigt att detta ska skötas av Borgholm Energi. Allra minst som man där har funderat på rationaliseringar som isåfall skulle drabba matens kvalité. Cook & Chill heter eländet som lurar runt hörnet och som helt enkelt innebär utpytsning av nerkyld storköksmat. Det är något som vi absolut inte vill ha hit till vår kommun. Skräp är skräp även om det heter något "fint" på utländska.

Har därför lämnat in två motioner för att kommunens folkvalda beslutande församling äntligen ska kunna sätta ner foten. Den ena lyder så här:

Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun

Kostfrågor är något alltför viktigt för att has om hand av samma personer som ansvarar för gräsklippning av stadens parker, underhåll av kommunens hamnar och snöröjning.

Det är självklart att de äldre i våra äldreboenden – eller de äldre som bor hemma men är beroende av pensionärsmaten – ska ha näringsrik och hälsosam mat, men den ska också vara aptitlig. Annars blir det svårt att få de äldre att äta. Som i sin tur leder till att många av dem blir utmattade och tynar bort av svält.

Barn som får felaktig kost kan bli överagerande och få koncentrationssvårigheter vilket leder till problem i skolan.

Äldre och barn har naturligtvis olika behov och olika preferenser när det gäller mat, både när det gäller matens tillhandahållande och dess innehåll.

Därför är det viktigt att de som har ansvaret för den kommunala maten har de kunskaper och den kompetens som behövs. Jag tror därför att Borgholm Energi inte är lämpat att ha hand om dessa frågor.

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att ansvaret för kommunens mathållning och matdistribution skall återföras till att ligga inom kommunens eget huvudmannaskap.

Borgholm den 18 januari 2010

Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet

Och här är den andra som kommunfullmäktige ska få ta ställning till:

Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun

Borgholms kommun saknar för närvarande klara riktlinjer för sin mathantering (eller ”policy” som en del har börjat kalla det).

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige som riktlinjer för kommunens matinköp och mathantering beslutar att

• kommunens mat i största möjliga utsträckning skall tillagas av eller bestå av närproducerade och helst härproducerade råvaror och vara ”klimatsmart”.

• kommunens mat med ovanstående i beaktande i första hand skall tillagas eller bestå av äkta råvaror, och då helst ekologiska och KRAV-märkta där sådana finns.

• kommunens mat inte skall innehålla giftiga tillsatser som t ex glutamater eller andra onödiga tillsatser.

• kommunens mat inte skall innehålla genmodifierade råvaror

• kommunens mat i övrigt vid varje ättillfälle skall vara hälsosamt sammansatt, beroende på vilka som ska äta av den, vara välsmakande samt tillhandahållas på ett aptitretande sätt.

• kommunens mat i största möjliga utsträckning skall tillredas från grunden nära de som ska äta av den

• kommunens mattillredning fortlöpande skall dokumenteras med tydliga definitioner med avseende på innehåll av råvaror med angivande av förekomst av KRAV-märkt respektive ekologisk produktion och varifrån produkterna kommer samt med motsvarande dokumentation beträffande hel- respektive halvfabrikat

Borgholm den 20 januari år 2010

Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet

Jag tycker våra äldre är värda både god och nyttig mat. Och att barnen ska få bra mat i skolan så att dom orkar koncentrera sig på skolarbetet.

Och dessutom: Ska Öland kunna göra sig ett namn som Matlandet Öland, vilket skulle bli ett välbehövligt lyft för vår alltför sol- och badfixerade besöksnäring, så ska väl för höge farao våra öländska kommuner köpa in av våra egna förstklassiga råvaror och matprodukter istället för att handla in en massa importerade suspekt behandlade matprodukter från andra sidan jordklotet.

Vad tycker Du?


1 kommentar:

  1. Dagens Ölandsblad, sidan 4, "Fem miljoner kronor för öländsk matkultur?" och, på samma sida en artikel "Anmärkningar mot kroppkakor", där återigen en öländsk matlokal utdöms. Tråkigt men sant! Dom kan det inte, varesej dom i tjänsterummen eller dom i köken!

    SvaraRadera