Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 4 januari 2010

Långdragen väntan. När ska den beslutade strandpromenaden bli klar?


I slutet av september år 2006 (en vecka efter valet) lämnade jag in en motion (= ett förslag) till kommunfullmäktige där jag föreslog en sammanhängande strandpromenad mellan Yttre hamnen i Borgholm och Köpingsvik. Första etappen skulle vara mellan Kapelluddens brygga och stranden vid Björkviken. Där skulle till att börja med behövas skyltning och en bro över det vattenfyllda breda dike som effektivt skiljer strandområdet vid Mejeriviken från Sjöstugeområdets strand.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tyckte förslaget var okej, eftersom det redan fanns stigar längs delar av stranden som skulle vara lätta att sammanbinda. Dom föreslog därför kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att min motion skulle bifallas.

Låter det krångligt? Jo visst gör det! Men den här långa proceduren kallas att en motion "bereds" innan kommunfullmäktige får avgöra.

När sedan kommunstyrelsen skulle ta ställning till motionen, så lyckades Rolf Edmark (m) få igenom att kommunstyrelsen skulle föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Eftersom det redan fanns stigar längs delar av stranden. Och så tyckte nu plötsligt hela kommunstyrelsen (inklusive dom tre som också utgjorde arbetsutskott: Lisbeth Lennartsson, Eddie Forsman och Sune Axelsson). Hur konsekvent var nu detta?

I februari 2007 skulle saken så slutgiltigt avgöras i kommunfullmäktige. Ja eller nej till motionen. Jag fick aktivt stöd för min motion i fullmäktigedebatten från både Stig Bertilsson (c), Ilko Korkovic (s) och Arne Sjögren (kd), medan Rolf Edmark, stödd av partikamraten Eddie Forsman argumenterade emot. Skälet för varför motionen borde avslås var enligt Edmark att den bara tillkommit för att "fiska röster". Det var ju också ett märkligt argument, när motionen väcktes först en vecka efter att valet var över !!! Detta fick jag också kommunfullmäktige att inse.

Med röstsiffrorna 38 - 7 beslutade kommunfullmäktige att bifalla min motion.

Snart har tre år gått sedan kommunfulläktiges beslut, men ännu har inget hänt med strandpromenaden. Fortfarande finns hinder i framkomligheten kvar på flera håll med snåriga buskage och hindrande stenbumlingar. Och ska man komma över diket vid Mejeriviken bör man nog ha förmåga som Carolina Klüft eller någon framgångsrik friidrottare i Högby IF, för någon spång eller träbro finns ännu inte på plats. Skyltar påstås ha köpts in för att visa vägen, men ännu finns dom inte på plats. Vad är det för vits att man beställer skyltar om dom sedan bara ska stå i ett förråd någonstans.

Som jag förstår har kommunstyrelsen (som har se till så att kommunfullmäktiges beslut blir verkställda) lagt utföraransvaret på Borgholms Energi. Men där har inget hänt, trots flera påstötningar från min sida. Och det verkar som om att kommunstyrelsen inte har brytt sig om att inget har hänt.

Idag har jag därför börjat "det kommunala året" med att lämna in interpellationer (offentliga frågor) till kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson (ytterst ansvarig för att se till att kommunfullmäktiges beslut blir verkställda) och Borgholm Energis ordförande, Stig Bertilsson (ytterst ansvarig för att själva det praktiska utförandet av jobbet) om varför efter nästan tre år ännu inget har hänt. Stigs slöhet i frågan är ju extra märklig eftersom han tyckte motionen var bra och argumenterade för den i kommunfullmäktige.

Lisbeth och Stig ska få förklara sig inför kommunfullmäktige.

Och vi andra undrar: Hur länge ska den beslutade strandpromenaden fortsätta att vara en hinderbana för längdhoppare?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar