Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 23 januari 2010

Kulturhus


Apropå mitt förra inlägg undrades det ju i en av kommentarerna något om vi kunde ha något lämpligt kulturhus i Borgholms kommun och då nämndes i tur och ordning Gamla biografen, Vida museum, Kronomagasinet och Vasahuset. Kommentatorn ville veta lite mer om dom lokalerna. Så jag ska försöka göra en kort sammanfattning:

Gamla biografen, där det mycket riktigt hållits konserter (tack vare Borgholms Musik- och Teaterförening, som också ordnade årliga "Magnolia-fester" i biografens trädgård i samband med att magnoliaträdet där stod i blom), är i privat ägo och kommunen har liten möjlighet att styra hur den ska användas.

Så är även Vida museum, som förutom sina fina utställningar har börjat med musikalisk evenemang av hög klass.

Kronomagasinet (byggt 1819 och troligen stadens äldsta bevarade byggnad) är i kommunens ägo och integrerat med Krongårdens ungdomsverksamhet och drivs i kultur- och fritidsnämndens regi. Kronomagasinet har tidigare använts för utställningar och tidvis arrenderats ut till restaurang och nöjesverksamhet. Under sommarlov och jullov står Kronomagasinet oanvänt och går då att användas till annat än ungdomsverksamhet, t ex en samlande nyaårsaktivitet som jag nu har föreslagit.

Vasahuset (en spännande byggnad med kanske bortåt 500 år på nacken) är också i kommunens ägo och används egentligen inte för något särskilt mer än lite förvaring. Ett möjligt framtida kulturhus? Javisst!

Jag har dock inte släppt tanken att det nyupprustade Stadshuset (f.d. tingshus)vid Borgholms torg kunde användas för något bättre än kommunens administration. Det är trist att se att den stora magnifika Tingssalen degraderats till lunchrum för kommunaltjänstemän. När vi får den nya vårdcentralen vid norra infarten kanske det går att flytta kommunadministrationen till lediga lokaler på lasarettsområdet istället. Ordföranden i Borgolms Musik- och Teaterförening Bodil Rosengren har tidigare förslagit att göra om stadshuset till ett kulturhus, och den varianten kan nog komma att bli aktuell igen.

1 kommentar:

  1. Hej Per,
    tack för den utförliga Kulturhusrundgången i Borgholm. Spontant tyckte jag att Vasahuset och Tingssalen lät mest attraktivt och spännande. Det ena slumrar i en Törnrosasömn och det andra har ockuperats av tjänstemännen. Finns det någon Kulturnämnd värd namnet i Borgholm?, och om svaret är ja, var kan man läsa om deras aktiviteter?

    SvaraRadera