Skördefesten har börjat! Njut och ha en härlig helg!
För direktlänk till all information, klicka här!
fredag 30 september 2011
Ölands Skördefest har börjat! Önskar er alla en riktigt fin helg!
onsdag 28 september 2011
Skördefest året runt för avdankade politiker som inte uppnått pensionsålder
Skördefest för avsuttna kommunalråd tycks det vara året om, i vart fall om dom har suttit i tre mandatpeioder. Då får dom full kommunalrådspension tills dom blir sextiofem oavsett hur gamla eller unga dom är. Förutsatt att dom inte har några egna inkomster, för isåfall minskas pensionen med motsvarande beolpp. Och det är dom vanligtvis sluga nog att inte ha. Visserligen kan dom driva ett företag, t ex en konsultfirma, men då ser dom till att inte ta ut någon lön utan anställer t.ex frun som får ta ut en extra rejält tilltagen lön istället.
Sedan statsmakterna börjat jaga sjuka och arbetslösa så har medias fokus naturligt nog börjat riktas mot politiker och välavlönade tjänstemän inom statliga och kommunala förvaltningar. En som därvid råkat komma i skottgluggen är Emmabodas avdankade kommunalråd, Karl-Erik Nilsson, som efter tolv år (d.v.s. tre mandatperioder) som kommunalråd började lyfta kommunalrådspension knappt femtio år gammal! Du kan läsa om honom i Östran om Du klickar här!
Vad kommer Lisbeth Lennartsson i Borgholm att göra om hon efter nästa val förlorar sin kommunalrådspost (efter att då ha varit kommunalråd i tolv år)? Är det någon som på allvar tror att hon kommer återgå till sin tjänst som undersköterska och därmed halvera sin kommunalrådspension? Hon skulle rent ekonomiskt vinna på att inte göra ett smack! Ingen arbetslinje där inte! Inte när det gäller avdankade kommunalråd. Dom kan gå hemma och ha det bra och bli försörjda av oss andra medborgare även om dom bara är runt femtio.
Men eftersom mycket ofta vill ha mer, så kunde i vårt borgholmska fall det avgångna kommunalrådet vinna ännu mer på att starta en rörelse och låta vinsten av denna utbetalas i form av lön till hennes eventuelle man. Förutsatt att denne inte är av sol-och-vårar-typ som blåser henne på pengarna och drar vidare bland blommorna.
Det här systemet är naturligtvis helt otillständig. Jag är övertygad om att ett f.d. kommunalråd har betydligt lättare att få ett nytt hyggligt avlönat jobb än en vanlig medborgare som blivit friställd i motsvarande ålder.
Ska "arbetslinjen" tillåtas piska över vanliga arbetslösa, så ska den banne mig också gälla avdankade politiker. Dom bör också prövas mot den vanliga arbetsmarknaden tills dom har fyllt sextiofem.
Någon slags gräddhyllepension fram till sextiofemårsdagen finns det ingen anledning att politikerna ska kunna få. Det här måste vi ändra på!
Tjuvstart på Skördefesten i Köpingsvik
I går var det smygpremiär på Ölands Skördefest i ett hus vid Jätten Tings gata i Köpingsvik, Årets Ölandsby. Värdfolket Ingrid och Gunnar Stark bjöd på läcker äppelkaka, som Ingrid hade bakat på äpplen från husets trädgård. Härodlade produkter med andra ord.
Södra Möckleby i all ära men det är klart att Skördefesten skulle börja i Årets Ölandsby! I rätt kommun dessutom.
Så lite mer Köpingsvikshistoria. Huset byggdes av Oskar Larsson 1947-48 och inrymde fram till telefonautomatiseringen Köpingsviks telefon- och telegrafstation, som förestods av hustru Karin. Då planterades också äppelträden i trädgården. På den tiden hette gatan Sandgatan. Numera är fastigheten vandrarhem och rumsuthyrning. Klicka här om Du vill se!
Bjussar också på en länk till den "egentliga" invigningen av årets Skördefest som äger rum imorgon i Södra Möckleby (i stenbrottet nedanför Södra bruket)!
Labels:
Himmelsberga,
Köpingsvik,
Livsmedel,
Måltider,
Mörbylånga kommun,
Telefoni,
Ölands Skördefest
Blivande centerpartist?
En av mina vänner i vår stad skickade mig nyligen följande mejl:
Detta har hänt i dag.
Sonen förnekar att han bajsat i blöjan, trotts mycket stark doft.
En Centerpartist!
MVH
Jag har frågat om jag får publicera det i min blogg och det var OK. Nu vet vi alla vad som kännetecknar en sann centerpartist i Borghoms kommun!
måndag 26 september 2011
Vissa likheter
Ja nog finns det en del likheter mellan Svinarps kommun och vår kommun och t o m mellan våra kommunalråd. Är det inte pariserhjul med VIP-korgar, så kan det vara golfbyar och Air-parker som i kommunalrådets ögon är det saliggörande för kommunen. Och att kommunalrådet driver igenom sin egen vilja till varje pris!
Du som missade "Starke man" igår kan klicka här!
Labels:
AirPark,
Aktuella länkar till filmer,
Ekerum,
Kultur,
Lisbeth Lennartsson,
Rällaskogen,
Stadshuset
söndag 25 september 2011
Nypremiär på TV ikväll. Knasigaste kommunalrådet kontra sämsta
Ikväll är det nypremiär på "Starke man", där vi åter får möta Lars-Göran Bengtsson i ett av tretton nya avsnitt. I Sveriges Televisions förreklam kallas Bengtsson för Sveriges knasigaste kommunalråd. Måhända "knasigaste", men annars finns det dom som anser att här på Öland har vi kunnat stoltsera med Sveriges sämsta kommunalråd. Eller varför inte Nordens? Inga namn nämnda. Skämt åsido, det är verkligen inget att vara stolt över!
Men koppla av i TV-soffan därhemma ikväll, slå på ettan klockan nio och ha en rolig halvtimme framför dumburken!
Labels:
Kultur,
Lisbeth Lennartsson,
Roland Larsson,
Stig Bertilsson
fredag 23 september 2011
Varken lufsa eller kroppkakor från öländska skolkök
Märkligt att de kök som står för skolmaten i Matlandet Öland inte har någonting att komma med när det gäller beskrivning av lokalproducerad mat. Inte ens Ölandskroppkakan finns med!
Eller är det kanske inte är så märkligt i Borgholms kommuns fall när det ju är ett elbolag som "producerar" maten.
Den här artikeln i Östra Småland finns tyvärr inte i Östrans nätupplaga men säger en hel del:
Nog borde väl ändå ölandskommunerna hålla sig framme så att dom kan bjuda exempel på lokalproducerad skolmat eller är kostpolicyn bara prat?
Labels:
Borgholm Energi,
Livsmedel,
Måltider,
Skolmat,
Östra Småland
Naturguidning i Rällaskogen
Imorgon lördag finns ett bra tillfälle att under sakkunnig ledning få se lite av Rällaskogen. Då guidar nämligen Olle Aleljung runt i skogen. Med samling vid ICA-butiken i Rälla kl.11.00.
Det är Ölandskretsen av Svenska Turistföreningen som arrangerar och uppmanare deltagare att ta med kaffekorg.
Ett bra tillfälle för kommunpolitiker att lära sig lite mer om Rällaskogen. Eller hur?
måndag 19 september 2011
Förvåning på torget? På dagen ett år efter valet!
Hoppas att dom som icke ont anande råkade gå förbi torget idag inte blev chockade, när dom träffade på ett politiskt torgmöte fast det inte är valår. Det är ju något mycket ovanligt att politiker vill möta allmänheten när det inte är för att locka och pocka väljare till valurnorna.
Vi i Ölandspartiet får väl finna oss i att bli uppfattade som politiker även om vi kanske mer vill se oss som folkets företrädare bland politikerna.
För oss kändes det viktigt att få visa att vi finns till hands även när det inte är valår. Idag har det gått precis ett år sedan valet och då tyckte vi att det kändes rätt att finnas på torget!
Skolansvaret hos kommunen
Skolinspektionens nej till friskolor i Gärdslösa och Runstens innebär att kommunen inte längre kan krypa ifrån sitt ansvar för att skolorna i Gärdslösa och Runsten ska vara kvar. Det är dags för politikerna i vår kommun att slå fast detta en gång för alla!
Stigge Svarslös
Styrelseordföranden i Borgholm Energi, Stig Bertilsson, har efter interpellationsdebatten vid det senaste kommunfullmäktigesammanträdet fått ett nytt namn.
fredag 16 september 2011
Torgmöte nu på måndag!
I valrörelsen för ett år sedan när alla partier stod på torget och gapade efter röster, så utlovade vi från Ölandspartiet att om ett år möta allmänheten på torget när det inte är valår. Vi vill visa att vi tycker detta är viktigt!
Vi ses på torget i Borgholm på måndag klockan tolv!
Välkomna!
Grattis Rällaskogen!
För en liten stund sedan kom ett glädjande besked från Micke Ståhl på Ölandsbladet, som ringde och berättade att förvaltningsrätten nu har undanröjt kommunfullmäktiges beslut att antaga den fördjupade översiktsplanen för Rälla - Stora Rör - Ekerum, innefattande Rällaskogen.
Domstolen ansåg att kommunfullmäktigeordförande Jan Ericis vägran att låta Stefan Olof Lundgren att i sin egenskap av tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige visa bilder från Rällaskogen i samband med sitt inlägg i debatten inskränkte Stefans yttranderätt. Jan Ericis felaktiga handlande räckte för att kommunfullmäktiges beslut måste rivas upp.
Glädjande för Rällaskogen, för vilken den fördjupade översiktsplanen (som antogs på ett kuppartat sätt) varit riktigt illa! Glädjande för yttrandefriheten! Samt glädjande för oss som hade överklagat!
Labels:
Erici (Jan),
Jan Erici,
Rälla,
Rällaskogen,
Stora Rör,
Yttrandefrihet,
Ölandsbladet,
Överklagningar,
Översiktsplan
Mer om Köpingsvik
Från början var det byar som utsågs till Årets Ölandsby. Sedan blev det socknar, som t ex Föra och Gärdslösa och senast Södra Möckleby.
Nu har det blivit byar igen, och denna gång två byar. Inte illa! För Köpingsvik består egentligen av två byar, Solberga och Klinta. Samhället har vuxit upp på båda byarnas mark. Gränsen går någonstans mellan matvarubutiken och Kyrkallén.
Det ursprungliga samhället låg där redan på vikingatiden och var den viktigaste orten vid Kalmarsund. Sundet hette då naturligtvis något annat eftersom Kalmar inte fanns. Köping var en betydande handelsplats och här skedde stor export av sten och hästar. Viken passade de grundgående vikingaskeppen. När under medeltiden handeln gick över till djupgående koggar, så blev det problem för Köping på Öland. Handeln sökte sig nya vägar. När Öland inrättades som djurgård åt de svenska kungarna påden kungliga djurgården inrättning kom till på Öland på 1500-talet fanns inte mycket mer än kyrkan kvar av det samhälle som hade kallats Köping.
Vid landsvägen på gränsen mellan Solberga och Klinta byars marker låg dock efter denna tid en beryktad landsvägskrog som gick under namnet Gröndals krog. Med tiden växte det längs vägen på båda sidor av krogen upp ett litet samhälle, Gröndal.
När Borgholm-Böda järnväg kom till i början av 1900-talet drogs den rätt österut från Borgholm och kom då gå lite söder om Gröndal och järnvägstationen kom att hamna vid gården Tingsdal nära Solbergabyn. Järnvägsstationen fick därför heta Tingsdal. Där uppstod som ett eget litet stationssamhälle med handelsbod och telegrafstation. Posten inrymdes - som brukligt var när järnvägen kom till - i järnvägsstationen, så postadressen för hela området blev Tingsdal.
På 1940-talet tyckte den nytillträdde kyrkoherden Tage Berggren i Köping att det var besvärlig med all post som kom fel p g a att Tingstäde på Gotland och Tingsdal på Öland ofta förväxlades. Det här var ju före postnumrens tid och postadresserna var helt avgörande för var brev och paket skulle hamna. Kyrkoherden ville därför ha en annan postadress och väl den som hittade på namnet Köpingsvik i denna veva. Tillresande hade börjat bada i Köpingsviken och där fanns redan Sinus badpaviljong på stranden och ett par pensionat, så det passade ju bra med ett namn på samhället som anknöt till viken. År 1947 ändrades stationsnamnet och postadressen till Köpingsvik och från det året blev Köpingsvik namnet på hela samhället (även det gamla Gröndal). Jag minns dock från min barndom att konditoriet (som ännu finns kvar och nyligen blivit ordentligt utbyggt) länge hette Gröndals konditori och många äldre ortsbor sade länge Gröndal när de talade om samhället. Dom kände sig som "gröndalsbor" och möjligen "köpingsbor" men inte inte "köpingsviksbor".
Nu är samhället genom massor av huvudsakligen fritidsbebyggelse sammanvuxet med både Kolstad, Ramsättra och Törneby. så kanske kan man säga att Köpingsvik ligger på många byars marker och inte bara två. Och genom Solberga sjömarker (där Björkviken ingår) är Köpingsvik nästan sammanvuxet med Borgholm.
Detta som en liten historik till det Köpingsvik som nu har blivit Årets Ölandsby.
Juryns motivering tog mer sikte på dagens Köpingsvik och framtiden. Den löd så här:
"Till Köpingsvik har människor velat komma i alla tider.
Det är en historisk plats.
Men det är också en plats där man blickar framåt.
Här finns många företagare med framåtanda och kreativitet. Här finns plats för nytänkande och framtidstro.
En livaktig företagarförening skapar jämte hembygdsföreningen förutsättningar för en levande bygd, året runt. I somras satsade man stort på Midsommarkalaset för att vända en negativ trend och göra Köpingsvik till en festplats för alla.
I Köpingsvik med närmaste omnejd finns både restauranger, förskola, skola, äldreboende, livsmedelsaffär, konditori, mack och ett innovativt jordbruk inklusive fisketurism. Sommartid blomstrar Köpingsvik och campingplatserna fylls med gäster. Att ett nytt hotell planeras i anslutning den vidunderliga sandstranden är därför helt i sin ordning. Runt om i Köpingsvik blommar också handeln upp under sommaren.
Men Köpingsvik är mer än en turistmagnet sommartid. Här finns liv, rörelse och sammanhållning året runt.
Därför anser juryn att Köpingsvik väl förtjänar titeln "Årets Ölandsby 2011"
Grattis Köpingsvik än en gång!
Labels:
Björkviken,
Föra,
Gärdslösa,
Kolstad,
Köpingsvik,
Postväsendet,
Sjöfart,
Solberga,
Turism
Det öländska strandskyddet
På Öland gäller en gräns på 300 meter för det allmänna strandskyddet. Länsstyrelsen vill nu veta vad kommunerna tycker om strandskyddsreglerna.
I Mörbylånga tycker kommunpolitikerna att trehundrametersgränsen är okey, men i Borgholm försöker byggnadschefen (numera titulerad samhällsbyggnadschef) Göran Borgö att gränsen på åtskilliga ställen istället borde vara bara 100 meter. Politikerna har till en början låtit sig övertygas av Borgö, men vid det öppna kommunstyrelsemötet i tisdags blev det plötsligt diskussion och frågan vad kommunen ska svara länsstyrelsen om strandskyddet går nu vidare till kommunfullmäktige (vilket inte var tänkt från början). Det ser ut att kunna bli en spännande debatt i kommunfullmäktige nästa gång. Som är den 17 oktober.
När vi ser hur det ser ut i det som tidigare var den natursköna Dovreviken och hur det ser ut vid stranden vid Björkviken så är det bara att konstatera att det är viktigt att få behålla 300-metersgränsen som den är. Öland blir knappast attraktivare av att ha ännu fler fritidsboende alldeles intill stränderna. För vi har ju sett att det är fritidsboende som dominerar där man har givit dispens från strandskyddet.
Arkitektritade fritidshus i all ära, men sånt behöver vi inte belamra den öländska kusten med!
Labels:
Björkviken,
Dovreviken,
Göran Borgö,
Kommunfullmäktige,
Kommunstyrelsen,
Sandvik,
Strandskydd
Äntligen har Sibbarps sagts upp!
Läste i Ölandsbladet att Borgholms kommun har sagt upp färdtjänstavtalet med Sibbarps p g a avtalsbrott. Det är precis vad vi i Ölandspartiet i en motion i a början av april föreslog att kommunen skulle göra!
Nu kanske Taxi Borgholm kan få en ny chans.
Labels:
Färdtjänst,
Motioner,
Taxi Borgholm,
Ölandsbladet
Trist med bara tummen ner för "läkemedelskörkort"
Tråkigare var att Ann Nilssons medborgarförslag om "läkemedelskörkort" för nyanställda inom vård och hemtjänst avslogs av kommunfullmäktige. Vid omröstningen var det bara vi från Ölandspartiet som stödde förslaget.
Jag vidhåller att det är viktigt med bred kompetens bland dem som har att arbeta med äldre människor som behöver hjälp. Det finns tyvärr ett och annat stolpskott som inte borde få arbeta där. Det ska inte räcka med att vara nära anhörig till någon viss politiker för att få anställning!
Stort Grattis Norra Öland!
Ett stort grattis även till norra Öland, sedan kommunfullmäktige nu beslutat att det ska till något extra för norra Öland. Detta genom att bifalla en motion från Christina Ateva, som hon ska ha all heder för och som innebär att det nu skall tillsättas en tillfällig beredning för landsbygdsutveckling på norra Öland!
"Tillfällig beredning" låter kanske inte så spännande men kan mycket väl bli det. En paelamentarisk grupp men en reprentant från varje parti dom tillsammans ska arbeta med en viss fråga, i det här fallet att försöka utveckla och blåsa nytt liv i norra Öland.
Många andra har redan ägnat krafter åt den uppgiften, men i det här fallet är det ovanliga att det är politiker som får chansen att jobba åt samma håll istället för att bara sitta och tjabba och angripa varandra om än det ena och än det andra.
Gruppen kommer inte ha någon beslutsrätt men kan återkomma med förslag till kommunfullmäktige som då förhoppningsvis kan vara väl förankrade i de olika partierna.
Ölandspartiet har i sitt valmanifest utropat ett JA till extraordinära åtgärder för norra Öland för att vända den negativa befolkningsutvecklingen! Så detta känns som en bra början.
Och med vad skulle vi då avse "Norra Öland"?
Christina hade i motionen avgränsat begreppet "Norra Öland" till allt som ligger norr om "Föralinjen" (d v s det märkliga "diket" vid Vässbylund som militären tänkte vattenfylla för att dela Öland i två delar ifall vi hade blivit angripna under andra världskriget).
Ölands Åkerbo kommun - som kanske då räknades som "norra Öland" - bestod på av Ölands fyra nordligaste socknar, d v s Böda, Högby. Källa och Persnäs. Medan man i Åkerbo härad på sin tid även räknade in Föra socken.
Kommunfullmäktige beslutade nu - efter ett långt anförande av Sune Axelsson - som fick stå oemotsagt - att till norra Öland skulle räknas "dom sju nordligaste socknarna". Således skall nu enligt kommunfullmäktiges beslut även Alböke och Löt ingå i begreppet.
Nu återstår bara att gruppen bildas och får sätta sig ned och jobba fram bra förslag som kan ge resultat
Labels:
Alböke,
Ateva (Christina),
Axelsson (Sune),
Böda,
Christina Ateva,
Föra,
Högby,
Kommunfullmäktige,
Källa,
landsbygdsutveckling,
Löt,
Norra Öland,
Persnäs,
Sune Axelsson
onsdag 14 september 2011
Stort Grattis Köpingsvik!
Köpingsvik fick idag utmärkelsen Årets Ölandsby! Det är bara att utbrista i ETT STORT GRATTIS!!!
Mer om Köpingsvik inom kort.
Öppna dörrarna och vädra ut i kommunstyrelsen!
Igår hölls - som nämnts - ett öppet kommunstyrelsemöte, d v s allmänhet och press fick vara med. Intresset var nu minimalt från allmänhetens sida men pressen fanns på plats under en stor del av mötet.
Det är synnerligen otillfredsställande att det som borde vara självklart, d v s att kommunstyrelsens sammanträden alltid ska vara öppna, bara ska ske undantagsvis i vår kommun.
Det kändes inte lockande att spela med i leken och vara publik igår. Några minuter fick räcka, så jag såg läget. Det fanns annat jag kunde göra! Jag tror dom flesta tänker likadant att vad ska man dit och lyssna för om det bara är för en enda gång när det passar höga vederbörande, då känns det inte naturligt.
Det finns ingen anledning att kommunstyrelsen alls ska få låsa in sig och kuckla bakom stängda dörrar!
Ny högspänningsmotion ska snabb-behandlas
Redan dagen efter kommunfullmäktigesammanträdet - d v s igår - var högspänningsmotionen efter en mindre omarbetning tidigt klar att lämnas in sedan jag skrivit under den tillsammans med mina medmotionärer Bodil Rosengren, Thomas Wahlqvist och Stefan Olof Lundgren.
Så här såg den gamla nu återkallade motionen ut!
Den enda skillnaden med den nya är att "slutklämmen"
Föreslår därför att kommunfullmäktige beslutaratt uppdra åt vederbörande kommunal instans att förelägga Eon att inom preciserad snar framtid lägga ledningen förbi Rälla i kabel under jordsamt att uppdra åt kommunstyrelsen att hos Energimyndigheten begära omprövning av gällande koncession beträffande ledningen förbi Rälla
har ändrats och nu lyder så här:
Föreslår därför att kommunfullmäktige skyndsamt beslutar
att uppdra åt kommunstyrelsens ansvariga att i förhandlingar med Eon med kraft driva på att Eon inom en snar framtid lägger ledningen förbi Rälla i kabel under jord.
Kommunens avsikt borde bli detsamma, d v s att genom att sätta press på Eon se till att högspänningsledningen genom Rälla inom en snar framtid läggs under jord.
Den nya motionen lämnades in i samband med det undantagsöppna kommunstyrelsemötet igår eftermiddag, där jag stack in näsan några minuter. Ordföranden Lisbeth Lennartsson tittade nådigt på de nya raderna och sa att den skulle tas upp på nästa arbetuskottssammanträde och sedan kunna gå direkt till kommunstyrelsen för att sedan komma till kommunfullmäktige för beslut utan att behöva någon remissrunda hos de olika partierna. Hoppsan!
Idag talade jag i telefon med kommunsekreteraren som sa att "vi kan ha den ambitionen" att motionen kommer att avgöras vid kommunfullmäktiges oktobersammanträde. Skulle isåfall bli behandling i kommunstyrelsens arbetsutskott 20/9, kommunstyrelsen 11/10 (med omedelbar justering) och kommunfullmäktige 17/10.
Labels:
Kommunfullmäktige,
Kommunstyrelsen,
Kommunstyrelsens arbetsutskott,
Kraftledningar,
Motioner,
Rälla,
Skolor
Hög spänning kring högspänningsledning
När vår motion om högspänningsledningen i Rälla skulle behandlas i kommunfullmäktige i måndags började kommunalrådet Lisbeth Lennartsson med något sorts larviga jämförelser med strålning från mikrovågsugnar och mobiltelefoner. Nu är det ju så att det är frivilligt om vill använda mikro samt om och hur mycket man vill tala i mobiltelefon och vilken sort man vill använda, men det är inte frivilligt för barnen i Rälla att gå i skolan där högspänningsledningen går rakt över skolgården!
Jag tror att vi ganska snart fick hela kommunfullmäktige med oss i sak, men nu började invändningar kring vissa formuleringar. Vi ville gå för hårt fram mot Eon - och här ligger väl kanske en hund begraven som gör att man inte vågar hänga med fullt ut. En tydlig försiktighet från s-sidan (som i remissrundan hade stött motionen och föreslagit bifall) märktes när Sune Axelsson (s) varit uppe i talarstolen. Alla ville dock bifalla motionen men med andra formuleringar.
Eftersom det inte går att ändra i en redan inlämnad motion fanns det i det läget bara en sak att göra för oss i Ölandspartiet som stod bakom motionen. Vi bestämde oss för att återkalla den för att nästa dag lämna in den på nytt, men med annan formulering.
Kommunfullmäktiges debatt om högspänningsledningen kan Du se och höra om Du först klickar här, förstorar bilden som poppar upp (om det behövs) och sedan skrållar ner och klickar på ärende nr 15 i rutan under själva filmrutan.
Labels:
Axelsson (Sune),
Kommunfullmäktige,
Kraftledningar,
Rälla,
Skolor,
Sune Axelsson
Maten i fokus
Måndagens kommunfullmäktigemöte inleddes med interpellationsdebatt. Det är bra att interpellationerna tas i början, då kan det bli piggare debatt. Den här gången handlade det både om den kommunala maten och svårigheterna för press och allmänhet att få ta del av offentliga redovisningar av vad som egentligen serveras vid kommunens skolor och äldreboenden och om de livsmedel som inköps verkligen motsvarar kommunens antagna kostpolicy.
Vill Du se och lyssna på interpellationsdebatten kan Du klicka här. Under filmrutan som då ploppar upp finns en ärendelista där Du får skrålla dig och klicka på ärende nr 6 så kör filmen igång.
Det gamla avdankade kommunalrådet Stig Bertilsson som sitter kvar i kommunfullmäktige för centern och är nu sedan länge ordförande för Borgholm Energi - som ansvarar för den kommunala maten - var bedrövlig i sitt undvikande av besvarande av Thomas Wahlqvists (Öp) frågor. Till skillnad mot Stig så kan Thomas ämnet mat, men det ursäktar ju inte den högt arvoderade ordföranden i Borgholm Energi från att inte svara på frågor. Är det inte sånt som han har betalt för?
Labels:
Bertilsson (Stig),
Borgholms Energi,
Interpellationer,
Kommunfullmäktige,
Livsmedel,
Livsmedelsupphandling,
Måltider,
Måltidskostnader,
Offentlighetsprincipen,
Skolmat,
Stig Bertilsson,
Våra äldre
söndag 11 september 2011
Den elfte september
De flesta av oss minns säkert var vi befann oss idag för exakt tio år sedan och vad vi gjorde när vi fick höra om det då just hade hänt i New York, terrorattackerna med tre döda och som kom att omskaka världen.
Själv befann jag mig på kvällen den 11 september år 2001 ombord på en båt på väg från Oslo mot Köpenhamn och begrep mig inte på några svenska passagerare som klagade på att det inte fanns TV i baren. Dom hade tydligen hört något om kapade flygplan i New York eller vad det var innan dom steg ombord och därför ville dom se nyheter, men jag kunde inte ana mig till omfattningen av det hela, utan tänkte att flygplanskapningar händer ju lite varstans i världen, så varför inte i Amerika. Någon TV kom inte fram. Jag reflekterade nog inte mer över det och det tror jag inte att så många andra ombord gjorde heller.
När jag nästa morgon steg i land i Köpenhamn och upptäckte att det överallt flaggades på halv stång så var min första tanke att det någon medlem av det danska kungahuset hade dött.
Först när jag fick se rubrikerna i de danska aviserna förstod jag att det var något mer än bara flygplanskapning som hade skett i USA dagen innan. Först i tidningarna började jag förstå vidden av vad som hänt och förstod varför det flaggades på halv stång. Så naiv jag hade varit. Senare samma dag kunde jag se händelserna i TV med brinnande skyskrapor som rasade ihop och skrikande människor och människor som högt uppifrån kastade sig ut från skyskraporna mot en säker död. Och så om och om igen flygplanen som brakade rätt in i skyskraporna. Ohyggliga bilder som man inte glömmer och som vi nu tio år efteråt har fått se på nytt.
Hur minns Du den 11 september 2001 just när Du fick veta vad som hade hänt eller begrep Du lika lite som jag? Minns Du var Du befann Dig och vad Du gjorde just då? Mejla gärna och berätta!
Mejladress: per.lublin@gmail.com
Högspänningsledningen i Rälla som samhällshinder
I morgon kväll har kommunfullmäktige också frågan om högspänningsledningen genom Rälla på sitt bord. Den som hindrar Rälla samhälle från att utvecklas och som går obehagligt nära skolan.
Ärendet som det handlar om är en motion från Ölandspartiet om att kommunen ska kräva att Eon lägger ledningen i kabel under jord, där den går genom Rälla, ett förslag som har stöd från flera andra partier. Motsträvarna Lisbeth Lennartsson och Eddie Forsman i kommunstyrelsen, vill att motionen ska avlås under hänvisning till "pågående förhandlingar". Dom verkar ha fingrar i syltburken för att högspänningsledningen fortfarande går ovan jord, trots att det faktiskt talades om att den skulle läggas under jord redan när skolan byggdes.
En nystartad namninsamling för att få kraftledningen under jord genom Rälla på kort tid fått 45 namnunderskrifter, klicka här för att se!
Vill Du se och höra debatten, så kan Du göra det "lajjv" antingen i stadshusets tingssal med fri entré eller hemma vid datorn webbsänt från kommunens hemsida. Eller så kan Du alltid lyssna på debatten i efterhand med en länk som jag lägger ut på min blogg.
Läkemedelskörkort, bra förslag som tydligen är känsligt!
Sedan några år tillbaka finns ju en möjlighet för alla medborgare i vår kommun att väcka så kallade medborgarförslag som kommunfullmäktige måste ta ställning till, och där förslagsställaren blir inbjuden att - om han eller hon vill - tala i fullmäktige den kvällen när saken ska avgöras.
För ett bra tag sedan väckte en medborgare - Ann Nilsson i Hörlösa, som tillika är centerpartist och ersättare i kommunfullmäktige - ett sådant medborgarförslag om att alla som nyanställs eller får vikariat inom vård och hemtjänst i vår kommun måste skaffa sig ett läkemedelskörkort som visar att de vet något om de mediciner som delas ut. Ann som själv arbetar inom detta område visste nog hur det kan gå till om personal inte har erforderliga kunskaper om medicinhantering.
Ett bra förslag kan det tyckas.
Nu i morgon måndag kväll ska saken avgöras av kommunfullmäktige. Ann Nilssons förslag har fätt stöd av både fack och flera partier som uttalat sig under ärendets gång. Dock inte av hennes eget parti, där högsta hönset Lisbeth Lennartsson, som egentligen är undersköterska - och har en dotter som är anställd av kommunen för att arbeta med äldre tydligen tycker att det här med krav på kompetens är ett känsligt ämne. Hon har lyckats få med sig en kommunstyrelsemajoritet på att rekommendera kommunfullmäktige att säga nej till förslaget, så utgången i kommunfullmäktige är oviss och omröstningen kan bli riktigt spännande.
Det är viktigt att dom som arbetar med våra äldre har de kunskaper som behövs och inte anställs bara för att dom räkar vara släkt med vissa politiker. Jag tänker stödja Ann Nilssons medborgarförslag imorgon kväll!
Vill Du se och höra debatten, så kan Du göra det "lajjv" antingen i stadshusets tingssal med fri entré eller hemma vid datorn webbsänt från kommunens hemsida. Eller så kan Du alltid lyssna på debatten i efterhand med en länk som jag lägger ut på min blogg.
lördag 10 september 2011
Senaste nytt från mejeribranden!
Senaste nytt från mejeribranden:
Anlagd? Misstankar finns. Polisen har gjort vissa fynd. Se mer i Ölandsbladet, klicka här!
Nu vill det till att att polisen sätter till alla klutar! Nu duger det inte att häcka inne i Kalmar längre! Vi behöver en närvarande polis i Borgholm och aktiv efterforskning! Pyromaner måste stoppas!
Borgholm har redan haft alltför många ouppklarade bränder!
Labels:
Borgholms innerstad,
Eldsvådor,
Mejeri,
Polisväsendet,
Ölandsbladet
fredag 9 september 2011
Osten räddad!
Senaste nytt från branden i den f d mejeribyggnaden i Borgholm - där Ölandsost, Ölandsplast och Samhall huserat - är att osten har klarat sig!
Ölands Skördefest är räddad!
Årets Skördeost - månne lätt rökt?
Se även artikel i dagens nummer av Östran, klicka här!
Labels:
Borgholms innerstad,
Eldsvådor,
Mejeri,
Ölands Skördefest,
Östra Småland
torsdag 8 september 2011
Det brinner...
Branden som bröt ut i det f d mejeriet i Borgholm i går kväll finns redan på YouTube. Ölandbladet bjuder på den här länken dit, där den kan klicka som vill se en liten filmsnutt. Trist är det hur som helst när sådant här händer.
Ännu en filmsnutt från släckningsarbetet har dykt upp, denna gång på tidningen Barometerns webbsida. Den som har behov av att se kan klicka här och sedan på den gröna startpilen mitt i bilden från brandplatsen.
Labels:
Aktuella filmlänkar,
Barometern,
Borgholms innerstad,
Eldsvådor,
Film,
Mejeri,
Räddningstjänst,
Ölandsbladet
Kineserna kommer ...
I väntan på den eventuella underhållning som ett kommunfullmäktigemöte kan innebära, så vill jag rekommendera att se den utmärkta dokumentärfilmen "Kineserna kommer"! Den gick nyligen i repris i Sveriges Television och klickar Du här så kan Du se hela filmen. Slå på fullskärm och låt Dig underhållas av en ganska nära verklighet!
Eftersom länken bara fungerar en begränsad tid (t o m den 21 september) så kan ju den djärve passa på och ladda ned den på sin egen dator för att även kunna njuta av filmen i framtiden och visa den för vänner och bekanta. Jag vågar dock inte gå i god för att det är tillåtet att göra så. Kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson - som är en av stjärnorna i filmen - kanske vet.
Filmen handlar om vad som hände i en av våra grannkommuner (det är knappt fyra kilometer mellan Stora Rör vår kommun och Revsudden i Kalmar kommun och kommunerna gränsar till varandra mitt i sundet) när det plötsligt dök upp kineser där och presenterade stora planer. Ja vi vet ju hur det gick ...
Men även till vår kommun har det kommit kineser med storstilade projekt, "kineser" med något vitare hy och rundare ögon, "kineser" som inte heter Mister Luo utan Bröderna Lagerlöf. Där har vi inte sett slutet på historien än! Kanske en kommande TV-film om ännu ett kommuninblandat skandalfiasko?
Labels:
Ekerum,
Film,
Johan Persson,
kalmar kommun,
Kommunfullmäktige,
Kultur,
Rällaskogen,
Stora Rör
Nästa webbsända kommunfullmäktigemöte ...
Många medborgare har tackat för webbsändningen av kommunfullmäktige. Där har nu Borgholms kommun ett plus jämfört med Mörbylånga.
Nu är det dags för nästa direktsända föreställning i Borgholm, nämligen nästa kommunfullmäktigemöte, som äger rum nu på måndag den 12 septembermed början klockan 19.00. Den går att se antingen på plats i tingssalen i Borgholms stadshus (då det serveras fika i pausen vid åttatiden) eller hemma vid datorn (genom att klicka in sig från en länk på kommunens hemsida). Man kommer också att kunna se den i efterhand på sin dator, precis som det förra kommunfullmäktigemötet.
Labels:
Kommunfullmäktige,
Mörbylånga kommun,
Stadshuset
Dåligt av mörbylångapolitiker som stänger in sig igen!
Som ni säkert har läst i Ölandsbladet igår, både på nyhetsplats (se här) och på ledarplats (se här), så vill dom ledande politikerna i Mörbylånga åter stänga ute allmänhet och press från kommunstyrelsens sammanträden. Att ha kommunstyrelsemötena öppna var något som Mörbylånga kommunstyrelse själv hade beslutat att ha på försök under årets första sex månader. Efter detta föreslår nu Kent Ingvarsson & kompani att kommunstyrelsens möten forsättningsvis inte ska vara öppna. Saken avgörs vid höstens första kommunstyrelsemöte i Mörbylånga. Bakom stängda dörrar..
Det beröm (se både här och här) som jag tidigare och fram till helt nyligen givit Mörbylånga kommun för deras öppna kommunstyrelsemöten känns lite kvalmigt.
Misstanken inställer sig att de öppna kommunstyrelsemöten bara var ett sätt för Ingvarsson & kompani att lättare få igenom den omorganisation i Mörbylånga kommun som trädde ikraft vid årsskiftet och som innebär att olika nämnder avskaffats och i stort sett all makt ligger samlad hos kommunstyrelsen. Och man redan innan bestämt sig för att stänga dörrarna om sig igen från och med nu i höst!
Kenth Ingvarsson vill tydligen sköta kommunstyrelsen som en bolagsstyrelse och slippa den "politik" som han menar uppstår när allmänhet och press har insyn. Men väljarna har faktiskt rätt att veta hur politiker av olika partifärg agerar på kommunstyrelsens sammanträde!
Såväl i Mörbylånga som i Borgholms kommun!
Det är en del av det som kan kallas demokrati!
onsdag 7 september 2011
Öppet undantag
Som här tidigare berättats så röstade kommunfullmäktige nyligen med ned en motion om att kommunstyrelsens sammanträden ska vara öppna i vår kommun, d v s att allmänhet och press får sitta med och lyssna. Med röstsiffrorna 20 - 19. För att försöka få med sig osäkra ledamöter som kanske "stod och vägde", så att dom skulle rösta nej till förslaget, så "utlovade" Eddie Forsman att nästa kommunstyrelsesammanträde skulle bli öppet.
Eftersom herr Forsman och kommunalrådinnan Lisbeth Lennartsson brukar vara ganska samspelta i sina strävanden att försöka styra Borgholms kommun över huvudena på våra medborgare och med minsta möjliga insyn, så blir det undantagsvis full insyn vid kommande kommunstyrelsesammanträde tisdagen den 13 september. Mötet börjar då klockan 13 och kommer att handla om budgetar, eventuellt treårigt bidrag till Framtid Borgholm, regionförbundets kulturplan, strandskydd, konstgräsplan. Med mera, med mera. Här är ärendelistan!
Utskämd kommun
Läste i Ölandsbladet att Pubbens ägare har överklagat beslutet att bli tilldelad en varning. Bra! Då kanske vi får veta om kommunala beslutsfattare i sin myndighetsutövning verkligen får behandla enskilda näringsidkare hur som helst.
Redan i somras väckte en kommunanställd "alkoholhandläggande" tjänstemans agerande mot Pubben i Borgholm en upprörd debatt. Det hela blev inte bättre av att självaste socialchefen Lisa Källén gav sig på pubägaren med tidningsinsändare. Borgholm kom att uppmärksammas i svenska riksmedia som en löjligt inskränkt och företagsovänlig kommun där man inte begep vad en pub egentligen är.
Värst var att politikerna i socialnämndens arbetsutskott (m, cp och s) - istället för att våga sätta ner foten och ta tjänstemännen i örat - gick helt på "alkoholhandläggarens" linje och gav Pubben en varning trots att det egentligen inte fanns någon brist att varna för. Matsedeln var "tillrättad" enligt tjänstemannens märkliga krav, så varningen var mer för att ge igen för tidigare icke tillräckligt visad underdånighet.
Debatten - som aldrig riktigt tystnat - har nu tagit full fart igen. Inte mindre än fjorton kommentarer har redan under första dygnet kommit in under tidningens artikel om överklagandet. Läs här! Du kan också kommentera!
Labels:
Fö,
Företagsklimat,
Lisa Källén,
Socialdemokraterna,
Socialförvaltningen,
Tjänstemän,
Ölandsbladet
måndag 5 september 2011
Namninsamlingar
Namnlistan mot fossilgasutvinning på Öland har nu på söndagskvällen hela 291 underskrifter. Det är nästan en tredubbling mot för en vecka sedan.
Ännu en namninsamling har startat på nätet nu i helgen. Nämligen för att lägga kraftledningen i Rälla under jord för att samhället på sätt ska kunna få en naturlig utbredning. Klicka här så får Du se och kan skriva på!
Detta är en angelägen fråga för vår kommun som vi i Ölandspartiet redan i våras har motionerat om. Motionen ska behandlas på nästa kommunfullmäktigemöte och har fått stöd av flera partier. Tyvärr inte alla ännu, trots att detta är en sak som alla borde kunna vara överens om.
Labels:
Kommunfullmäktige,
Motioner,
Rälla.Namninsamlingar
lördag 3 september 2011
För många olika saker att göra för Borgholm Energi
Borgholm Energi har blivit för stort och har genom åren fått ta över olika slags kommunal service. Detta har inte varit lyckat. Allt fler har börjat fråga sig om inte vissa kommunala verksamheter borde återgå till kommunen.
Det är svårt att begripa varför Borgholm Energi ska ha hand om t ex kostverksamheten, parker, gator och torg, vaktmästeri och fastighetsunderhåll, trafikfrågor och parkeringsavgifter. Med mera, med mera.
I början av sommaren lämnade moderater och kristdemokrater* in en gemensam motion om att de skattefinansierade verksamheterna inte längre skulle skötas av Borgholm Energi.
Bra, tyckte nog dom flesta. Men tyvärr kanske inte alla i politikerkretsar. Borgholm Energis ordförande Stig Bertilsson kände tydligen sitt revir hotat, och för Lisbeth Lennartsson och centerpartiet är det tydligen viktigare att befästa Stigs position än att verksamheterna ska fungera på ett bra sätt. Så centern har satt sig på tvären. En bisats i motionen är formulerad på ett sådant sätt att något stöd från s-sidan inte heller är att vänta. Motionen kommer således inte leda någonstans. Detta är synd!
Själv tillhör jag dem som anser att Borgholm Energi enbart borde ägna sig åt det som var tänkt från början, nämligen elektrisk energi!
*) Fotnot: En folkpartist har visst också skrivit under motionen, men en folkpartists underskrift betyder ju ingenting har vi fått veta vid det senaste kommunfullmäktigemötet.
Behövs förklaring så klicka här!
Labels:
Bertilsson (Stig),
Borgholm Energi,
Centerpartiet,
Lisbeth Lennartsson,
Motioner,
Stig Bertilsson
Ölands dyraste tidning
Ölandsbladet kan idag med gott samvete byta ut sin egen beteckning "Ölands största tidning" mot "ölands dyraste tidning". JUst idag har den nämligen blivit idag.
När jag - som inte prenumererar på någon tidning - skulle köpa ett exemplar av bladet fick jag betala hela tjugo kronor för det. Fem kronor mer än vad det kostade i torsdags och fem kronor mer än vad Östran och Barometern kostar. Varför?
Tydligen är det tänkt att bladet ska fortsätta att kosta fem kronor mer på lördagar. Då ska tidningsledningen inte bli förvånade om många av Ölandsbladets lösnummerköpare istället väljer någon av de andra tidningarna på lördagarna förutsatt att dessa fortsätter att kosta femton.
Ölandsbladets prishöjning på lördagstidningen vill jag därför kalla dumsnålhet.
Systematiskt bestjälande av äldre
Av polisutredning som pågått ett tag framgår att under senare år ett flertal stölder förekommit i vår kommun hos äldre med hemtjänst. Det är pengar som tagits ur kuvert etc som de äldre haft intill sig. Utredandet har ingenstans lett eftersom det varit så många olika hemtjänstanställda som kommit på besök hos de bestulna och det i efterhand inte gjorts anteckningar om t ex vem som skickats ut när det kommit larm till hemtjänsten. Att en tjuv eller tjuvar inom hemtjänsten som utsatt de äldre för stölder inte ska gå att få fast p g a hemtjänstens röriga organisation och bristfälliga rutiner är naturligtvis mycket upprörande!
Men det är naturligtvis också upprörande att hjälplösa äldre människor i vår kommun systematiskt bestjäls på sina eventuella besparingar av Borgholms kommun och Borgholm Energi genom avgifter på t ex mat som sannerligen inte motsvarar matens värde. Avgifterna som de äldre i vår kommun får betala för mat, hemtjänst och larm har har höjts gång på gång i en helt annan takt än deras pensioner.
Varning för ny centrumledarcirkus!
Efter att äntligen ha blivit av med Peter Adolfsson och sluppit ifrån det misslyckade experimentet med en anställd "centrumledare" borde politikerna i Borgholms kommunstyrelse ha lärt sig. Men tyvärr verkar det inte så, eftersom det nu diskuteras att åter anställa en tjänsteman som "centrumledare".
Begriper dom inte att verksamheten på torget utvecklas bäst utan anställda administratörer. Låt företagarna själva få förverkliga sina nya friska idéer så som det var i somras när Ulf Olsson kunde sätta fart på torget med eget engagemang. Han vann på det. Alla vann på det. Så bör det få fortsätta även framöver. Utan stadshuset inblandat!
Varken med pekpinnar eller anställningsbidrag.
En annan sak är att med kommunens begränsade kassa ska inte pengar läggas på att utveckla och "försköna" tätorten, när det i själva verket är glesbygden som behöver stöd för att överleva. Det är viktigare att stödja lanthandeln än att stödja Cityföreningen!
På dansbanan
I den välgörande debatten kring Ölands kommunalförbunds fortsatta existens eller upplösning, så har Mörbylångas kommunalråd Kenth Ingvarsson invänt att kommunalförbundet kan inte gå i graven utan att Mörbylånga kommun är med på det.
Var det inte samme Ingvarsson som direkt efter folkomröstningen i kommunsammanslagningsfrågan, där Mörbylångaborna sade nej, kommenterade med att man måste vara två för att kunna dansa?!
Kenth Ingvarsson må visserligen vara ordförande för Ölands kommunalförbund och ha förmåner av det, men spricker förbundet så spricker det. Mörbylånga kan inte tvinga Borgholms kommun att vara med och behöva bidra med sina skattemedel till något som fungerar dåligt.
Det måste vara två för att dansen ska kunna fortsätta!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)