Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 5 augusti 2014

Gårdagskvällens kommunfullmäktige: STEG ETT mot skyddad verkstad för politiker

Gårdagskvällen i kommunfullmäktige blev seg, trots att vi slapp så kallad "information"! Vi hann dock med det mesta - även om möjligheten till debatt kring interpellationerna blev ganska beskuren genom att ordföranden Jan Erici klubbade av dem innan de ens kommit igång med frågan Kan vi med detta anse interpellationen besvarad? Svaren behövde aldrig preciseras och var i många fall av typen Goddag yxskaft. Vid följdfrågor som inte besvarades klubbades det hela av. Därigenom slapp både Lisbeth Lennartsson och Christina Ateva stå till svars som dom borde.
Under första halvlek (som Du kan följa om Du klickar HÄR*) beslutade kommunfullmäktige med att införa en avlönad politisk befattning som oppositionsråd med eget arbetsrum i stadshuset. Om detta tyckte jag så här i en bloggledare den 14 juni: 

Politik som skyddad verkstad!
När man ser hur flitigt vårt kommunalråd ligger i på Facebook så undrar man: Hur hinner människan? Kan hon lägga ner så mycket tid på sitt "fejsbokande", så kan det ju inte bli så mycket över till den egentliga kommunalrådssysslan. Här håller kommunen henne med en smartphone, som hon är ute och "fejjar" med, och ett heltidsarvode på över en halv miljon om året, och så kanske det räcker med en halvtid för själva kommunalrådssysslan!? 
Men vad värre är, den så kallade Demokratiberedningen som under ett par års tid lyckats göra nästan ingenting har nu kommit med ett förslag som mer är ägnat att öka politikernas förmåner än att bidra till ökad demokrati! Sin egentliga uppgift har Demokratiberedningen tydligen glömt bort.
Sålunda föreslås att kommunen förutom kommunalrådet ska avlöna ett så kallat "oppositionsråd". En politiker - och frågan blir naturligtvis vem? - ska enligt förslaget sitta avlönad med eget rum i stadshuset bara för att "föra opposition". Är det inte nog med käbbel redan om ingenting?

Denna bedrövliga oordning har man sedan länge i Kalmar, där kommunhuset på Kvarnholmen snarast liknar en skyddad verkstad, åtminstone det våningsplan som till större delen upptas av en massa tjänsterum för olika politiker som alla tituleras kommunalråd av olika grad. 
I det finaste rummet sitter "huvudkommunalrådet", d v s kommunstyrelsens ordförande, med ett riktigt saftigt arvode. I ett nästan lika fint rum mitt emot på andra sidan hallen sitter ett "oppositionsråd" med nästan lika högt arvode. Om det skulle gå illa för "huvudkommunalrådet" i valet är det bara att flytta över till det nästan lika fina rummet mitt emot och fortsätta att ha sin försörjning från kommunen. Tala om skyddad verkstad!  
Och ett sådant system vill den så kallade Demokratiberedningen med Marcel van Luijn (m) i spetsen införa i Borgholms kommun!
För övrigt vet vi ju hur mycket det blev av "oppositionen" i Kalmar härom året när "huvudkommunalrådet" och "oppositionsrådet" hoppade i säng med varandra. Dom hade ju nära till varann! Och det där pågick ett bra tag i smyg. Nej bevare oss väl!
Om vårt kommunval i höst skulle sluta med att Sofie Loirendal blir den stora vinnaren och därmed också skulle bli vårt nya kommunalråd, vem skulle isåfall få vara "oppositionsråd"?
Marcel? Lisbeth Lennartsson, Stig Bertilsson eller Ilko Corkovic? Vilket parti skulle prioriteras som oppositionsparti med eget "oppositionsråd"? Nej glöm bara tanken på att ha oppositionsråd i Borgholms kommun! 
De politiker som känner att dom vill bedriva opposition må gärna göra det, men på lika villkor!
Det räcker med att den som vinner valet premieras!
Politiker ska för övrigt så mycket som möjligt röra sig ute bland medborgarna och inte sitta och häcka i en skyddad verkstad inne i stadshuset!
  
-------------------------------------------------------------------------------
  
Men inte nog med detta förslag från den så kallade Demokratiberedningen. Man föreslår även en extraslant på 500 kronor till alla kommunpolitiker för att dom som valda kommunfullmäktigeledamöter ska uppfylla sin plikt och närvara under kommunfullmäktigemötena.
Politikerna har redan en hygglig ersättning på upp till 2 250 kronor för varje gång som dom är med på ett kommunstyrelse- eller nämndsammanträde och därtill har dom full ersättning för förlorad arbetsinkomst ifall dom får ta ledigt från sitt vanliga arbete i samband med kommunfullmäktigemöten. Räcker inte det? 
Vi har en ganska god närvaro i kommunfullmäktige utan särskilda arvoden där. Den verkar vara bättre än den är i Mörbylånga, trots att ledamöterna där belönas med arvode för sin närvaro i kommunfullmäktige. Alltså behövs inget särskilt arvode för att få politikerna att komma till kommunfullmäktigemötena, som för övrigt alltid sker på kvällstid. Det räcker med fikat och smörgåsarna! 
Kommunens pengar kan användas på bättre sätt än att fördyra varje kommunfullmäktigemöte med 17 500 kronor (som det då skulle kosta med en femhundring extra till alla 35 ledamöterna).
Det blir över 200 000 kronor på ett år!
  
-------------------------------------------------------------------------------

Ska politiken göras om till skyddad verkstad så får man väl hålla sig till den gängse dagpenningen för sådana verksamheter, nämligen 55 kronor per dag.

Med röstsiffrorna 32 - 1 gick förslaget att införa systemet med ett avlönat oppositionsråd igenom. Så var fanns "oppositionen"?
Dessutom avslog kommunfullmäktige en snart fyra år gammal motion (som dåvarande centerledamoten Anders Marell lämnade in vid sitt sista kommunfullmäktigesammanträde) om att inrätta ett medborgarutskott, dit medborgarna skulle kunna vända sig med synpunkter och klagomål. 
Åter med röstsiffrorna 32 - 1. Synd, för det var ett bra förslag! 
Under andra halvlek (som Du kan följa om Du klickar HÄR*slutade en lång diskussion om arvoden med återremiss p g a av oenighet om vissa ordförandearvoden. Jag var den ende fullmäktigeledamoten som motsatte mig det väldigt onödiga förslaget att införa en extraslant på 500:- till varje gång en ledamot var gång som han eller hon besöker ett kommunfullmäktigemöte! Återkommer om vilka som tydligen vill gå till val på den egna girigheten, där ett parti utmärkte sig extra! 
Mötet avslutades med att en lång rad interpellationer som legat alldeles för länge och väntat betades på det sätt som jag inledningsvis beskrivit och den Allmänpolitiska debatt som många hade sett fram emot hanns inte med denna gång heller! Det verkar vara en medveten strategi från visst håll!  
*) Fotnot: Ljudet blir betydligt bättre om man använder hörlurar eller öronpropp 
Vill Du kommentera, klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar