Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 14 augusti 2014

Titt i kulan en månad före valet

   
 
Om jämnt en månad har vallokalerna just öppnat runt om i vår kommun och hunnit vara öppna i fem minuter. 
Så jag har letat fram kristallkulan igen och putsat och gnidit på den för att se hur det idag ser ut att det ska gå då för dom olika partierna i vår kommun: 
Socialdemokraterna (S) har inte kommit med speciellt mycket nytt på senare tid. Partiledaren Ilko Corkovic är dock en trevlig och social prick och har synts mer än vanligt bland folk, både i lotterikiosk på torget i Borgholm och på Löttorps marknad. Partiet ser ut att få behålla dom nio mandat dom för en månad sedan förutspåddes få i valet och behåller sin plats som största parti.
Moderaterna (M) ser ut att ha lagt det mesta av sitt inbördes tjafsande bakom sig. Återhämtar sig sedan förra månaden med ett mandat till fem i det nya kommunfullmäktige efter valet.
Centern (C) har kommit dragande med sin partisekreterare och en landstingsman på Löttorps marknad och drar i alla tåtar för att försöka rädda sin position på kommunal nivå. Det lyckas inte så mycket, men ett ytterligare mandat mot hur det såg ut för en månad sedan kan partiet vinna. Fem platser ser det ut att bli i kommunfullmäktige efter valet.
Det har hörts väldigt lite från Framtid Öland (FÖ) på senare tid annat än i ett TV-inslag. Ser ut att tappa ett av dom kommande mandaten sedan sist men får i alla fall sex platser i det nya kommunfullmäktige och kommer fortfarande att bli näst största partiet där.
nya Ölandspartiet (ÖP) håller ställningarna och ser fortfarande ut att få fem platser i kommunfullmäktige efter valet. 
Sverigedemokraterna (SD) har inte visat sig i Borgholms kommun förrän nu i augusti. Lite för sent för att dom ska få behålla dom tre platser som dom väntades få vid titten i kristallkulan i juli. I avsaknad av kommunal agenda skulle dom egentligen tappa två av dessa platser, men det något udda beteendet från vissa lokala politiker på torget i Borgholm när SD-ledaren Jimmie Åkesson nyligen var där ser ut att få rakt motsatt effekt än det avsedda, så partiet förlorar nog bara en av dom platser dom var förutspådda för en månad sedan och får därmed två platser i det nya kommunfullmäktige.
Miljöpartiet (MP) drar fördel av förre partiledaren Claes Horns tydliga agerande mot myglet i samhällsbyggnadsnämnden. Samtidigt är Maria Lindmarks och Bertil Lundgrens uppvisning av girighet i kommunfullmäktige inget direkt plus för partiet. Står därför och stampar på sina två platser i kommunfullmäktige efter valet i höst. 
Vänsterpartiet (V) står fortfarande kvar på en plats i det nya kommunfullmäktige.
Kristdemokraterna (KD) och Folkpartiet (FP) ser fortfarande ut att hamna helt utanför kommunfullmäktige efter valrt. Kristdemokraterna syntes visserligen på marknaden i Löttorp i tisdags, men det verkar inte ha räckt. Så det ser inte ut att bli mer än åtta partier i nya kommunfullmäktige, precis som det är nu (fast med lite andra partier).

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar