Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 9 augusti 2014

    
Oppositionsledaren:

Vi behöver långsiktighet! 

Något som totalt lyser med sin frånvaro i den kommunalpolitiska sandlådan är långsiktighet och ansvar för framtiden. Istället sitter man där i sina galonbyxor och kastar sand på varandra. Precis som småbarn som ropar "-Du är dum" när man inte kan argumentera. 

När politikerna talar om framtiden tänker man inte längre än fram till nästa val.
  
Politiken blir ett slags hoppande från tuva till tuva. Det kallas med ett finare ord "ad hoc" och innebär att man "löser" varje problem för stunden och struntar i hur den "lösningen" kan påverka annat. Framtida konsekvenser bryr man sig då över huvud taget inte om.

Vi behöver en helt annan slags personer att få förtroendet att föra vår kommun in på nya spår. Personer som inte är inkrökta i blockpolitiskt tänkande och färdigindelade i "majoritet" och "minoritet". Personer som förmår att tänka långt längre än näsan räcker. Långt längre än bortom nästa val och nästa val igen. Personer som har förmågan att se konsekvenser långt fram i tiden för sina beslut och kan ta ett vuxet ansvar för dem. Personer som inte ser sig som stundens överförmyndare utan har förmågan att rätta sig efter hur kommunmedborgarna vill ha det. Personer som inte är fastlåsta i egen prestige och partiprestige.
  
Att i kommunvalet rösta på samma gamla partier som sitter i TV-rutan och tjabblar om vem som regerat bra eller dåligt eller med vem dom ska regera med i framtiden (d v s om en månad eller två) är meningslöst.

Det är nu vi medborgare har chansen att säga från.
  
Tyvärr Ilko, Lisbeth, Stig, Marcel och Eddie, ni håller inte måttet!
  
Nu behöver vi framtidsansvar och långsiktighet i Borgholms kommun och inte samma rikspolitiska sandlåda!
  
Nu måste andra få ta över!
  

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!
      

4 kommentarer:

  1. Hej Per.
    Det måste finnas väl finnas någonting som är bra med dom andra politikerna som är bra det kan väl inte bara skit med allting.

    MVH- Kenth Envall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kenth!

      Jo visst finns sånt som är bra med ovannämnda politiker. Jag tror att så gott som alla människor har några sidor som är bra.

      Ilko är t ex väldigt trevlig att prata med och kan dessutom visa ödmjukhet. Han kom tidigt att stå på min sida när det gällde att öppna upp med webbsändningar från kommunfullmäktige.

      Marcel är också trevlig och bemödade sig att lyssna på borgholmsborna när det gällde Societetsparken härom året. Hans strävan att stärka fullmäktiges ställning kontra kommunstyrelsen tycker jag är bra, även om det har spårat ur lite när det gäller hur det ska gå till.

      Stig har ett ärligt sätt som jag uppskattar och säger vad han tycker utan några krusiduller. Att han gör reklam för att köra elbil är inte helt fel.

      Ska vi hitta något positivt om Lisbeth så kan det ju vara att hon häromåret visade engagemang mot fossilgasborrningsprojektet på Öland trots att det inte var valår.

      Och vad beträffar Eddie, så har han bra åsikter i matfrågor och en jävligt snygg syster. Jag är dessutom imponerad av hans promenadprestationer och att han tar väl hand om sin svärmor.

      Så allt är inte skit med dom!

      Radera
  2. Hur kan du säga att jag inte håller måttet? Hur bedömmer du mig? Du skriver om dig själv "mitt inflytande hitintills har varit väldigt begränsat." Detta gäller även mig, ffa i jämförelse med de övriga du nämnder: Ilko (KSAU, gruppledare), Lisbeth (kommunalråd, gruppledare), Stig (BEAB:s ordf) och Eddie (KSAU, gruppledare). Men, som du, hoppas jag nu på att äntligen få chansen att kunna uträtta något för kommunen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marcel!

      Tyvärr är du är inkrökt i blockpolitiskt tänkande, där alla folkvalda i vår kommun blir färdigindelade i "majoritet" och "minoritet". Därför kan jag redan där säga att du håller inte måttet.

      Jag tycker inte heller att politiker som är fastlåsta i sin prestige håller måttet. Där kan du ju fundera över ditt eget agerande när det gäller den onödiga nedläggningen av Runstens skola.

      Jag utesluter inte att du någon gång i framtiden ska kunna uträtta bra saker för kommunen (och alla som vill ska ju ha chansen). Men först behöver du ändra ditt tänkesätt väsentligt!

      Radera