Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 11 augusti 2014

Onödiga utgifter för en kommun

Politiker verkar ha en märklig förmåga förmåga att hålla varandra bakom ryggen när det gäller politikerförmåner på medborgarnas bekostnad, som t ex att tillsätta politiska befattningar som inte behövs. Då är enigheten i det närmaste total. Det var därför inte det minsta konstigt att omröstningen slutade med 32 - 1 i kommunfullmäktige i måndags när det gällde tillsättandet av ett så kallat "oppositionsråd".
Har reserverat mig mot beslutet och skrivit så här: 
RESERVATION
mot kommunfullmäktiges beslut att inrätta en förtroendevald post som oppositionsråd  
 
Beslutet går ut på att skänka onödig status och legitimera ett onödigt arvode åt en politiker som förlorat ett val. Då kan dom sitta med arvode i ett tjänsterum på stadshuset till absolut ingen nytta. Samtidigt som dom vet att dom får vara väldigt försiktiga i sin opposition för annars kan deras förmåner dras in med ett hastigt majoritetsbeslut. Sådan opposition är bara opposition på papperet att göra och har inget att göra med den utvecklande opposition som kan finnas på gräsrotsnivå.
 
Värt att notera är att dom politiker i vår kommun som närmast trånar efter oppositionsrådsposten om dom missar kommunalrådsstolen efter valet – vilket vi får hoppas att dom alla fyra gör – nämligen Stig Bertilsson, Lisbeth Lennartsson, Ilko Corkovic och Marcel van Luijn samtliga deltog i beslutet och röstade för att inrätta en post som oppositionsråd. Snacka om jäv!
 
Jag tycker att det stinker lite väl mycket!
 
Per Lublin  

Kanske låter det lite syrligt, men jag tyckte faktiskt att det behövde stå i protokollet. Som justeras i morgon. 
Ska för övrigt försöka se om det går att göra något åt det hela, så att det stoppas. Medborgarnas pengar och utrymmen i stadshuset kan naturligtvis användas på bättre sätt. 
För övrigt kan man ju undra varför vi ska behöva ha två vice ordförande i kommunstyrelse och andra kommunala sammanhang, där kommunstyrelsens andre vice ordförande ska ha mer än 160 000 kronor (!) utöver dom frikostiga sammanträdesersättningarna!!!?

Vill Du kommentera, klicka här!

6 kommentarer:

  1. Det hade varit jäv om man tar beslut under innevarande mandatperiod. Sedan kostar detta ingenting, tvärtom det sparar drygt 5 tkr/år. Det inrättas ingen ny befattning, det är KSAU-ledamoten som är oppositionens som blir Oppositionsråd. Den för en liten höjning i fast arvode medan den andra vice ordf (som är majoritetens) för en sänkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. SVAR TILL MARCEL (m)

      Eftersom både du och dom andra tre nämnda i första hand satsar på att bli kommunalråd och i andra hand på att bli oppositionsråd så är ni väl för höge farao personligen berörda av om det inrättas en post som oppositionsråd. Är man personligt berörd och ändå är med och beslutar, då kallas det jäv!!

      Tacka fasen för att den posten kostar om vederbörande oppositionsråd ska ha ett fast årsarvode på 160 000 kronor (förutom timersättningen),, eget rum i stadshuset och förmodligen fri telefon.

      Det är pinsamt som du håller på och försvarar en från början sjuk sak!

      Sen går det mycket bra att sänka arvodet för en vice ordförande utan att höja för någon annan. Det finns över huvud taget inget bra skäl till varför man ska ha TVÅ viceordförande i kommunstyrelsen!

      Radera
  2. Du försöker lura dina läsare, Per. I dagsläget kostar både vice ordf i KS tillsammans 301792 kr/år i fast arvode (2012 års nivå). I det nya förslaget kostar dessa 296010 kr/år. Förslaget innebär alltså en liten besparing.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejdu Marcel, om det är någon som försöker luras med siffror så är det väl du!

      Nu har var och en av dom båda viceordföranden i kommunstyrelsen drygt 150 000 kronor i fast årsarvode (därtill kommer alla sammanträdesersättningarna). Du vill ge höja den enes årsarvode med tio tusen kronor samtidigt som den personen får eget rum i stadshuset och tillgång till kommunens telefon. Samtidigt som den andres årsarvode sänks till 135 000:- Därmed vill du låtsas att kommunen sparar 5000:- per år. Men tjänsterum i stadshuset och telefonräkningar, är det gratis?

      Kan du någonstans hyra ett kontorsrum, med luftkonditionering, värme, el och fri telefon för fem tusen kronor per år (eller 425:- i månaden, då skulle du vara väldigt duktig!

      Låt mig än en gång säga: Det räcker med EN viceordförande i kommunstyrelsen. Som vare sig behöver någon oppositionsrådstitel eller något kontorsrum i Stadshuset och som utöver sammanträdesersättningarna gott kan nöja sig med 145.000:- som årsarvode eller kanske ännu mindre. DÅ kan vi börja tala om besparing!

      Radera
  3. Det där med rummet och telefon hittar du på själv. Det står i förslaget "tillgång till ett arbetsrum". Oppositionsråd är ett deltidsuppdrag, och det finns rum i stadshuset som inte alls används heltid, så jag ser inte problemet. Fri telefon har vi aldrig ens nämnd i förslaget.

    SvaraRadera
  4. Marcel!
    Nu börjar den här "debatten" oss emellan bli lite tjatig, eftersom du hela tiden undviker huvudfrågan om det inte räcker med EN viceordförande i kommunstyrelsen. Istället rotar du ner dig i dom mindre detaljerna. Om det inte råkar uttryckligen stå "tillgång till fri telefon", så har ju både kommunalråd och tjänstemän fri telefon i stadshuset, så varför skulle inte också ett oppositionsråd ha det per automatik? Ätminstone när han eller hon vistas i stadshuset.

    Men för att övergå till en annan sak. Jag misstänker att du kan ha rätt i att det finns rum i stadshuset som är dåligt utnyttjade.
    Då kanske att dessa rum kan hyras ut istället och ge lite inkomster åt kommunen?

    På motsvarande sätt finns det flera rum (tidigare bostadslägenheter) i socialförvaltningens hyrda byggnadskomplex mitt i stan som nyttjas väldigt dåligt och kanske bara vid något enstaka tillfälle i veckan.

    Kommunens egentliga behov av förvaltningslokaler/kontor är betydligt mindre än vad många tror!
    Där har du något att tänka på.

    SvaraRadera