Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 24 augusti 2014

Ölands "stålfarfar"

"Ironman" i all ära. Men: 
Öland har fått sin egen "stålfarfar"*!
Han heter  Nils-Erik Silveborg, ska nästa gång fylla nittio och bor granne med mig här i Borgholm. Det senaste året har han gjort sig av med sin lilla bil som han brukade vara ute med dagligen.
Häromdagen var han i Färjestaden och köpte sig en tvåväxlad cykel, en sån där ihopvikbar variant med små hjul som kan vara nog så dryg att trampa. Och inte nog med det: Han cyklade själv hem den från Färjestaden till Borgholm!
Trots att han innan inte cyklat på femtio år! 
*) Fotnot: 
Gustaf Håkansson (1885 - 1987) i skånska Gantofta blev känd som "stålfarfar" med hela svenska folket när han år 1951 vid 66 års ålder gjorde sitt första "Sverigelopp" på cykel från Haparanda till Ystad. Tävlingsledningen vägrade honom att ställa upp eftersom dom hade satt ett åldersstreck för vid 40 men han startade ändå i Haparanda en minut efter att hade man släppt iväg den siste tävlande och kom i mål i Ystad efter 6 dagar, 14 timmar och 20 minuter. Tjugofyra timmar före de tävlande i täten! Vid 75 års ålder cyklade han till Jerusalem för att besöka dom heliga platserna där. Sina sista cykelturer gjorde han efter att ha fyllt hundra år.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar