Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 24 augusti 2014

Titt i kulan tre veckor före valet

   
 
Nu är det bara tre veckor kvar till att vallokalerna ska öppna och det frestar att ta en ny titt i kulan för att se hur det med tanke på den senaste veckans dramatik ska gå i det viktiga kommunvalet här i Borgholms kommun.
Och detta kan jag se efter att ha putsat på den noga: 
Gunnar Aldestams dramatiska avhopp under måndagens kommunfullmäktigemöte har rejält skakat om Socialdemokraterna (S) och antytt en spricka som få utomstående nog hade anat. Funderingar har uppstått kring vad Ilko Corkovic har för ledarstil och tankarna återkommer till Bengt Jonssons utträde ur partiet och hans övergång till Framtid Öland. "Ilkoeffekten" har börjar avta och socialdemokraternas tidigare och flitiga närvaro på torget hjälper inte för att reparera skadan. Det ser nu ut som att partiet kommer att tappa  två av dom nio mandat som dom nyligen förutspåddes få i valet och därmed bara få sju platser i det nya kommunfullmäktige. Vilket ändå inte är helt fy skam.
Marcel van Luijn har varit synlig mycket i debatten på sistone och därmed ser Moderaterna (M) ut att få ytterligare ett mandat än vad som förutspåddes sist. Därmed blir det sex platser för partiet i det nya kommunfullmäktige efter valet.
På centerfronten inget nytt. Centern (C) behåller därmed dom fem platser som dom förutspåddes få senast.
Det har fortfarande hörts väldigt lite från Framtid Öland (FÖ), men ett inslag i Ölandsbladet igår blåser liv i förhoppningarna kring partiet. Som nu återtar den plats som dom tappade senast. Med sju platser i det nya kommunfullmäktige seglar Framtid Öland upp som det största partiet jämsides med socialdemokraterna.
Ingen kan dock säga att det varit tyst från nya Ölandspartiet (ÖP) som ökar med en plats från senaste spådom och ser ut att få sex platser i det nya kommunfullmäktige efter valet. 
Sverigedemokraterna (SD) behåller med viss tvekan dom två platser i det nya kommunfullmäktige som dom senast blivit förutspådda.
Miljöpartiet (MP) står fortfarande och stampar på sina två platser som dom är förutspådda att få i kommunfullmäktige efter valet i höst. 
Ulf Laveskans märkliga sorti ur kommunfullmäktige i måndags var nog ingen höjdare för Vänsterpartiet (V), som därmed ser ut att tappa sin enda plats och hamna utanför det nya kommunfullmäktige.
Så nu ser det ut att bara bli sju partier i det nya kommunfullmäktige, eftersom både Kristdemokraterna (KD) och Folkpartiet (FP) redan tycks vara ute ur leken. 
Nästa söndag tar vi en ny titt i kristallkulan!
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar