Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 23 augusti 2014

    
Oppositionsledaren:

Det här med demokrati - det bådar gott för framtiden på Öland! 

Det här med att folket går och väljer sina förmyndare vart fjärde år, det är egentligen inte demokrati. Ordet demokrati betyder egentligen något helt annat. Det kommer från grekiskans demos (som betyder folk) och kratein (som betyder styra). Ordet demokrati kan rätt och slätt översättas med folkstyre.
  
Demokratin skapades i Aten för långt mer än två tusen år sedan, men hade stora begränsningar ty det var bara manliga fria medborgare - födda i Aten av atenska föräldrar - som hade rösträtt. Kvinnor, slavar och inflyttade fick inte rösta. Men trots sin begränsning var det en direkt demokrati som det handlade om: Dom röstberättigade medborgarna beslutade själva om sina olika gemensamma angelägenheter genom att samlas på torget och rösta. Denna första demokrati kom sedan att spridas från Aten till andra grekiska stadsstater men kom så småningom att upplösas i och med att grekerna blev underkuvade av romarnas stora rike.

Idag finns det varierande former av demokratier framför allt i västvärlden med den begränsningen - dock inte i Schweiz - att medborgarna vanligtvis inte själv får vara med och rösta utan istället måste välja andra som ska bestämma åt sig, ett slags förmyndare med andra ord. Dessa förmyndare kallas politiker. På samma sätt är det också i Borgholms kommun.
  
Politikerna försöker sälja in sig med knep som vilken telefonabonnemangsförsäljande dörrknackare som helst skulle avundas. När valet väl är över och dom har fått förnyade mandat som välavlönade förmyndare i fyra år till, så är allt det där fina som dom lovade i valrörelsen  som bortglömt. Inte undra på att politiker över lag har dåligt förtroende.
  
För att försöka ge sken av att det är stor skillnad mellan dem, så har dom även i vår kommun delat in sig i två block - dom "borgerliga i alliansen" och dom "rödgröna", där  varje block påstår sig vara så mycket bättre än det andra (som i gengäld är så mycket sämre) och att det därför skulle vara så viktigt att just det egna blocket och helst det egna partiet får väljarens röst.

I själva verket är skillnaden mellan de så kallade blocken minimal på kommunal nivå. I dom flesta frågor är de båda blockens olika företrädare helt överens. Inte minst märker man detta när det gäller arvoderingar. Då vill alla ha mer eller mycket mer.

Ska ett förtroende för politiken kunna skapas krävs politik i helt nya banor! 
  
I en intervju i Ölandsbladet idag klargör Framtid Ölands förstanamn Sofie Loirendal att Framtid Öland aldrig kommer att låta sig ingå i något block. Det bådar gott!
   
Framtid Öland kommer förmodligen att med dunder och brak komma in i det nya kommunfullmäktige och visa att det är demokrati och medborgarnas bästa det ska handla om och inte partiernas prestige. Samma saker som vi står upp för i nya Ölandspartiet. Där blockpolitikerna har misslyckats finns det hopp om att vi ska kunna vända Borgholms kommun på rätt köl igen.

Borgholms kommun måste bli en kommun där medborgarnas vardag och närmiljö inte ska få styras av kommunala förmyndare utan bli en kommun där dom folkvalda lyssnar på medborgarna och låter demokrati råda. En sådan kommun blir automatiskt attraktiv att bo i.


Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar