Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 25 maj 2015

Blir maffigt!

                       
Vill gärna bjussa på ett litet bidrag för att göra det stora jubileumsfirandet nästa år lite extra maffigt utan att det behöver kosta något. Så därför har jag just nu skickat in en motion till kommunfullmäktige, där jag skriver så här:

För att göra Borgholms 200-årsjubileum extra maffigt borde Borgholms kommun fira genom att åter kalla sig stad. Det är ju 200-årsminnet av stadens tillkomst som vi ska fira.
De av oss som var med om stadens 150-årsjubileum 1966 och även minns inkorporeringen 1970 av grannkommunerna Gärdslösa och Köpingsvik – då Borgholms stad tredubblade sitt invånarantal – minns nog också när den så kallade ”kommunreformen” genomfördes 1971, varigenom samtliga svenska städer plötsligt blev kommuner och ingen längre fick kallas stad. Borgholms stad blev då Borgholms kommun.
Från 1983 blev det – för kommuner som tidigare varit städer – tillåtet att åter kalla sig stad och stora kommuner som Stockholm och Göteborg var snabbt ut med att åter kalla sig städer. Sedan har ytterligare ett dussin svenska kommuner valt att göra likadant, däribland Vaxholm (med 11 000 invånare) och Haparanda (med 10 000) invånare.
I vårt fall vore det förstås lämpligt – och borde vara möjligt – att genomföra det till årsskiftet.
Föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att Borgholms kommun återgår till att kalla sig stad.
                       
Borgholm den 25 maj 2015
Per Lublin

Eftersom Haparanda har något färre invånare än vår kommun, så skulle Borgholm bli den 14:e största staden i Sverige och den enda - och därmed största - staden i Kalmar län! I varje fall hittills ifall vi nu snabbar på!

Vill du kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Ta Svt också! Nu säger de svt nyheter Småland. Antingen får de ändra eller så får de inte visa några nyheter från Öland. Kan flygplatsen i Kalmar heta Kalmar-Öland Airport, borde även Svt kunna säga nyheter Öland- Småland, eller hur?

    SvaraRadera
  2. Håller fullkomligt och har själv sagt ungefär samma sak tidigare!

    SvaraRadera