Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 17 maj 2015

.


Opinionsledaren
  





De stängda tidningssidorna

  
En grundbult i en demokrati är en fri och öppen press.

Det är därför med stor oro som vi betraktar hur vissa tidningshus på senare tid kommit att agera. Nedläggningar och sammanslagningar av tidningar har drabbat lokalpressen hårt. Här på Öland har vi sedan mer än ett år tillbaka exakt samma lokala nyheter oavsett om vi slår upp Barometern eller Östra Småland och personalbesparingar gör att lokala händelser inte bevakas lika väl som tidigare av dom sammanslagna redaktionerna.

I takt med att allt fler läsare hämtar sina nyheter via internet och inte i samma utsträckning som tidigare håller sig med papperstidning har några tidningshus fått för sig att dom ska ta betalt av dem som går in och tittar på deras nätsidor - alltså inte bara av annonsörerna. En snikenhet där tidningsägarna förmodligen biter sig själva i svansen, eftersom det på sikt lär leda till färre annonsörer. Samtidigt som de digitala tidningssidorna blir stängda för den stora grupp människor som endast sporadiskt surfar in och följer vad som händer och som kanske inte har råd att betala en prenumeration.
   
En sådan olycklig nyordning infördes av Barometern/Östra Småland tidigare i år, när man plötsligt  måste betala för "plustjänst" om man ville se några lokala nyhetsartiklar på nätsidorna. Efter att jag i ett inlägg här på bloggen den 14 mars under rubriken "Snart bryter jag länkarna till Tomsäcken" varslat om en sådan åtgärd om detta oskick skulle bestå, så skedde faktiskt en viss förändring, så att numera även dom som inte har "plustjänst" kan läsa en del lokalnyheter, så jag kontrar med att behålla länken till Barometern/Östra Smålands Ölandssidor och slutar tills vidare  med det nyssnämnda kombinerade epitetet för dessa tidningar. 
   
Däremot har Ölandsbladet som längre än Barometern/Östra Småland har behållit sin helt öppna nättidning därefter infört samma slutna system ännu mer konsekvent - t o m för insändare och ledarartiklarna (tidningens själ) - varför jag med sorg i hjärtat tvingas konstatera att det för närvarande känns meningslöst att behålla länken dit och därför bryter den tills vidare.
  
Det är dock min innerliga förhoppning att tidningarnas ägare inser att man är inne på fel väg och man åter öppnar samtliga sina nätsidor för helt fri insyn!
  
Kan dom stora rikstidningarna gratis stå till tjänst med debattartiklar samt färska in- och utrikesnyheter på nätet, så borde faktiskt dom lokaltidningar som vill hänga med sin tid kunna erbjuda lokala nyheter och lokal debatt på samma sätt!

Vill du kommentera denna ledarartikel, klicka här!
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar