Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 11 maj 2015

Kejserligt på torget

Inte en gök men väl en landshövding kunde man se på torget i Borgholm i lördags. Då var det nämligen en synnerligen högtidlig invigning - med Kalmar läns landshövding Stefan Carlsson, "hedersölänningen" Kay Wiestål, kommunalrådet Ilko Corkovic och campingägaren Anders Jonsson med var sina högtidstal, bandklippning samt full orkester - av något så obetydligt som att korvkiosken fått ny ägare (samme Anders Jonsson) med försämrat sortiment och synnerligen neddraget öppethållande. 
Kommmunalråd, landshövding, "hedersölänning" och campingdirektör i kejserlig invigning med varsin sax
Att landshövdingen ställer upp på det mesta när det gäller invigningar är väl ganska känt, inte minst sedan han häromåret invigde ett luftslott, men vad egentligen korvkioskens öppnande i ny regi något för en landshövding att inviga. Är också något förvånad över att Wiestål och kommunalrådet nappade på Anders Jonssons krok, men Anders är naturligtvis till att gratulera för att lyckas få så mycket uppmärksamhet för så lite. 
Landshövdingen förkunnade i sitt tal att nu kunde man t o m få kroppkakor i korvkiosken men det har man kunnat få redan på sjuttiotalet när Gunnar "Pluggen" Johansson drev kiosken och hans mamma lagade kroppkakorna. Och det har man sedan kunnat få hela tiden. Den nye ägaren köper sina kroppkakor färdiga från Arontorp i grannkommunen, och - enligt kroppkapsexpertis på torget - är dom Arontorpska kroppkakorna inte särskilt goda.
Än värre beträffande korvkioskens nya sortiment är att dom goda korvarna från Rosas på norra Öland saknas. Nu vete fåglarna var korvarna i kiosken kommer ifrån, men inga är från Öland i alla fall. 
Ett nästan kunglig malör i landshövdingens tal var när han sade "här i Kalmar" fast han faktiskt befann sig mitt i Borgholm, den öländska huvudstaden. Det gäller att ha redan på var man är när man håller tal!
Idag vid femtiden på eftermiddagen råkade jag gå förbi korvkiosken och upptäckte att den var stängd. Det har väl aldrig hänt tidigare en måndag i maj! Så vad var u egentligen det fantastiska  med ägarbytet???
Kejsarens nya kläder på Borgholms torg?
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar